Curier județean
Proiectul "Sănătatea - darul cel mai prețios", la final
     școala din MihalțAcțiunile organizate de preșcolarii Grădiniței Mihalț și Școlii generale "Ion Agârbiceanu" din Alba Iulia în cadrul proiec­tu­lui „Sănătatea-darul cel mai pre­țios” s-au finalizat în această săp­tămână. Coordonatorii pro­iec­tului au fost institutor Mona-Carmen Cârnaț și institutor Co­druța Lodroman, pro­iectul ur­mând să fie prezentat pe data de 7 mai, la sesiunea județeană de comunicări a cadrelor didactice cu prilejul ,,Zilelor Școlii Albei". Mona Carmen-Cârnaț a declarat că scopul proiectului a fost cunoașterea și înțelegerea de către copii a unor noțiuni, norme și principii specifice educației pentru să­nătate, familiarizarea cu termenii specifici, dezvoltarea unor compor­ta­men­te de protejare a să­nătății personale (igienă, alimentație, odihnă, etc.), formarea unor atitudini responsabile privind starea de să­nătate. Au fost organizate jocuri, proiecții video, expoziții și pro­gra­me artistice tematice, în urma cărora copiii au învățat despre igiena bucală, rolul igienei corporale, importanța vitaminelor, metode vi­zând un stil de vi­ață sănătos, pericolul reprezentat de joaca pe stradă și necesitatea efectuării consultațiilor medicale periodice. În cadrul acestui proiect a avut loc și o activitate practică de plantare de pomi, desfășurată în grădina unității preșcolare din Mihalț, in­titulată: „Plantând un copac, devenim mai sănătoși”, activitate ce i-a stimulat pozitiv pe preșcolari.
Robert GHERGU

Constituirea Federației Române a Acțiunii Catolice
     Recent, la Blaj, s-au reunit 21 de reprezentanți din cadrul a 3 asociații catolice și greco-catolice din țară, în vederea înființării unei structuri comune la nivel național, cu statut propriu, scrie site-ul ofi­cial al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică. Este vorba de asociațiile Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași, Asociația Generală a Românilor Uniți - AGRU, Asociația Tineretului Român Unit - ASTRU din Cluj, Blaj și Oradea. Federația Română a Acțiunii Catolice (FRAC) își propune să promoveze comunicarea și colaborarea între asociațiile membre, să colaboreze cu alte forme asociative cu obiective compatibile, să fie reprezentată la nivel național și internațional (Forumul Internațional al Acțiunii Catolice și altele), precum și să reprezinte asociațiile membre în relațiile cu Conferința Episcopală Română. Totodată, a fost aleasă compo­nența secretariatului de coordonare: reprezentant greco-catolic - Oana Tuduce, reprezentant romano-catolic - Anca Lucaci, secretar - Codruța Fernea și asistent spiritual- pr. Felix Roca. A fost semnat protocolul de asociere între asociațiile prezente și s-au întocmit apoi documentele necesare pentru a fi înaintate Conferinței Epis­copale Române, în vederea recunoașterii Federației. Pe agenda FRAC se vor afla în următorii doi ani participarea la întâlnirea Acțiu­nilor Catolice din lume din 17 august 2005, la Koln, o săptamână de formare a tinerilor catolici din sud-estul Europei, mai 2006; pro­movarea și prezentarea Federației în cadrul Întâlnirii Naționale a Ti­nerilor Catolici din vara viitoare.
Robert GHERGU

Echipaj albaiulian premiat la un concurs internațional organizat de Microsoft
     Un echipaj al județului Alba, format dintr-un profesor, un student și un liceean, a participat la Iași, la faza națională a concursului internațional de informatică "Imagine Cup", organizat de renumita firmă de profil Microsoft. Este vorba de Radu Oprea, student în primul an la Facultatea de Informatică din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" și Valentin Borza, elev în ultimul an de studiu la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan", profil informatică, ei avându-i ca mentor pe prof. Ovidiu Domșa, cadru universitar la in­stituția de învățământ superior amintită. Titlul temei din acest an a fost "Imaginează o lume în care tehnologia dizolvă barierele dintre noi". Membrii echipajului albaiulian au concurat la secțiunea Soft­ware Design, alături de alte 10 echipaje din țară și Republica Mol­dova. Practic, ei au prezentat un program in­formatic care să poată fi folosit la calculator, laptop sau chiar la telefonul mobil. La în­toarcere, prof. Ovidiu Domșa a declarat că evaluarea a fost făcută în 3 etape, albaiulienii ocupând prima poziție la documentarea pro­gramului și dezbaterea publică pe marginea acestuia. În final, echi­pajul din Alba Iulia a ocupat locul III, fiind devansat la partea de tehnică propriu-zisă doar de echipele Uni­versității Tehnice și Universității Babeș-Balyai din Cluj Napoca. Pentru această per­formanță, albaiulienii au primit din partea organizatorilor premii con­stând în componente informatice. Echipa Universității Tehnice din Cluj Napoca va reprezenta România la faza zonală, programată lu­na viitoare, la Salonic, în Grecia. Etapa finală se va desfășura în luna august, la Yokohama, în Japonia, valoarea premiilor fiind de 25.000 de dolari pentru câștigător, 15.000 de dolari-locul secund și 10.000 de dolari, locul III.
Robert GHERGU

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.