Actualitate
În cazul jurnaliștilor răpiți în Irak
Mai există speranță
     Ieri la ora 17.00 a expirat ultimatumul adresat autorităților române de gruparea Brigăzile lui Mu'adh bin Jabal care îi deține acum pe cei trei jurnaliști români. Teroriștii cereau retragerea trupelor române din Irak în termen de patru zile în schimbul vieții ostaticilor. Tot ieri la ora 18.00 directorul de știri al Prima TV Dan Dumitru a confirmat primirea cu puțin timp înainte a unui mesaj de la răpitori. Mesajul conținea un apel înregistrat, din partea fiecărui jurnalist în parte. Se cerea ca opinia publică să acționeze în sensul determinării autorităților să ia o decizie, desigur una conformă cu dorința răpitorilor. Dan Dumitru a declarat că acest mesaj dovedește că există comunicare cu răpitorii și că respectivii sunt dispuși să negocieze. Acest mesaj este considerat ca fiind unul care dorește să pună mai multă presiune asupra autorităților statului, astfel încât răpitorii să-și maximizeze șansele de reușită. Ieri seară târziu, până la închiderea ediției, nu apăruseră noi evoluții.
Anca DINICĂ

Delegație din Tolna în vizită la CJ Alba
Județul Alba va participa la Târgul Internațional de la Szekszárd
     O delegație maghiară din județul Tolna vizitează județul Alba timp de trei zile, la invitația președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel. Delegația este formată din doamna președinte a Consiliului Județean Tolna, Franke Kovacs Szilvia, directorul de cabinet al președintelui și secretarul general al acestui județ. În perioada 25-27 aprilie, invitații maghiari vor vizita obiectivele de interes ale județului și vor cunoaște îndeaproape tradițiile și cultura acestor locuri. Cele două județe colaborează încă din 1993, când a fost semnat un acord de înfrățire, desfășurându-se în comun mai multe schimburi de experiență. Discuțiile au vizat colaborarea în domeniul economic, dar și în domeniul gestionării fondurilor europene, deoarece doamna Franke Kovacs Szilvia este și președintele Centrului de Dezvoltare Regională din Tolna. "Problemele cu care cele doua județe se confruntă, mai ales în domeniul dezvoltării teritoriale și turistice, sunt asemănătoare. De aceea va există o colaborare strânsă între CJ Alba, ADR Centru și autoritățile din Tolna, care și-au exprimat deschiderea totală pentru a ne oferi experiența acumulată în gestionarea fondurilor europene. De asemenea, pe viitor, există perspectiva unor proiecte interregionale în care Tolna ne poate fi partener", a declarat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba. Un rezultat al comunicării bune care a existat între ADR Centru și instituția similară din Tolna este organizarea Conferinței Internaționale de Turism de la Sovata, care va avea loc în luna iunie. Județul Alba a primit și invitația de a participa la Târgul Internațional de la Szekszárd, ce va avea loc în luna mai, unde partenerii maghiari vor asigura un stand de prezentare. Evenimentul oferă ocazia popularizării ofertei turistice din județul Alba, dar și posibilitatea de a realiza noi contacte în domeniul economic pentru că din delegația română vor face parte și reprezentanți ai firmelor din județul nostru.
Florin ROMAN

Semnal european
Autoritățile locale preiau puterea
     Semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană marchează intrarea în linie dreaptă a procesului de aderare, ce urmează să se încheie la 1 ianuarie 2007. În opinia președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, din acest moment, România intră în Uniunea Europeană prin intermediul comunităților locale, pentru că acestea sunt cele chemate să aplice reformele și să susțină întregul proces de aderare. Semnarea Tratatului reprezintă un moment în care comunitatea locală este repusă în drepturi și devine într-adevăr un partener activ, capabil să ia decizii în cunoștință de cauza pentru interesul cetățenilor. "Procesul decizional trebuie să-și mute centrul de greutate către organismele locale, pentru că administrația locală este cea care preia din acest moment puterea. Cele mai importante instituții devin Consiliile Județene și Consiliile Locale, deoarece realizarea unor programe și acțiuni de dezvoltare durabilă înseamnă, în primul rând, promovarea autonomiei și descentralizării. Acesta este nivelul la care se realizează legătura dintre cetățean și adminstrație și de aceea Uniunea Europeană înseamnă în primul rând cooperare la nivel regional și local. Nu putem vorbi de o administrație de calitate decât atunci când interesele cetățenilor sunt satisfăcute, iar aceste interese sunt obiectul serviciilor locale, care îl cunosc mult mai bine decât administrația centrală. Acest moment ne permite să privim cu încredere în viitor. Un viitor al nostru, al comunităților locale, bazat pe transparență, deschidere și participare directă", a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.
Florin ROMAN

UDMR-ul propune
Două doamne pentru conducerea Gărzii de Mediu și a Direcției de Statistică Alba
     Conform protocolului semnat de cei patru membri ai Coaliției de la guvernare, la nivelul județului Alba UDMR-ului îi revin posturile de conducere de la Garda de Mediu și Direcția de Statistică Alba. După ce s-au lăsat mult așteptate propunerile pentru aceste posturi au venit în cele din urmă: d-na Irina Molnar pentru Garda de Mediu și d-na Melinda Gudor pentru Statistică. Irina Molnar este din Aiud, are 61 de ani și a lucrat la un ziar de limbă maghiară iar Melinda Godor este economist la Primăria Ighiu și are doar 28 de ani. Nu cunoaștem încă nimic despre pregătirea și experiența d-nei Gudor dar știm că, în cazul în care va câștiga concursul, o va înlocui în funcție pe d-na Ana Topârceanu ale cărei experiență și profesionalism nu pot fi puse la îndoială. De altfel și Garda de Mediu este condusă tot de o doamnă, inspector șef Emilia Timiș, de asemenea cu o vastă experiență în domeniul în care activează. Probabil că aceste numiri au venit cu o oarecare întârziere tocmai pentru că s-au căutat persoane care să le poată înlocui cu succes pe cele două doamne. (I.P.)
SUA acordă 16,4 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii în județul Alba și în alte județe
     Din SUA ne-a sosit o linie de credit în valoare de 16,4 milioane de dolari acordați prin Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă. Din totalul acestei sume, 15,5 milioane de dolari reprezintă valoarea unei linii de credit destinată finanțării proiectelor rurale din zona colinară și de munte a Albei și a altor județe din țară. Creditele au garanția Ministerului Finanțelor Publice și pot fi accesate prin intermediul băncilor: Banca Comercială Română și Banca Comercială Carpatica.
    Creditele sunt de trei categorii: credite pentru gospodării, în valoare de 4 milioane de dolari SUA, destinate investițiilor mici, producție primară și agroturism; credite agricole cuprinse între 4.000 și 10.000 de dolari americani, destinate producției primare de mărime medie, prelucrărilor de mărime redusă, activități comerciale și turism; credite comerciale-industriale în valoare de 10.000 - 100.000 de dolari SUA pentru activități comerciale care pot demonstra că utilizează forță de lucru și generează suport pentru împrumuturile din celelalte categorii. Potențialii beneficiari se pot adresa Direcției Agricole cât și unităților bancare respective. (S.T.)
Bărbat găsit mort în râul Arieș
     În seara zilei de 25 aprilie, la ora 19.20, a fost descoperit pe raza satului Botești, în râul Arieș, cadavrul unui bărbat. Corpul neînsuflețit al numitului Viorel Zăhuț în vârstă de 61 de ani, din comuna Vadu Moților, a fost găsit la aproximativ un metru de malul stâng al râului, agățat cu picioarele de o ramură de copac aflată în apă. La o primă examinare a cadavrului acesta nu prezenta urme de violență. Bărbatul era cunoscut ca fiind un consumator de băuturi alcoolice și figura în evidențele Dispensarului medical din Vadu Moților ca bolnav de epilepsie. Cadavrul a fost transportat la morga Spitalului orășenesc Câmpeni pentru efectuarea necropsiei și stabilirea cauzei morții, care cel mai probabil este asfixie mecanică prin înec. (L.I.)
Avertizare meteo
     Inspectoratul pentru situații de Urgență a județului Alba a transmis tuturor primăriilor din județ avertizări meteo prin care se anunță că în perioada 27-29 aprilie a.c., ploile se vor înmulți cantitativ și se vor extinde în majoritatea localităților. Cantitățile de apă căzute vor varia între 10-15 litri/mp. Deocamdată, în județul Alba, debitele râurilor se încadrează în limitele normale și nu există un pericol iminent de inundații.(F.R.)
Umaniștii colectează ajutoare pentru sinistrați
     Filiala județeană a PUR Alba a anunțat că a demarat o campanie de colectare de ajutoare pentru populația afectată de calamitățile din zona Banatului. Așa cum deja se știe, inundațiile din această zonă au fost devastatoare, provocând imense pagube bănățenilor. PUR Alba va sprijini această acțiune cu fonduri în valoare de 10 milioane de lei, precum și cu alimente și alte bunuri de strictă necesitate ce vor fi direcționate spre zona calamitată.(F.R.)
Jandarmii păzesc bisericile
     În perioada 28 aprilie - 2 mai a.c., 60 de jandarmi vor asigura liniștea și ordinea publică în zona a 13 locașuri de cult și a 3 mănăstiri. Tot în această perioadă, jandarmii vor patrula în zonele de agrement, unde se presupune că cetățenii își vor petrece timpul liber. Jandarmii urează tuturor cetățenilor sărbători fericite și liniștite.(F.R.)
Polițiști pe... biciclete
     Ieri, în cadrul ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică Alba (ATOPA), s-a comunicat faptul că Poliția județeană a achiziționat 60 de biciclete. Acestea vor fi împărțite Posturilor de Poliție comunale și polițiștilor de proximitate pentru a-i ajuta în a acoperi cât mai bine zona în care patrulează. Astfel că polițiștii noștri vor sfârși prin a avea și o condiție fizică de invidiat! (I.P.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.