Editorial
Europa nu se dă în vânt după parlamentarii dâmbovițeni
     Conferința președinților din Parlamentul European a votat în a­ceste zile amânarea primirii observatorilor din România și Bulgaria în PE până la 1 ianuarie 2006 și chiar la 1 ianuarie 2007, în cazul aplicării clauzelor de salvgardare. Vestea a căzut ca un trăznet a­supra politicienilor dâmbovițeni, mai ales că în laboratoarele par­tidelor politice se pregăteau cei 35 de parlamentari care urmau să fie "exilați" la Bruxelles. Premierul Tăriceanu a declarat că este sur­prins de această decizie, în timp ce ministrul Integrării, Emil Dinga, a spus că votul președinților din Parlamentul european are la bază rațiuni financiare. Indiferent care sunt motivele acestui joc, decizia de la Bruxelles ne arată că mai avem multe de făcut până să ne vedem cu sacii în căruța (de fapt în limuzina) Uniunii Eu­ropene.
    Amânarea prezenței parlamentarilor români la Bruxelles a fost de­cisă de cele mai influente formațiuni: Partidul Popular European și Partidul Socialist European, deși celelalte partide politice ne așteptau, conform graficului stabilit, încă din toamna acestui an. Un cuvânt greu de spus l-au avut creștin-democrații germani, semn că una dintre țările cu pondere importantă în Parlamentul European se teme de un eventual aflux de imigranți români. Aproape ne-au fost și de această dată doar liberalii care, prin vocea liderului lor Graham Watson, au criticat măsura luată de colegii din PE. "Con­sider rușinos faptul că cele mai mari două grupuri din Parlament pot acționa într-un mod atât de meschin față de viitorii lor colegi, după ce, cu numai trei săpămâni în urmă, și-au dat con­sim­ță­mântul pentru aderarea celor două țări. Dacă există voință, există și o cale de rezolvare și, în această situație, a lipsit în mod evident voința politică de a primi observatori după semnarea tratatelor de aderare așa cum s-a întâmplat cu cele zece țări care au aderat la 1 mai 2004". Se poate lesne observa că socialiștii și creștin-de­mo­crații europeni refuză Bulgariei și României curtoazia manifestată în cazul statelor care au aderat anul trecut. Decizia de la Bruxelles confirmă că aderarea celor două țări balcanice la Uniunea Euro­peană nu este privită cu încredere și entuziasm de toată lumea.
    O mare parte din vină revine și autorităților de la București care, după semnarea Tratatului de Aderare, au crezut că suntem deja membri ai marii familii europene. În discuție au revenit subiecte po­litice de rutină, se fac anticipate sau ba, se face remaniere sau nu, de parcă asta ne-ar fi cerut Uniunea Europeană. Colac peste pu­păză, în Săptămâna Mare sate întregi din Banat au fost acoperite de ape, iar circa 4.000 de oameni au fost evacuați, după ce și-au pierdut agoniseala de o viață. În acest context, pe scena politică românească se pregătesc noi mutări. PUR-ul lui Dan Voiculescu are Congresul la acest sfârșit de săptămână și se pare că vom avea "aceeași Mărie cu altă pălărie", adică PUR se va numi Par­tidul Conservator Român (PCR). Liberalii și pediștii vorbesc tot mai mult de fuziune, iar PD tinde să părăsească Internaționala So­ci­alistă și se îndreaptă spre Partidul Popular European. De teamă să nu stea în aceeași bancă la Parlamentul European cu "dușmanul de moarte" PSD, dar și realizând răceala socialiștilor europeni, democrații sunt tentați mai degrabă de doctrina creștin-democrată. În plus, este tot mai evident că PD-ul nu mai este votat de mun­citori și țărani, ci de populația urbană de orientare liberală. Vorba fostului ministru Radu Berceanu: "Diferența dintre PSD și noi este că ei sunt cu Marx și Engels, iar noi cu Mark's & Spencer".
Florin ROMAN