Actualitate
România a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană
     Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Euro­peana cuprinde, într-un Protocol, condițiile și angajamentele refe­ritoare la admiterea celor două țări și conține mai multe clauze de salvgardare. Acestea ar putea fi invocate pentru a solicita amânarea cu un an a integrării celor două țări în cazul neîndeplinirii unor an­gajamente. De asemenea, Bulgaria și România se angajează să a­de­re la acordurile sau convențiile încheiate sau semnate de Uniune și de actualele state membre, hotărârile urmând a fi luate în comun. România va avea 35 de reprezentanți în Parlamentul European, iar Bulgaria 18. Alegerile pentru Parlamentul European se vor realiza prin vot direct și universal și vor avea loc în cele două țări până la da­ta de 31 decembrie 2007. Pentru a ne familiariza cât de cât cu ceea ce înseamnă integrarea în UE dar și costurile ei să reamintim câteva date:
•Nota de plată a integrării
     Sumele pe care le va primi România de la Uniunea Europeană în perioada 2007-2009 se ridică la 11 miliarde de euro ca plăți. Ca mem­bru deplin al Uniunii, nu doar vom primi, ci va fi necesar să facem eforturi financiare susținute. Suma pe care țara noastră va trebui să o cheltuiască pentru a face față cerințelor europene se apro­pie de 6 miliarde de euro.
•Valurile de extindere
     În 1952, când s-a fondat Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (structura inițială din care s-a dezvoltat UE), din ea faceau parte Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda. Acestor membri fondatori li s-au alăturat, în 1973, Danemarca, Irlanda, Ma­rea Britanie. Grecia a aderat în 1981, fiind urmată, cinci ani mai târ­ziu, de Spania și Portugalia. Extinderea a continuat în 1995 cu Aus­tria, Finlanda și Suedia, iar în 2004 au aderat, în grup, Cehia, Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slo­venia.
•Scop
     Așa cum au explicat încă din anii '50 promotorii săi, actuala Uniune Europeană nu se dorește un stat care să le asimileze, să le înlocuiască pe cele existente. Pe de altă parte, ea depășește, ca atribuții sau ca obiective, orice altă organizație internațională și orice alt proiect de până acum.
    Toate deciziile, la nivelul Uniunii, se iau în baza tratatelor agreate, de-a lungul timpului, de toate statele membre. Statele membre au acceptat să renunțe la o parte din suveranitatea lor pentru a împu­ternici instituțiile europene în așa fel încât acestea să poată lua de­cizii de interes comun pentru toți membrii. Există o zi a Europei, un imn al Uniunii Europene, un drapel, iar o Constituție comună se află în plin proces de aprobare la nivelul fiecărei țări din Uniune. Există o monedă unică europeană (euro) adoptată de 12 dintre sta­tele mem­bre și spre care tind și alte țări din spațiul comunitar.
•Politici comune
     Pe lângă toate acestea, țările care fac parte din Uniune au în comun politici privind mediul înconjurător, transportul, agricultura, piața muncii, impozitele sau transportul, conturându-se tot mai clar și o armonizare la nivelul politicii externe sau al apărării. Promovarea dezvoltării economice și sociale, construirea unei identități euro­pe­ne, introducerea unei cetățenii eu­ro­pene în paralel cu cea națională, dezvoltarea unei zone de libertate, securitate și justiție și punerea la punct a unei legislații europene sunt obiectivele declarate ale Uni­unii.
Florin ROMAN

Drapelul Uniunii Europene a fost înălțat și la Alba Iulia
     drapel UE25 aprilie 2005 - zi istorică pentru România. Ieri s-a semnat Tra­tatul de Aderare a țării noastre la Uniunea Europeană după ce, în 13 aprilie, România a primit avizul conform din partea Parla­mentului European. Evenimentul a fost marcat și de autoritățile județului printr-o acțiune de ar­bo­rare a drapelului Uniunii Euro­pene, alături de tricolor și de dra­pelul NATO, pe unul din ca­targele aflate pe soclul din fața Palatului Administrativ. Au fost prezenți, pe lângă prefectul Cos­min Covaciu și președintele CJ Ion Dumitrel, majoritatea direc­torilor de servicii deconcentrate din județ precum și angajați ai celor două instituții. Arborarea drapelului s-a făcut în prezența unui detașament al vânătorilor de munte Alba, care a prezentat onorul militar, iar slujba religioasă a fost oficiată de ÎPS Andrei, Arhi­e­piscop de Alba Iulia. Manifestarea de ieri a fost oarecum umbrită de faptul că, la doar câțiva metri de locul unde a fost ridicat steagul UE, ziariștii din presa locală au organizat un miting al tăcerii, în semn de solidaritate cu cei trei colegi răpiți în Irak. Întâmplător sau nu, ziua de ieri a fost aleasă de către răpitori ca ultimatum: retragerea tru­pelor românești din Irak în schimbul vieții celor trei. Astfel că ieri pu­tem spune că un ochi râdea și celălalt plângea, lucru ce se putea ob­serva și pe fața oficialităților prezente care afișau o bucurie re­ținută. După oficierea slujbei, ÎPS Andrei a venit, alături de prefectul Cosmin Covaciu, în mijlocul ziariștilor pentru a spune rugăciunea Ta­tăl nostru. La fel a procedat și Ion Dumitrel, care a stat câteva mi­nute alături de ziariști exprimându-și astfel solidaritatea cu colegii noș­tri.
    Chiar dacă acordurile Odei Bucuriei, care s-au auzit în timp ce steagul UE era arborat, nu erau și cele din sufletele ziariștilor, nu trebuie trecută cu vederea sau ignorată o realizare de importanța celei pe care România a trăit-o ieri, și anume semnarea Tratatului de Aderare la UE. (I.P.)
La Colegiul "HCC"
Bucuria integrării
     Elevii Colegiului Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia au organizat ieri, de la ora 14.00, o manifestare menită să marcheze importanța semnării Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, ne-a informat prof. Rodica Andronescu, dascăl la in­sti­tuția amintită. Cu acest prilej, au fost prezentate acțiunile derulate în cadrul proiectului "Europa în liceu. Valori românești, valori europene" și au fost vizionate minidocumentare pe suport CD despre statele membre ale Uniunii Eu­ropene. (R.G.)
Într-un bar din Cetatea de Baltă
Alcoolul înfierbântă toporul!
     Moldovan B., în vârstă de 43 de ani, din Cetatea de Baltă, aflat sub influența băuturilor alcoolice și înarmat cu o secure, a pătruns, în 24 aprilie, în interiorul unui bar din localitate. A început să îi ame­nințe pe cei aflați în local, precizând că va sparge totul în jurul lui. Polițiștii sesizați de administratorul barului s-au deplasat la fața lo­cului. Bărbatul a mirosit că ceva s-a întâmplat, a părăsit imobilul și, la vederea organelor de poliție, a ascuns securea după o conductă de gaz. Din nefericire pentru el a fost văzut, toporul i-a fost confiscat și este cercetat pentru comiterea infracțiunii de port fără drept de o­biecte anume procurate pentru împungere, tăiere sau înțepare în loc public. (L.I.)
La Vințu de Jos
Peripeții pe patru roți cu mașină de împrumut
     Lucrătorii postului de Poliție Vințu de Jos au găsit, în 24 aprilie, pe raza de competență, un autoturism marca VW cu numere de O­landa, avariat în partea din față și abandonat în afara părții caro­sabile. În urma verificărilor s-a stabilit că Paul Mureșan (28 de ani), din Sebeș, a împrumutat mașina în urmă cu aproximativ o lună de la Simions P. În cursul zilei de 23 aprilie, Mureșan împreună cu doi amici, Daniel Albu (23 de ani) și Adrian Bârsan (23 de ani) s-au pus pe petrecere, mutându-se dintr-un bar în altul. În timp ce se de­plasau cu autoturismul VW spre localul Lutsch 2000, într-o curbă, conducătorul autoturismului, Paul Mureșan a pierdut controlul vola­nului, a derapat și, părăsind partea carosabilă a intrat într-un stâlp de beton pe care a reușit să-l rupă. Se pare că circula cu o viteză de peste 90 km/oră. Cei implicați în accident nu au sesizat poliția în legătură cu cele petrecute și au rămas lângă autoturism până a doua zi, când au fost duși la spital de către un cunoscut care trecea prin zonă. În urma accidentului, Adrian Bârsan a suferit leziuni cor­porale, fiind diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral cu pierdere de cunoștință și traumatism toracic. Cei trei sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de părăsire a locului accidentului. (L.I.)
Mircea Abrudeanu reales președinte al PUR Alba Iulia
     La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc conferința de alegeri a PUR Alba Iulia, ocazie cu care inginerul Mircea Abrudeanu a fost reales președinte al acestei organizații. Noua structură de condu­cere mai cuprinde următoarele persoane: Gheorghe Krisbai - prim-vicepreședinte, Ionel Galața, Costel Ștefănoiu, Ovidiu Panazan, vice­președinți, Nicoleta Romcea, secretar executiv.(F.R.)
Controale în piețele agroalimentare din județ
     Recent, inspectorii Oficiului județean pentru Protecția Consu­matorilor Alba au efectuat mai multe controale într-o serie de piețe agroalimentare din Alba Iulia, Aiud, Ocna Mureș și Teiuș. Au fost de­pistate în total aproape o tonă de produse, majoritatea prezentând diverse deficiențe, cea mai răspândită fiind lipsa informării consu­matorilor. De asemenea o parte dintre ele aveau termenul de vala­bilitate expirat, iar câteva kilograme erau depozitate în condiții im­proprii. 69 de kilograme din aceste produse au fost retrase definitiv de pe piață, amenzile aplicate ridicându-se la valoarea de 16 mi­li­oane lei.(R.J.)
Apel pentru ajutorarea sinistraților din Banat
     Filiala Județeană Alba a Partidului Umanist face un apel către toți cetățenii județului Alba să sprijine familiile sinistrate din zona Ba­natului, grav afectate de inundații, prin donarea de bani și produse alimentare. Cei interesați sunt așteptați la sediul PUR din Alba Iulia, P-ța Iuliu Maniu nr. 13 (fosta clădire CEC), etaj V, tel. 811.955. Organizația PUR Alba a donat până acum suma de 10 milioane de lei. În Vinerea Mare o delegație a PUR Alba, formată din deputatul Nicolae Popa și președintele interimar Gheorghe Feneșer, se va deplasa în județul Timiș pentru a dona bani, alimente și alte produse de strictă necesitate locuitorilor din comuna Uivar, cea mai greu în­cercată de furia naturii, unde, conform informațiilor primite de la primarul comunei, d-l Pavel Vajda, până în momentul de față au fost evacuate 1.600 de persoane din două localități. (F.R.)
În județul Alba
Proiectul SAMTID preluat de turci
     Așa cum v-am mai informat, în acest an, în județul Alba vor de­mara lucrările propriu-zise pentru implementarea Programului SAMTID în cele 10 orașe și municipii ale județului. Licitația de la Bruxelles a fost adjudecată de o firmă grecească, la un preț foarte bun, cu circa 4 milioane de Euro mai puțin decât s-a estimat. De a­tunci însă, a intervenit Olimpiada de la Atena, iar firma respectivă a cam luat "țeapă" cum se spune mai pe înțelesul tuturor, având mari sume de recuperat de la organizatori. În aceste condiții, "greul" con­tractului a fost preluat de partenerii turci ai firmei grecești, care s-au întâlnit cu o delegație a județului Alba formată din vicepreședintele CJ Alba, Florin Mărginean, reprezentanți ai primăriilor, ai asociației A­pa Alba etc. Cele două părți contractuale au pus la punct detalii teh­nice legate de derularea programului SAMTID în județul Alba.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.