Prima pagină Ediția din: 6.5.2005
Pentru a primi distincții și bani,
Unii dascăli și-au "umflat" meritele
     Aproape 200 de cadre didactice și-au depus dosarele la In­spectoratul Școlar Județean Alba, solicitând acordarea diplomelor pentru merite deosebite în învățământ și, implicit, a unor sume su­plimentare la salariu, a declarat prof. Elena Ignat, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba. Este vorba de Diploma "Gheorghe La­zăr", clasa I, acordată cadrelor didactice în activitate care au obți­nut timp de 20 de ani rezultate foarte bune în procesul de educare a tinerilor, fiind însoțită de un premiu anual de 20 la sută din salariul mediu net pe ultimele 12 luni. La această categorie concurează 49 de dascăli. Diploma "Gheorghe Lazăr", clasa a II-a, se acordă per­sonalului didactic cu performanțe în ultimii 15 ani, cuantumul pre­miului fiind de 15 la sută din salariul mediu net pe un an de zile. În cursa pentru această distincție s-au înscris 72 de candidați. Pro­fesorii și învățătorii/educatoarele care au demonstrat calități pro­fe­sionale deosebite timp de 10 ani vor putea beneficia de Diploma "Gheorghe Lazăr", clasa a III-a, urmând să primească suplimentar 10 la sută din media salariilor nete pe 12 luni. În județul Alba, 21 de dascăli speră să câștige acest premiu. De asemenea, vor mai fi acordate diplome de excelență, cu o primă anuală de 20 la sută din salariul mediu net pe 12 luni, profesorilor pensionari și celor aflați în ultimul an la catedră, dacă îndeplinesc criteriile stabilite de condu­cerea ministerului existând 56 de dosare. Dascălii au fost nevoiți să-și autoevalueze activitatea pe 20, 15 sau 10 ani, în funcție de dis­tincția solicitată, baremul maxim pentru munca prestată într-un an de zile fiind de 100 de puncte. Numai că, în goana lor după bani și onoruri mai mulți dascăli și-au "umflat" meritele, unii și-au dublat punctajul real, iar alții au depășit chiar baremul maxim pe care l-ar fi putut obține într-un an, apropiindu-se astfel de punctajul maxim, ceea ce ar fi însemnat perfecțiune. Ei au "uitat" să anexeze docu­mentele doveditoare pentru anumite activități pe care susțineau că le-ar fi des­fășurat, acest lucru fiind constatat la o ree­valuare rea­lizată de inspectorii școlari, iar unii dintre dascăli au contestat re­zultatele. După ce fiecare școală își va face necesarul de fonduri, în funcție de calculele salariilor pentru dascălii care au cerut acor­da­rea acestor distincții, Consiliul Județean Alba va aloca sumele res­pective la rectificarea bugetului. Premiile vor fi acordate în ordinea descrescătoare a punctajului, cel mai probabil pe discipline de învă­țământ, în limita sumelor alocate.
Robert GHERGU

La Roșia Montană
Ecologia sau economia reduce sărăcia?
     După ce mai mulți membri ai Academiei Române au fost făcuți "Cetățeni de onoare ai orașului Câmpeni", fără să fi scos din mâne­ca lor academică nici o soluție pentru dezvoltarea urbei, iată că un nou titlu, de data aceasta mult mai prețios, vine să răsplătească eforturile unei activiste ecologiste care luptă pe viață și pe moarte împotriva Proiectului de la Roșia Montană și nu pentru ecologizarea zonei, cea mai poluată din cauza Zlatnei și a exploatărilor miniere. Doamna Stephanie Danielle Roth, cetățean elvețian și francez, căci despre ea este vorba, s-a specializat în combaterea unor proiecte viabile de relansare economică a Munților Apuseni, și ceea ce este mai grav, a programelor de ecologizare a Țării de Piatră. Pentru că, trebuie spus, la ora actuală poluarea face ravagii în zonă, vinovate fiind fostele exploatări miniere de stat.
    Acum minele s-au închis, sau mai corect spus și-au încetat acti­vitatea, dar apele poluate și haldele de steril continuă să "func­țio­neze" din plin sub atenta supraveghere a marii ecologiste din im­port. Pentru aceasta ar trebui să lupte, în primul rând, doamna Roth, astfel ca statul român să aloce banii necesari nu numai pen­tru disponibilizarea minerilor ci și pentru ștergerea urmelor poluării miniere prezente la Roșia Montană, Baia de Arieș, Abrud sau Zlat­na. Iar dacă statul român nu are bani, atunci să fie lăsate firmele private românești sau străine care doresc să investească în zonă să o facă. Proiectul Roșia Montană prevede în acest sens din start suma de 6 milioane de dolari, primul pas spre demararea lui fiind tocmai ecologizarea zonei, pentru salvarea apelor și a mediului în­conjurător de la deșertificare. De fapt, în loc să încurajeze pro­gra­mele și proiectele de depoluare a zonei, inclusiv de plantare a ar­borilor și întinerirea pădurilor, "eroina" ecologistă de la Roșia Mon­tană vede doar negru în fața ochilor nu și alb sau mă rog verde, când este vorba de Proiectul Roșia Mon­tană Gold Corporation. Pot să fie tăiate toate pădurile, să fie apele cât mai ruginii și tulburi, să plutească pe Arieș tone de deșeuri și gunoaie căci activista eco­logică nu inițiază nici o manifestare, nici o acțiune, nici o tabără, marș sau serată, pe dânsa o interesează doar oprirea proiectului de relansare a mineritului privat din zonă. Pentru aceasta va investi și cei 125.000 dolari primiți ca premiu la San Francisco. Ce-ar fi dacă acești bani ar fi investiți în plantarea de arbori în zonă, ca un pas concret spre lansarea unor slujbe tradiționale pe care le apre­ciază academicienii - cetățeni de onoare ai Câmpeniului, cum ar fi culesul ciupercilor ori a fructelor de pădure, ori revitalizarea unor meșteșuguri cum ar fi rotăria, dogăria sau vânatul și măcelărirea ani­malelor sălbatice, care ar atrage turiștii străini, înnebuniți să plece prin Țară, ca moții odinioară, cu donițe și ciubară! Căci dru­murile sunt tare bune! Să trăiască deci și d-na Roth din culesul ciupercilor! Investitorii pot să mai aștepte, moții și copiii lor pot rămâne fără slujbe și chiar pot trăi din mila guvernanților, cum din păcate se întâmplă azi, în Apuseni, unde oamenii supraviețuiesc doar datorită indemnizațiilor de șomaj, de handicapați ori ajutorului social. Acestea sunt adevăratele probleme pe care ar trebui să le vadă și ecologiștii din zonă, pentru că nu este posibil ca moții să zacă în sărăcie și mizerie, în timp ce Munții lor poartă atâta aur. Doar cu aer și apă, chiar ecologice, nu pot trăi! (A.C.)
Nemulțumirile față de rezultatul alegerilor locale din PSD - doar un exercițiu de democrație?
     Rezultatele alegerilor locale în cadrul organismelor de conduce­re ale PSD Alba au creat o stare de nemulțumire în rândul mem­bri­lor acestui partid, care au fost însă de acord în mod tacit să aș­tep­te rezultatele alegerilor generale și reacția organelor de coordonare la centru. Deoarece această reacție, precum și măsurile de reor­ganizare și restructurare a partidului în sine și implicit a organi­zați­ilor județene se lasă aș­teptată, nemulțumirile acumulate pot condu­ce chiar la o sciziune în rândul organizației Cugir.
    Aceste nemulțumiri sunt legate, în primul rând, de reprezen­tati­vitatea organizațiilor orășenești în organele de conducere județene, având în vedere că organizații orășenești cu un număr semnificativ de membri și platforme industriale mari nu sunt reprezentate la acest nivel, preferându-se alegerea unor persoane din mediul de afaceri privat a căror reprezentativitate în rândul membrilor de partid este pusă sub semnul îndoielii. Pare foarte clar că au existat în­țe­legeri și grupuri de interese care au acționat în afara limitelor man­datului acordat de organizația locală din care fac parte, ceea ce a condus la o anume "canalizare" a voturilor exprimate. Sunt aștep­ta­te, în acest sens, deciziile Comisiei de etică și morală din cadrul PSD, respectiv o analiză critică și serioasă a modului de desfă­șu­rare a alegerilor locale și a efectului pe care rezultatele acestora le pro­duc asupra organizațiilor orășenești - în caz contrar existând ris­cul scăderii masive a credibilității partidului chiar în rândul propriilor membri ca să nu mai vorbim de cetățenii simpatizanți sau nealiniați politic.
    Deoarece semnale similare provin din întreg teritoriul, este de pre­supus că o asemenea analiză va avea loc la nivelul de vârf al PSD, rămânând de văzut doar ce măsuri se vor adopta ca urmare a analizei pentru că apariția unor "aripi" în rândul partidului nu va duce decât la erodarea accentuată a acestuia.
Vicepreședinte PSD Cugir, Cornel DÎRJAN

Condamnat pentru alcool la volan
     În urma unei acțiuni organizate pe linie de mandate și urmăriți, lucrătorii Serviciului Investigații Criminale l-au identificat și reținut pe raza orașului Teiuș pe Constantin Gâță (34 de ani), din Stremț. Băr­batul a fost condamnat de către Judecătoria Turda la executarea unui an de închisoare pentru comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism având în sânge o îmbibație al­co­olică peste limita legală. Constantin Gâță urmează să fie dus la un penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa. (L.I.)
Un scuter - bani de liceu
     Bogdan Nichiforeasă, în vârstă de 18 ani, fără ocupație, din comuna Berghin, sat Straja, a fost identificat ca fiind autorul unui furt comis în data de 13 aprilie. Tânărul a sustras din curtea Co­legiului "Horea, Cloșca și Crișan" din municipiul Alba Iulia un scuter în valoare de 40 milioane de lei, proprietatea numitului Aurelian Băr­bat. Scuterul a fost recuperat și restituit păgubitului, iar Bogdan Ni­chiforeasă este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt cali­fi­cat. (L.I.)
Conducere nouă la IJC Alba
     Începând cu data de 1 mai 2005, prin Decizia nr. 159 din 29.04.2005 al Inspectorului General de Stat în Construcții, a fost nu­mit noul inspector șef al Inspectoratului Județean în Construcții Alba, în persoana d-lui Radu Cormoș. Dl. Cormoș vine din partea PNL și a ocupat interimar această funcție până la instalarea ofi­cială, înlocuindu-l în funcție pe dl. Gheorghe Ignea. Începând cu aceeași dată de 1 mai 2005, prin Decizia Nr. 160/29.04.2005 a In­spectorului General de Stat în Construcții, a fost numit și noul in­spector șef adjunct al instituției amintite, în persoana d-lui Mircea Abrudeanu, fost consilier județean din partea PUR-ului. La insta­larea oficială a noii conduceri a IJC Alba, care a avut loc în cursul zi­lei de ieri, a participat subprefectul Clement Negruț. (I.P.)
Congresul Partidului Umanist din România
     Sâmbătă, 7 mai a.c., la Palatul Parlamentului din București vor avea loc, începând cu ora 10,00, lucrările celui de-al V-lea congres al PUR. Organizația județeană va fi reprezentată de o delegație de 40 de persoane, condusă de președintele-deputat Nicolae Popa.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.