Editorial
Pleacă tovarășul, vine gentlemanul
     "Cu prostul să nu te pui, că are mintea odihnită" spune un vechi și înțelept proverb românesc. Probabil că domnul Ion Iliescu, e­ternul și fascinantul nostru conducător, intrat în arena bătăliilor poli­tice încă din anul 1944, nu a prea luat în seamă această avertizare, considerându-se invincibil în fața "prostănacului". Numai că tătucul Iliescu a fost singurul care l-a apreciat în acest fel pe diplomatul de carieră, care a îndrăznit să intre în competiție pentru președinția PSD. Iar cu o floare nu s-a putut manipula un Congres cu 1.500 de delegați! Ceea ce s-a și întâmplat, astfel că Ion Iliescu a pierdut șefia partidului, fiind învins de Mircea Geoană cu scorul de 964 de voturi la 530 de voturi. O victorie clară, care poate marca începutul unui nou drum în activitatea celui mai mare și mai important partid de stânga din România. Reformarea partidului se poate spune că a încăput pe mâini bune, iar primul pas a fost făcut chiar la Congres, când s-a acceptat competiția, și a ieșit la rampă noul lider al par­tidului, care s-a impus printr-un discurs cu totul deosebit față de vechile sloganuri și cuvântări tovărășești.
    De ce este perceput Mircea Geoană drept salvatorul partidului și care sunt atuurile sale? Diferența dintre Ion Iliescu și Mircea Geoa­nă este una de idei, comportament și atitudine politică, bine con­turate și de faptul că, în timp ce Iliescu a studiat 5 ani la Moscova, Geoană a fost ambasador 5 ani la Washington și nu a stat degea­ba, spiritul întreprinzător și pragmatic al americanilor imprimându-i o conduită și o mentalitate de luptător și învingător prin forțele pro­prii. Forțe care au fost stimulate de grupul de la Cluj, în frunte cu Ioan Rus, autorul celebrei Declarații pentru mișcarea de înnoire a partidului, document semnat de 14 lideri de organizații județene din Transilvania printre care și Mugurel Sârbu. Nu întâmplător Ioan Rus a obținut cele mai multe voturi la recentul Congres al partidului - 1032 (față de 964 voturi pentru Geoană, respectiv 1018 voturi pentru Adrian Năstase) și poate fi considerat adevăratul părinte al reformei din PSD. Chiar se poate afirma că inspiratorul victoriei lui Mircea Geoană, ca să folosim un limbaj specific lucrărilor înaltului forum, a fost tocmai Ioan Rus, care se vede treaba că nu a fost degeaba șeful polițiștilor de la care a învățat strategiile și metodele specifice de luptă pentru a atinge un obiectiv, fie el și politic.
    Așadar, dând Cezarului ce-i al Cezarului, nu putem să nu re­levăm rolul pesediștilor din Ardeal în eșecul politicii de tip dâm­bovițean, care l-a avut drept stindard pe Ion Iliescu. Altfel, un om sărac și cinstit, dar care, în 11 ani, cât a fost șef al statului, a păs­torit cele mai mari acte de hoție și corupție, ce i-au adus pe români într-o stare de sărăcie deplorabilă. De fapt, marea bătălie în PSD s-a dat tocmai pe acest teren, al schimbării imaginii partidului, per­ceput de către populație ca un partid corupt, dominat de baronii cen­trali și locali care s-au îmbogățit prin jafurile din privatizări, bănci și jocuri tip Caritas și FNI. Să sperăm că spiritul ardelenilor va mântui și înnoi PSD-ul, astfel ca social-democrația românească să devină o forță politică cu adevărat preocupată de soarta celor mulți, săraci și necăjiți. Rămâne de văzut dacă Mircea Geoană, A­drian Năstase și Miron Mitrea au înțeles mesajul declarației de la Cluj și că odată ajunși la putere nu se vor mulțumi cu rosul cio­lanului în acea tradiție dâmbovițeană, cultivată și ocrotită de tătucul Iliescu!!!
Gheorghe CIUL