Curier județean
Doar jumătate dintre școlari au trecut de simularea pentru testele naționale
     Procentul de promovabilitate a simulării testelor naționale înre­gistrat la nivelul județului Alba a fost de 56,64 la sută, a anunțat prof. Oana Badea, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba. Procentual, cei mai mulți elevi au picat la limba ma­ghiară, din cei 26 de elevi doar 6 reușind să obțină peste media 5.00, în timp ce elevii de etnie germană au preferat să absenteze de la simulare. La limba română au susținut "examenul" 946 de școlari de clasa a VIII-a, promovând 510 elevi. Surprinzător, la această disciplină a fost consemnat și cel mai mare procent de elevi români picați-46,1 la sută, în timp ce la matematică nu au promovat testul 1.115 din cei 2.522 de elevi examinați. La proba la alegere, și în acest an cei mai mulți elevi au optat pentru geografie, 235 din cei 563 de școlari testați reușind să obțină note mai mari de 5.00. La istorie, din cei 321 de participanți numai 92 nu au promovat simu­larea.
    Reprezentanții IȘJ Alba susțin că obiectivul principal al organizării simulării la o singură disciplină l-a constituit acomodarea elevilor cu condițiile examenului propriu-zis și nu testarea cunoștințelor la ma­te­ria respectivă. Rezultatele repetiției pentru examenul de baca­lau­reat vor fi date publicității astăzi, cu o zi mai târziu decât fusese anunțat inițial, din cauza numărului mare de discipline la care au fost susținute lucrări-23.(R.G.)
Până la finele lunii viitoare,
Asigurații vor afla noile servicii medicale pentru care cotizează la CAS
     Noul pachet al serviciilor medicale de bază de care vor beneficia persoanele care cotizează la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate va trebui definitivat până la data de 23 mai, rezultă dintr-un comunicat al Ministerului Sănătății, publicat pe site-ul oficial al MS. Pachetul de bază de servicii medicale garantat va trebui să asigure toate urgențele și toate serviciile medicale vitale, urmând să cu­prindă procedurile terapeutice necesare salvării vieții pacienților. În viitor, conducerea MS va lua în calcul posibilitatea ca serviciile de înaltă performanță, care nu vor putea fi suportate de la buget, să poată fi decontate prin asigurările private de sănătate, care vor fi com­plementare sistemului actual de asigurări sociale.(R.G.)
Primarul Cugirului, la Conferința Logon - Varșovia
     În zilele de 25 și 26 aprilie, la invitația Asociației Europene a Ad­ministrațiilor Locale, primarul orașului Cugir, Adrian Teban, împreună cu o delegație a Federației Autorităților Locale din România, va par­ticipa la lucrările Conferinței Logon, care se vor desfășura la Var­șovia. La conferință vor participa reprezentanții autorităților locale din întreaga Europă și vor fi discutate problemele administrației publice locale în perspectiva integrării europene. Din delegația română fac parte un reprezentant al Asociației municipiilor din România, un re­prezentant al Asociației comunelor, un reprezentant al Federației și primarul orașului Cugir, în calitate de reprezentant al Asociației ora­șelor din România. (I.P.)
Prinși cu alcool la "bord"
     În zilele de 23 și 24 aprilie, Poliția Rutieră a orașului Ocna Mureș a organizat o acțiune pentru depistarea participanților la trafic care încalcă regulile de circulație. Au fost aplicate 22 de sancțiuni con­travenționale în valoare de 16 milioane de lei. A fost ridicat un cer­tificat de înmatriculare, iar trei conducători auto au rămas fără per­misele auto după ce au fost prinși cu alcool la "bord". (L.I.)
Județul Alba - tot mai atractiv pentru turiști
     În primele două luni ale anului 2005, în unitățile turistice din jude­țul Alba au fost cazați 6427 turiști, majoritatea în hoteluri (75,6%), înregistrându-se o creștere cu 34,1% față de perioada cores­pun­zătoare a anului 2004. Înnoptările în structurile de primire turistică din județ, înregistrate în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2005 au fost în număr de 12208, mai mare cu 53% față de perioada similară a anului trecut.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.