Editorial
Inundații de... lux
     Un astfel de titlu poate părea la prima vedere cinic, dar nu este. O analiză mai profundă îi atestă valabilitatea. România este una dintre puținele țări care își permite luxul ca în fiecare primăvară și toamnă să se lase inundată. Lux pentru că în urma acestor inun­dații pagubele imense din agricultură sau din infrastructură precum și suferința celor afectați trebuie alinată cu alocarea unor sume semnificative de la bugetul de stat. Nu discutăm acum despre aju­torul pe care îl oferă sinistraților cetățenii prin donațiile pe care le fac. Noi ne permitem luxul de a nu lua în serios avertismentele re­petate ale specialiștilor referitoare la defrișarea sălbatică ce se prac­tică în majoritatea județelor. Ni s-a spus, dar autoritățile care trebuie să supravegheze și să controleze exploatarea fondului fo­restier au avut alte criterii de evaluare, că defrișarea versanților va genera viituri puternice. Știm că exploatarea pădurilor i-a îmbogățit pe mulți, făcându-le traiul bun, luxos.
    Noi ne permitem luxul de a nu mai fi făcut în ultimii 15 ani in­vestiții serioase în lucrări de îndiguiri și nici măcar în întreținerea celor deja existente. În toți acești ani fondurile alocate pentru ase­menea lucrări au fost mult sub necesități, poate guvernanții gân­dindu-se că în marea lui milă Dumnezeu nu ne va lovi. Dar inun­dațiile nu țin de mila ori voința divină, ci de felul în care știm noi să ne gospodărim. Pentru că nu știm să ne ajutăm, nici natura nu ne ajută. Pentru că am lovit-o, natura se răzbună. Și chiar și banii pu­țini câți au fost nu știm prea bine pe ce s-au dus. Nu vreau să fac un proces de intenție, dar avem exemple destule din celelalte do­menii unde se fac lucrări de infrastructură, care ne-au arătat că nu toți banii alocați sunt folosiți cu chibzuință. Antreprenorii s-au învățat să ceară prețuri exorbitante pentru lucrări de mântuială. Cel mai bun exemplu, dar nu și singurul, este cel al Autostrăzii Bu­curești-Pitești, care la nici un an după reparația capitală a trebuit să intre din nou în reabilitare. Alți bani, altă distracție, alte comi­si­oane pentru buzunare ce râvnesc la lux.
    Nu putem însă să uităm că în multe situații pagubele s-au pro­dus pentru că unii cetățenii nu au luat nici ei în serios aver­tis­mentele și interdicțiile de construire în zonele inundabile. Ba chiar cunoaștem cazuri în care s-au războit serios, în Justiție, cu primarii care nu le-au eliberat autorizațiile de construcție în aceste pe­ri­metre periculoase.
    Pierderile produse de inundații sunt incalculabile. Sute de mili­arde doar pentru intervențiile de urgență. Dacă adăugăm și fondurile pentru lucrările de apărare imperios necesare, valoarea crește și mai mult. Dar trebuie să ne gândim că este mai bine și mai ieftin să previi decât să repari. Trebuie să învățăm că este mai eficient să eliminăm cauzele decât efectele. Dar, desigur, pentru asta avem ne­voie de o strategie coerentă și de înțelepciune. În nici un caz de apostrofările nervoase ale premierului, ori de justificarea situației prin "greaua moștenire". Ea există. Ne permitem însă luxul de a nu face nimic? Vrem să credem că acum, după dezastrul din Banat, lucrurile se vor schimba în bine. Suntem prea săraci pentru a ne per­mite luxul indolenței.
Anca DINICĂ