Editorial
Marea încercare
     Vibrația bucuriei naționale care ne cuprinde acum după semn­area Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană este umbrită de marea suferință pentru compatrioții noștri răpiți în Bagdad și ame­nințați cu un fatidic sfârșit. Fiecare gest pe care îl facem în aceste clipe și în perspectivă este vital, deopotrivă, pentru menținerea României între coordonatele familiei europene și ne ajută să nu facem greșeli care să-i coste viața pe cei răpiți. S-a vorbit și s-a scris mult despre Uniune și războiul irakian. Părerile îndeobște sunt fragmentate după sursa de simțire a celor care le-au formulat: pro și contra, cu rețineri, cu necunoscute și întrebări cât cuprinde gândul omenesc. Știm bine că nu mai avem suficient răgaz în cazul jur­naliștilor, cele patru zile de așteptare ultimativă scurgându-se pe ne­răsuflate.
    În perspectiva integrării, mai puțin de doi înseamnă un timp cât o clipă pentru un popor suficient de tracasat. Polaritatea eveni­men­telor a îmboldit clasa politică să acționeze febril, să se implice, să riște până la capăt, iar cetățenilor li s-a oferit un prilej de meditație, de analiză cu solicitarea unor concluzii prompte și eficiente. Nimic nu se primește în mod gratuit. Totul trebuie plătit scump. Implicarea noastră în teatrele de război își arată reversul medaliei cu chipul crunt al terorismului, în vreme ce alipirea de statele dezvoltate co­mun pe continentul nostru ne costă scump, prea scump după unele voci.
    Parcă este un făcut să nu ne mai putem bucura plenar de o îm­plinire sau alta, visată îndelung ani în șir, la care am trudit și osân­dit cu toții. Nici nu s-a uscat bine cerneala semnăturilor pe Tratat că presa malițioasă de la noi ori de-aiurea a și început atacul meș­te­șugit la adresa țării și a viitorului ei paneuropean.
    În plan geografic opus, emblema NATO pe care o abordăm în țări asiatice ne-a adus într-un răstimp scurt o notă de plată greu de tre­cut: conaționalii noștri "ostatici" ai unor răpitori nemiloși și viața unui tânăr mort în deșerticul Afganistan. E mult prea mult pentru con­știința noastră. Dilematică situație pentru guvernanți și conducerea statului de a răspunde binevoitor populației pacifiste din România și, la fel de mulțumitor, rebelilor ori teroriștilor de pe tărâm asiatic și, nu în ultimul rând, statelor spre care ne-am orientat politicile. Tăcerea densă a Celulei de criză de la Cotroceni, spartă cu doar câteva declarații în formulă liniștitoare, dar deloc concludente și austeritatea inflexibilă a intervențiilor premierului și a ministrului A­pă­rării nu au fost de natură să aducă așteptatul calm și răsuflarea de ușurare în rândul oamenilor, al familiilor celor răpiți, al colegilor de breaslă ai ziariștilor. La vremea când scriu aceste rânduri trăim intens orele care se scurg din clepsidra timpului măsurat sub ame­nințarea unui deznodămând fatal pentru Marie Jeanne, Sorin, Ovi­diu, Munaf și, la fel, debusolantele vești care se întretaie cu privire la viitorul din 2007 încolo. Scumpirile până la refuz, disponibilizările en-gros, limitele civilizației europene păzite cu litere de lege care nu pot fi încălcate, abstinențele noastre de zi cu zi, toate fac parte dintr-un decor care ni se așterne sumbru și ne întunecă bucuria actului oficial încheiat doar cu câteva ore în urmă. Eveniment istoric este fiecare dintre ele. Și unul și altul ne marchează subtil exis­tența. Poate că numai prin încercări, privațiuni, sacrificii putem da de izvoarele adevărului, un adevăr care să ni se potrivească, să ne redefinească integri, curați și luminați ca în Săptămâna Mare peste care se suprapun cele două evenimente de răscruce din istoria de azi.
    Există în vălmășagul scriselor noastre un fel de solidarizare cu cei aflați în momente de grea cumpănă a vieții lor, există și con­vingerea că aleșii neamului vor găsi soluțiile cele mai bune și sal­vatoare ca nedoritul să nu se întâmple. Există la fel și speranța că modesta bucurie de integrare europeană va atinge cote mai înalte cu-adevărat, că ne vom putea da frâu liber exuberantei noastre pofte de viață.
Mariana IONAȘ