Bălăria și igrasia ne mănâncă Primăria
Dacă nu se iau măsuri urgente, Primăria Sălciua cade (la propriu!)

Problema cu care se confruntă Primăria Sălciua, aceea a desfășurării activității într-un spațiu impropriu, este cu siguranță una comună și altora din județ. Primăria Sălciua își are sediul într-o casă veche, construită pe la începutul secolului, cu doar trei camere legate de o verandă închisă. Mai mult, în același imobil, Dispensarul veterinar deține o cameră cu acces comun cu primăria. Suprafețele mici ale încăperilor, lipsa spațiilor de imediată necesitate, lipsa dotărilor tehnico-edilitare și gradul de uzură ridicat al imobilului care nu a beneficiat de vreo renovare, îngreunează practic desfășurarea activității la parametrii normali.
Toate aceste motive, plus faptul că Sălciua face parte din rândul comunelor din Munții Apuseni care realizează venituri proprii la bugetul local de circa 700 milioane lei/an l-au determinat pe primarul Vasile Lombrea să solicite ajutorul prefectului Cosmin Covaciu în vederea alocării sumei de 5 miliarde lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2005, pentru construirea sediului primăriei. Valoarea lucrării de construire a sediului primăriei se ridică la 10 miliarde lei conform proiectului tehnic elaborat în acest scop. Prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, a luat act de această solicitare și, după verificarea îndeaproape a aspectelor de mai sus, a înaintat Guvernului un proiect de hotărâre prin adoptarea căruia suma de 5 miliarde va fi alocată bugetului propriu al comunei Sălciua. "Am obținut promisiuni că acești bani vor fi alocați iar această problemă va fi rezolvată în timp util, întrucât sediul vechi al Primăriei Sălciua riscă realmente să cadă în orice moment", a adăugat prefectul de Alba.
(I.P.)
Sărutul otrăvit al iernii, mai dă o palmă primăverii...
Ploi, lapoviță și ninsoare

De mai bine de 15 ani, nu a nins în județul Alba aproape de sfârșitul lunii aprile. Dacă până acum a rămas celebră exprimarea lui Băsescu "iarna nu-i ca vara", se pare că ninsoarea de ieri ne demonstrează că nici primăvara nu-i ca vara. Din noaptea de joi spre vineri a nins abundent în majoritatea localităților din județ. Din fericire nu a fost prea frig, așa că zăpada nu a apucat să se depună pe carosabil. Ceva probleme au fost pe Dealul Mare, între Zlatna și Abrud, dar utilajele de deszăpezire și-au făcut bine treaba. De la Inspectoratul pentru Situații de Urgență am reținut că nu sunt drumuri blocate sau cetățeni izolați, dar pe unele drumuri se circulă în condiții de iarnă, în special în zona de munte, unde stratul de zăpadă măsura circa 15 cm. Avertizarea meteorologică care indică ploi, lapoviță și ninsoare este valabilă până duminică la prânz. Din fericire, deocamdată nu există pericolul producerii de inundații. Vremea de ieri a luat prin surprindere cam pe toată lumea, pentru că în loc să ne pregătim de plajă și baie, cum era odată de 1 mai când se deschideau ștrandurile, zăpada ne-a dus cu gândul mai degrabă la aprovizionarea cu brazi de Crăciun.
Florin ROMAN
Comisarul șef Ioan Nicolae Căbulea, instalat șef al IPJ Mureș
Astăzi, de la ora 9.00, în prezența șefului IGP Dan Valentin Fătuloiu, comisarul-șef Ioan Nicolae Căbulea a fost instalat în funcția de inspector șef al IPJ Mureș. Din informațiile noastre, fostul șef al Poliției Transporturi - Feroviare Alba, comisarul-șef Căbulea a câștigat concursul organizat pentru județul Alba. "Am câștigat un concurs de șef de inspectorat care poate fi oriunde. După mai mulți ani în care am lucrat în județul Alba cred că este bine să lucrez și în altă parte", a declarat comisarul-șef Ioan Nicolae Căbulea. Cât privește noul șef al IPJ Alba nu se știe exact cine va fi. Se vehiculează două variante: fie aducerea unui comandant din alt județ, fie organizarea unui nou concurs. Ioan Nicolae Căbulea a mai fost șef de inspectorat de poliție la Alba, Gorj și adjunct la Hunedoara.
(F.R.)
Vasile Todea director al APM Alba
În cursul zilei de ieri a avut loc instalarea lui Vasile Todea (PD) în funcția de director al Agenției pentru Protecția Mediului Alba. El îi succede în această funcție lui Dimitrie Clepan (PSD) care și-a dat demisia în urmă cu aproape două luni. Vasile Todea a câștigat concursul care a avut loc săptămâna trecută. El a mai condus agenția în perioada 1997-2001. Este inginer horticol, are 51 de ani, căsătorit, un copil. În anul 2000 a absolvit cursul de management al mediului organizat de USAID și apoi s-a specializat în Anglia în refacerea ecologică a zonelor miniere. Ca director al APM Alba el va avea ca prioritate întronarea respectului față de mediu și față de legile din acest domeniu considerând că fără un mediu curat nu putem avea o viață sănătoasă. Fostul director Dimitrie Clepan va rămâne în cadrul APM Alba ca specialist.
(A.D.)
Crucea Roșie Alba ajută sinistrații din Timiș
Directorul Filialei județene a Societății Naționale de Cruce Roșie din România, Adrian Dușa, s-a deplasat ieri în județul Timiș, pentru a evalua în teren situația din această zonă în urma inundațiilor care au lovit recent vestul țării. El îi însoțește pe șeful Departamentului Dezastre al CRR, Radu Lihaci și col. Adrian Filipescu, reprezentantul județului Hunedoara. Scopul vizitei este de a întocmi necesarul de materiale necesare întrajutorării prin intermediul Crucii Roșii a familiilor timișene afectate de calamitățile naturale.
(R.G.)
Taxa de turism ar fi binevenită
În opinia secretarului de stat, Marius Crivțonencu, introducerea unei taxe de turism ar fi binevenită în stațiunile turistice care vor fi înființate în județ. "Nu-mi place termenul de taxă, dar cred că un ajutor financiar din partea turiștilor, autorităților locale și celor implicați în acest domeniu ar fi de mare folos. Dacă autoritățile locale și județene stabilesc că este necesar să fie introdusă o astfel de taxă eu nu m-aș opune. În fond, banii strânși sunt tot în folosul turismului și al turiștilor", a spus Crivțonencu.
(F.R.)