Editorial
Ora astrală a României
     Iată că a sosit o nouă "oră astrală" pentru România. După ce în urmă cu două săptămâni, pe 13 aprilie a.c., Parlamentul European a votat cu o majoritate largă în favoarea aderării țării noastre și Bul­gariei la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, aseară, la Lu­xem­burg, în prezența delegațiilor României și Bulgariei acest lucru a fost consfințit în cadrul unei ceremonii oficiale de semnare a Tratatelor de aderare ale celor două țări. România a fost reprezentată la cel mai înalt nivel, la ceremonie fiind prezenți atât președintele Traian Băsescu cât și premierul Călin Popescu Tăriceanu. Importanța mo­mentului a fost prefigurată de președintele Băsescu încă de acum câteva zile când, în cadrul unui interviu acordat agenției Rompres, a afirmat că "semnarea acestui tratat înseamnă - privită în oglindă - anularea deciziei de la Yalta. România a trăit 45 de ani de co­munism ca urmare a unei decizii politice luate la Yalta. România revine în rândul țărilor democratice, în rândul țărilor prospere, prin semnarea Tratatului de la Luxemburg (...). Yalta ne-a îngropat în 45 de ani de comunism, Luxemburgul din 25 aprilie ne aduce la viața normală".
    Este, într-adevăr un moment istoric pentru țara noastră, pentru poporul român, care a făcut în ultimii ani eforturi uriașe și sacrificii pe măsură pentru a ajunge aici. Unii analiști au apreciat chiar că acest moment reprezintă "ultima noapte a unei forme de viață a poporului român". Este și un prilej de bucurie pentru noi toți pentru că, iată, în sfârșit, suntem recunoscuți oficial ca viitori locatari de drept ai Casei Europene, dar și unul de reflecție asupra a ceea ce ne așteaptă în continuare. Trebuie să fim pe deplin conștienți că odată ce ne vom integra în marea familie europeană va trebui să ne comportăm în totalitate la fel cum se comportă ceilalți membri ai familiei.Un nou semnal în acest sens l-a tras premierul Tăriceanu care, în cadrul unor emisiuni televizate transmise în direct de la Luxemburg, a ținut să precizeze: "Nimeni nu va munci în locul nostru. Noi va trebui în continuare să ne făurim viitorul. Trebuie să facem efortul pentru ca economia românească să meargă pe un drum ascendent, astfel încât românii să simtă că ne îndreptăm într-adevăr spre o lume și un trai mai bun. Uniunea Europeană ne-a pre­gătit pentru integrare un pachet financiar substanțial. Numai în pe­rioada 2007-2009 fondurile de integrare alocate României se vor cifra la peste 6 miliarde de euro. Va trebui să fim capabili să ab­sorbim aceste fonduri și să le dăm cele mai bune destinații".
    Așadar, mai avem foarte multe lucruri de făcut pentru a ține pasul cu integrarea. Mai avem la dispoziție doar un an și jumătate pentru a dovedi că suntem oameni de cuvânt și că vom duce la bun sfârșit toate angajamentele pe care singuri ni le-am asumat, pentru a nu fi activată clauza de salvgardare, iar integrarea noastră să se mai amâne cu încă un an. În acest sens, Capitolul 24 - Justiție și A­faceri interne va atârna în continuare ca o piatră de moară în acti­varea acesteia. Într-o perioadă foarte scurtă va trebui să înfăptuim implementarea și stabilizarea cadrului juridic european. Reforma Justiției nu este doar o reformă de mecanism, ci și una de men­talitate. La 1 ianuarie 2007 va trebui să dovedim că suntem cu ade­vărat capabili să aplicăm în totalitate dreptul comunitar. Problema absorbirii fondurilor de integrare este, de asemenea una foarte serioasă. Oare cum ne vom putea achita de această sarcină în condițiile în care până în prezent România a reușit să absoarbă doar 2 la sută din sumele alocate pentru reformarea agriculturii, deoarece nu a prezentat proiecte viabile? De unde și cum vom reuși să investim în următorii ani aproximativ 30 de miliarde de euro doar pentru rezolvarea problemelor de mediu?!?
    Vom fi așadar europeni doar dacă ne vom face cum trebuie temele. Dacă nu, vom rămâne în continuare cu obiceiurile și cu tra­iul nostru balcanic...
Tinu MATEȘ