Actualitate
Pe termen scurt,
Bacalaureatul și testele naționale corecte - prioritatea noului șef al IȘJ Alba
     Obiectivul pe termen scurt al noului inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Alba, prof. Cornel Sandu, este ca examenul de bacalaureat și testele naționale să se desfășoare co­rect. Prof. Sandu a declarat că și-a stabilit această prioritate întru­cât presa a semnalat în anii anteriori cazuri de discrepanță foarte mare între notele obținute de elevi în timpul anului școlar și cele de la examene. El a oferit ca exemplu cazul unui liceean care a obținut media 10 la examenul de bacalaureat, deși la clasă era notat cu 6.00. Pe de altă parte, prof. Cornel Sandu a menționat că la exa­menele propriu-zise din vară vor funcționa 3 centre de corectare: la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia, Colegiul Tehnic din Aiud și Grupul Școlar "H.C.C." din Abrud. Pentru exa­me­nul de bacalaureat, șeful IȘJ Alba nu exclude însă posibilitatea ca evaluarea să fie făcută la Câmpeni, decizia de mutare a centrului de corectură de la Abrud urmând să fie luată în timp util.(R.G.)
BNR a prezentat ieri
Leii noi care vor intra în circulație de la 1 iulie
•Bancnota de 500 de lei (5 milioane) va fi o rara avis pentru românii de rând
     bancnoteBanca Națională a României a prezentat ieri bancnotele și mo­nedele care vor intra în circulație de la 1 iulie. Denominalizarea mo­nedei naționale presupune tă­ierea a patru zerouri din actu­alele cupiuri, astfel că bancnota de 10.000 de lei va deveni noua unitate monetară, adică un leu nou. Structura cupiurilor va fi for­mată din șase bancnote - 1 leu și cinci multipli, precum și din pa­tru monede. Bancnotele în lei noi vor exprima valori de 5 lei (50.000 lei vechi), 10 lei (100.000 lei vechi), 50 lei (500.000 lei vechi), 100 lei (1.000.000 lei vechi) și 500 de lei (5.000.000 lei). Divizorii leului greu vor fi un ban nou (100 lei vechi), cinci bani (500 lei vechi), 10 bani (1.000 de lei vechi) și 50 de bani (5.000 lei vechi), sub formă de monede. Prima etapă a pro­cesului de denominalizare, afișarea dublă (în monedă nouă și veche) a prețurilor la comercianți și a cursului de schimb a fost im­ple­men­tată la 1 martie. Banii vechi și banii noi vor circula în paralel până la sfârșitul anului viitor. (F.R.)
De Ziua Forțelor Terestre,
Vânătorii de munte au făcut instrucție alpină
     militariProfitând de vremea prielnică, vânătorii de munte din Alba Iulia, comandați de col. Mihai Irimiea, au susținut ieri un spectaculos exercițiu demonstrativ în rezer­vația naturală Calcarele de la Ampoița, situată la o altitudine de aproximativ 300 de metri, pentru a celebra Ziua Forțelor Te­restre, sărbătorită pe data de 23 aprilie. Au participat co­man­dantul Secției SRI Alba, col. Victor Cristea și comandanți și cadre militare ale MApN din garnizoana Alba Iulia, autoritățile județene fiind reprezentate de consilierul prefectural pe probleme de rromi, Gruia Bumbu. Militarii în termen, aflați abia în prima săptămână de instrucție alpină, au traversat pe funicularul întins pe un bloc stâncos de 44 de metri înălțime și diametru de 200 de metri, iar cap. (a) Adrian Oancea a executat și coborâre în rapel de pe aceeași coardă. De asemenea, au fost prezentate materialele românești și franțuzești folosite de vânătorii de munte la instrucția alpină (ham pentru alpinism, cască, scărițe, papuci de cățărat, corzi, carabiniere, bucle, coborâtoare, blocatoare și scripeți). Militarii și-au demonstrat curajul, pregătirea militară și calitățile fizice escaladând peretele neprietenos, atât prin cățărare pe coardă, cât și prin urcare în forță, cu mâinile goale, pe trasee cu diferite grade de dificultate. Totodată, ostașii și militarii angajați au efectuat coborâri în rapel de pe stâncă, unii chiar și fără a se folosi de mâini. Ziua s-a încheiat cu o masă festivă de la care nu au lipsit mititeii și bancurile bune, atmosfera fiind întreținută de cunoscuții rapsozi populari Ghiță Groza și Daniel Iancu, zis Ticușor, din cadrul Ansamblului "Ardealul" al Cercului Militar din Alba Iulia.
Robert GHERGU

La Bărăbanț
Locuință prădată de un albaiulian
     Locuința numitului Teodor Crișan situată în localitatea apărținătoare municipiului Alba Iulia, Bărăbanț, a fost spartă în noaptea de 18/19 aprilie de persoane necunoscute. Hoții au sustras articole de îmbrăcăminte, produse alimentare și diferite bunuri de uz gospodăresc, în valoare de 10 milioane de lei. În urma cercetărilor po­lițiștii au reușit identificarea autorului spargerii în persoana nu­mitului Călin Muntean, în vârstă de 34 de ani, din Alba Iulia. O parte din bunurile sustrase au fost găsite și restituite proprietarului. Tâ­nărul este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Agresiune la Boz
     Gheorghe Spărlu, de 50 de ani, din satul Boz, comuna Doștat, a ajuns marți după-amiază la Spitalul județean de Urgență, fiind grav rănit la ochiul stâng. Bărbatul a povestit personalului medical de la "Urgențe" că a fost victima unei agresiuni. Surse medicale au decla­rat că pacientul a fost trimis la secția oftalmologie pentru efectuarea unor investigații de specialitate, existând riscul ca acesta să-și piar­dă ochiul, pe fondul gravității traumatismului suferit.(R.G.)
Deficiențe grave în industria alimentară județeană sancționate cu amenzi
•Brutăria S.C. Onix din Sântimbru care livra cor­nuri elevilor a fost închisă până la remedierea nea­junsurilor
     În perioada lunii aprilie au foste efectuate controale de către inspectorii din cadrul serviciului inspecții mărci și licențe în industria alimentară, din cadrul Direcției Agricole Alba. Au fost controlate un număr de 20 de unități de industrie alimentară din domeniul fabricare pâine, produse de panificație, patiserie, cofetărie, fabricare preparate din carne, abatorizare animale, fabricare brânzeturi. Au fost sanc­ți­onate contravențional 9 societăți comerciale, după cum urmează: do­uă amenzi a câte 10.000.000 lei la 2 unități de fabricare pâine, produse de panificație, o amendă de 10.000.000 lei la o unitate fa­bricare preparate din carne, o amendă de 10.000.000 lei la o unitate de abatorizare cu oprirea activității până la remedierea deficiențelor. S-au aplicat și 5 avertismente scrise în domeniul fabricare pâine și produse de panificație, abatorizare animale. Cele mai grave încălcări s-au constatat la Brutăria S.C. Onix din Sântimbru care, printre alte­le, producea și cornuri pe care le livra elevilor în cadrul programului "Cornul și laptele". "Lipsa celor mai elementare măsuri de igienă, ne­respectarea tehnologiei de fabricare în sensul că făina nu era cer­nută au dus la suspendarea licenței de fabricație până la remedierea deficiențelor constatate", a precizat directorului Direcției Agricole Al­ba, Dorel Călian. În perioada sărbătorilor de Paște controalele vor fi intensificate în toate domeniile de activitate, în conformitate cu legile în vigoare. (I.P.)
Alegeri la PUR Alba Iulia
     Sâmbătă, 23 aprilie a.c., în sala mare a fostei cantine a IJCM Al­ba va avea loc Conferința de alegeri și dare de seamă a filialei mu­nicipale Alba Iulia a Partidului Umanist din România (social-liberal), prilej pentru a se face o analiză serioasă a realizărilor și neîm­pli­nirilor din activitatea organizației municipale.Se pare că singurul can­didat la șefia organizației municipale este actualul consilier local, Mir­cea Abrudeanu. (F.R.)
Grevă la CFR
     Circulația pe calea ferată va fi perturbată astăzi între orele 7.00-9.00, ca urmare a declanșării grevei de avertisment de sindicatele de la calea ferată, a declarat ieri, Gheorghe Popa, președinte exe­cutiv al Federației Sindicatelor Mișcare-Comercial. Sindicaliștii sus­țin că s-a ajuns la această formă de protest, deoarece negocierile cu societățile comerciale de la căile ferate au eșuat, iar contractele colective de muncă la nivel de unități nu au putut fi încheiate.(F.R.)
Abatorul de la Ghirbom a fost închis
     Abatorul din satul Ghirbom, comuna Berghin, a fost închis în urma recentei evaluări făcute de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba, din cauză că unitatea nu poate respecta condițiile impuse de Uniunea Europeană. Purtătorul de cuvânt al instituției, dr. Ioan Tătucu, a declarat că evaluarea procesatorilor de carne și lapte în scopul identificării altor unități care și-ar putea în­tocmi programe de modernizare pentru a îndeplini criteriile europene se va încheia luna viitoare. În ultima perioadă au fost verificate 30 de unități, fiind aprobate încă două programe de restructurare până în 2007, depuse de firmele Biomilk Lopadea Nouă și Miacarn Miraslău.(R.G.)
Posturi libere la CJ Alba
     Consiliul județean Alba este primul din țară care a reușit de­blocarea unor posturi vacante, suspendate printr-o ordonanță de ur­gență încă de la finele anului trecut, la nivelul întregii țări. Cele 15 posturi, două de conducere și restul de execuție, vor fi scoase la con­curs cel mai probabil la 1 iunie a.c.(F.R.)
Sesiunea Națională a Studenților la Alba Iulia
     Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia va fi, în perioada 22-23 aprilie, gazda Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice a Studenților. În acest an vor participa un număr de 195 de studenți de la diverse instituții universitare din Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Plo­iești, Târgu Mureș, Reșița și Alba Iulia. Lucrările sesiunii se vor des­fășura pe secțiuni: Teologie ortodoxă, Sociologie, Asistență socială, Drept și administrație publică, Birotică, Limba și literatura română, Limbi moderne, Finanțe-Contabilitate, Management-Marketing, Infor­matică-Matematică, Topografie-Cadastru, Știința mediului. Deschi­de­rea festivă a manifestărilor va avea loc în Aula Universității alba­iuliene, vineri, 22 aprilie, la ora 9.00, fiind urmată de prezentarea proiectului "Media Glyphs" premiat la faza națională a programului Imagine Cup, secțiunea Software Design organizat de Microsoft și de o prezentare a Proiectelor APARTe "Fondurile europene și stu­denții". (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.