Actualitate
Solidari cu sinistrații din Banat
Convoi cu ajutoare de la Consiliul Județean
     Situația gravă din Timiș a determinat conducerea Consiliului Județean Alba să facă apel la factorii de decizie din județ în vederea strângerii de ajutoare pentru populația calamitată. În anul 1998 județul Alba a fost afectat de revărsările de ape, iar atunci Timișul ne-a acordat un important ajutor. Printre localitățile care au con­tribuit la limitarea efectelor inundațiilor din Alba se număra la vre­mea respectivă și comuna Foieni. Apelul pe care vicepreședintele Florin Mărginean l-a lansat în numele Consiliului Județean Alba a făcut posibilă trimiterea câtorva camioane cu ajutoare către județul Timiș. Dintre cei care au răspuns până acum acestui apel se numără SC Albalact SA, care a donat 3000 de litri de lapte și articole de îmbrăcăminte; Școala Generală "Vasile Goldiș" din Alba Iulia a donat un camion cu alimente și obiecte de îmbrăcăminte, SC Rosald SRL - 300 de pături, Primăria Scărișoara un camion cu diverse obiecte de uz personal etc. O familie din Șugag chiar s-a oferit să permită unei familii sinistrate să stea în casă timp de câ­teva luni, pentru a avea acoperiș deasupra capului. Lista dona­tarilor este mult mai lungă și conducerea Consiliului Județean Alba ține să le mulțumească pentru omenia de care au dat dovadă. Con­siliul Județean Alba a deschis și un cont în lei, contribuțiile urmând a fi puse la dispoziția sinistraților. Numărul contului este RO 10 RNCB 1100000083910001 și este deschis la BCR Alba.
Florin ROMAN

Apelul prefectului de Alba
     Prefectura Alba revine cu un apel la umanitate adresat cetă­țenilor județului Alba, de a veni în sprijinul populației afectate de i­nun­dațiile din această perioadă din județele Timiș și Caraș-Severin. În multe localități din județ, urmare a apelului lansat de către Pre­fectura Alba, prin intermediul mass-media, în ziarul "Unirea" acesta luând forma unui afiș, s-au adunat ajutoare constând în alimente, îmbrăcăminte, materiale de construcții și bani. Impresionante canti­tăți de ulei, făină, zahăr, cartofi, porumb, grâu și îmbrăcăminte sunt adunate deja în localitățile Săliștea, Ciugud, Șpring, Mihalț. În ge­neral la capitolul îmbrăcăminte și alimente putem afirma că aces­tea s-au adunat la un nivel destul de ridicat, dar la materiale de construcții, materiale de dezinsecție și bani, necesitățile nu sunt satisfăcute nici pe departe. După colectarea ajutoarelor ne-am confruntat cu altă problemă, respectiv cea a transportului acestora spre zonele sinistrate. Mijloacele de transport avute la dispoziție nu au fost suficiente, nu întotdeauna au fost adecvate bunurilor de trans­portat. Ca urmare, apelul cu care se revine către cetățenii ju­dețului Alba urmărește rezolvarea acestor probleme. (Cosmina HOR­VATH, purtător de cuvânt al Prefecturii Alba)
Primarul Cristinel Metea și ai lui vor construi o casă
     Primarul comunei Unirea, Cristinel Metea, este un tânăr care s-a remarcat prin activitatea sa în fruntea primăriei. Sensibil la drama sinistraților din Banat, primarul a decis ca împreună cu o echipă de 10 meșteri, zidari, dulgheri și electricieni să se deplaseze într-una din comunele bănățene lovite de inundații pentru a ridica o casă unei familii care a rămas fără acoperiș deasupra capului. "Am an­gajat la primărie 15 foști șomeri, plătiți cu salariul minim pe eco­nomie, cu care lucrez foarte bine. Deja am reușit să reparăm o se­rie de cămine culturale din satele aparținătoare. Sunt convins că vom face fericită și o familie care și-a pierdut casa", a declarat pri­marul Metea. (F.R.)
"Avram Iancu" donează 40 de metri cubi de material lemnos
     Primarul Comunei Avram Iancu, Sandu Heler, ne-a informat că cetățenii acestei localități moțești împreună cu autoritățile locale, im­presionați de drama celor din județul Timiș, vor dona unei co­mune grav afectate de inundații, 40 mc lemn sub formă de mate­riale de construcții. Primarul Heler se va deplasa personal la fața locului, la începutul săptămânii viitoare, cu acest transport, care va fi asigurat de către președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.(R.J.)
Câmpeniul a trimis un camion cu alimente
     Primarul orașului Câmpeni, Ioan Călin Andreș, ne-a informat că a fost trimis un camion încărcat cu trei tone de produse alimentare (făină, ulei, zahăr,cozonaci, pâine, apă minerală, conserve, sucuri), având destinația satul Crai Nou, comuna Giulvăz din județul Timiș. În plus, moții au mai trimis și o tonă de îmbrăcăminte. Ajutoarele au fost colectate sub formă de donații de la societăți comerciale și cetățeni, care au răspuns prompt solicitărilor venite din partea primăriei pentru ajutorarea celor aflați în suferință.(F.R.)
Subprefectul a mobilizat Ciugudul
     Locuitorii comunei Ciugud s-au alăturat și ei celor care au ho­tărât să dea o mână de ajutor sinistraților din Banat și au răspuns apelului pe care l-a lansat subprefectul de Alba, Clement Negruț. Astfel, la 6 puncte de colectare din satele aparținătoare comunei Ciugud s-au strâns bani, alimente, materiale de construcții pentru a le trimite în zonele calamitate. "Vreau să le mulțumesc locuitorilor și autorităților locale din comună pentru felul cum au înțeles să se mobilizeze și să răspundă nevoilor confraților lor din vestul țării", a declarat subprefectul de Alba. (I.P.)
La CEC Alba
"Fondul de ajutor umanitar în situații de urgență"
     Casa de Economii și Consemnațiuni pune la dispoziția per­soa­nelor fizice și juridice, care vor să doneze bani în beneficiul po­pu­lației sinistrate, contul colector special cu următorul număr: RO09CECEB10039ROL0000000. Acest cont este accesat de Co­mi­siile locale de apărare împotriva dezastrelor care, după o eva­luare a situației fiecărei gospodării afectate, poate stabili sumele de care are nevoie fiecare sinistrat pentru înlăturarea efectelor produse de dezastru, și a fost deschis la CEC în colaborare cu Ministerul Administrației și Internelor.
    Având în vedere dezastrele produse de inundațiile catastrofale din vestul țării, persoanele care vor să-i ajute pe cei rămași fără case pot face donații în acest cont deschis și la Sucursala jude­țeană Alba. (Biroul Relații cu Mass Media)
Colectă cugireană
     Având în vedere inundațiile catastrofale înregistrate în Banat, Primăria orașului Cugir organizează o colectă publică pentru aju­to­rarea sinistraților. Astfel, persoanele și firmele din Cugir care do­resc să ajute sinistrații pot depune bani, pe bază de tabel nominal, la Primăria Cugir, camera 20 (dl. Mircea Zbutea). Sunt, de aseme­nea, acceptate donații în materiale de construcții, electrocasnice și alte bunuri de folosință îndelungată aflate într-o stare bună de func­ționare. (I.P.)
Revolta educatoarelor
     Într-o adresă primită de Inspectoratul Școlar Județean Alba din partea Primăriei Alba Iulia, directoarele mai multor grădinițe din municipiu și-au exprimat nemulțumirea cu privire la finanțarea uni­tăților preșcolare pe care le conduc. Sub pretextul că problemele financiare ale grădinițelor se cunosc, documentul nu oferă prea mul­te detalii, dar lasă să se înțeleagă că educatoarele sunt revoltate pentru faptul că, la distribuirea fondurilor, școlile unde funcționează centrele bugetare de care aparțin își iau partea leului iar grădinițele rămân cu "firimiturile". În aceste condiții, semnatarele consideră ne­cesară înființarea unui centru bugetar special pentru grădinițe. Prof. Cornel Sandu, inspectorul școlar general al IȘJ Alba, spune că aceasta ar putea fi o soluție pentru ca grădinițele să aibă mai multe fonduri, dacă distribuția bugetului va fi făcută corect de către noul centru bugetar, deși sumele alocate în general învățământului vor fi aceleași.(R.G.)
Târgul vinului la Aiud
     Municipiul Aiud este în aceste zile un oraș plin de evenimente. Vineri, 6 mai 2005, cu sprijinul Primăriei, formația Luna Amară va con­certa în premieră, pentru aiudeni, de la ora 20.00, la Club Capitol, într-o seară incendiară, cu muzică rock de calitate, ce des­chide în mod neoficial serbările Târgului Vinului Aiudean. Acesta debutează sâmbătă, 7 mai 2005, în incinta Cetății Medievale. Ziua de sâmbătă pregătește pentru toți cei care vor păși în Cetate de­gustări de vin, o expoziție de artă plastică și un spectacol folcloric în cadrul căruia vor fi decernate diplomele producătorilor de vin. Luni, 9 mai 2005, de Ziua Eu­ropei, Primăria municipiului Aiud, Cen­trul Cultural "Liviu Rebreanu" și grădinițele din oraș organizează un eveniment dedicat Unității și Armoniei, la Centrul Cultural, de la ora 11.30. În aceeași zi, la ora 13.00, în acordurile Imnului Eu­ropean, preșcolarii au pregătit Marșul Unității Europene, care se va des­fă­șura în centrul orașului, iar Primăria va arbora steagul Uniunii Eu­ropene, semn că Aiudul se îndreaptă cu pași fermi spre Europa. Tea­trul de Nord Satu Mare vine la Centrul Cultural "Liviu Rebreanu", luni, la ora 18.00, pentru o reprezentație de zile mari: Operele Com­plete ale lui William Shakespeare.
Florin ROMAN

Concurs pentru Cadastru și AJOFM Alba
     Printre cele câteva servicii deconcentrate de la nivel județean unde noua putere nu și-a instalat încă directorii se află Oficiul pen­tru Cadastru, Geodezie și Cartografie și AJOFM Alba. Potrivit sub­prefectului Clement Negruț, în 12 și 13 mai, vor avea loc, la Bu­cu­rești, concursurile pentru ocuparea scaunelor de director ale insti­tuțiilor menționate. Propuși pentru aceste funcții din partea Alianței sunt Cornelia Baba pentru Cadastru, respectiv Corneliu Engi pentru AJOFM. (I.P.)
Acoperișul Școlii generale din Rădești, în pericol de prăbușire
     Conducerea Școlii generale din Rădești a solicitat sprijinul In­spectoratului Școlar Județean pentru rezolvarea problemei acope­rișului uneia dintre clădirile unității de învățământ, care s-ar putea prăbuși în orice moment. Inspectorul școlar general, prof. Cornel Sandu, a declarat că o parte din tavan s-a prăbușit vara trecută, iar acoperișul se află într-o avansată stare de degradare, apa infil­trân­du-se prin spărturi, dar Consiliul Local Rădești a invocat lipsa fon­durilor pentru reparații. Din acest motiv, conducerea școlii i-a mutat imediat pe cei aproximativ 50 de elevi în alt imobil, copiii fiind nevoiți să vină de atunci la cursuri și după-amiaza. Prof. Sandu a menți­onat că va discuta cu președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, pentru a încerca să asigure fondurile necesare în vederea executării lucrărilor, fiind vorba de peste 1 miliard de lei.(R.G.)
Atenție, gabarit depășit!
     Pe raza municipiului Alba Iulia, pe DN 1, la km 373, a avut loc în 4 mai, ora 21.30, un accident rutier. Gheorghe Vlad (51 de ani), din Alba Iulia, în timp ce conducea un tractor cu semănătoare pen­tru porumb cu lățimea de 4,4 m, pe direcția Sebeș-Alba Iulia, a acroșat cu partea stângă a utilajului o autoutilitară marca Dacia, condusă regulamentar din sens opus de către Emanoil Bumb (21 de ani), din Alba Iulia, care în urma impactului a suferit un trau­ma­tism cranio-cerebral acut și plagă contuză parietală. Ambilor șoferi le-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, poliția continuă cercetările pentru stabilirea persoanei vinovate de producerea accidentului. (L.I.)
La Sebeș
Ciocolată expirată
     În ultimele zile, Oficiul județean pentru Protecția Consumatorilor Alba a controlat 13 agenți economici din județ care comercializează produse din cacao și ciocolată, preambalate și în vrac. A fost veri­ficată o cantitate de 1,3 tone, în valoare de 248 de milioane de lei, fiind oprite temporar sau definitiv de la comercializare 34,5 kg de produse. Au fost aplicate 6 amenzi în valoare de 10,5 milioane de lei, cele mai grave abateri depistându-se la Sebeș, unde o socie­tate comercială expunea la vânzare ciocolată "Poiana" expirată de 18 zile. Tot la Sebeș s-au mai descoperit produse expirate de 10 și respectiv 2 zile. (R.J.)
Locație nouă pentru cabinetul parlamentar al deputatului Sârbu
     Deputatul PSD de Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a reușit să gă­seas­că un spațiu adecvat pentru biroul său parlamentar, după ce a părăsit sediul partidului. Acesta se află tot în Alba Iulia, amplasat pe strada Basarabiei nr.5 (lângă Prefectura Alba, în spatele Băncii Raiffeisen). Acesta va deveni funcțional începând cu săptămâna viitoare, zilnic între orele 9.00 - 16.00. Numărul de telefon al ca­bi­netului este 819438.(R.J.)
The Grey Eminence la Pub 13
     Iubitorii de muzică bună n-ar trebui să-și facă alte planuri pentru această seară fiindcă The Grey Eminence le-a pregătit o seară pe care sigur și-o vor aminti. La binecunoscutul Pub 13 din Alba Iulia, de la ora 20.00, valorosul trio albaiulian (Hans Knall - ch., voce, Johann Hentz - ch. bas, Ferdinand Borca - tobe) va da un concert în care va cânta și câteva piese de pe recent lansatul album "Dubla magie". (S.F.D.)
Bal mascat
     Fundația pentru Tineret Alba va găzdui astăzi, de la ora 20.00, un bal mascat pentru liceeni derulat cu ocazia Zilei Tineretului, sărbătorită pe 2 mai. Acțiunea este organizată de Compartimentul pentru tineret din cadrul Inspectoratului Școlar Județean și Aso­ciația Județeană "Sportul pentru toți". Vor fi premiate cele mai fru­moase măști și se vor desfășura concursuri de dans sau de ban­curi, urmate de discotecă, intrarea fiind pe bază de invitație, au a­nunțat organizatorii.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.