Ieri a debutat la Sebeș Festivalul
Internațional Lucian Blaga, ediția a 25-a
Un mare spirit european
Prefectul Cosmin Covaciu a fost prezent la deschiderea oficială a Festivalului Internațional "Lucian Blaga" unde a adresat un mesaj în calitate de organizator: "Astăzi, onorăm personalitatea lui Lucian Blaga, ce se înscrie pentru eternitate în memoria culturală a românilor, în primul rând prin originalitatea operei sale, a cărei semnificație rămâne inepuizabilă. Afirmând că omul este măsura unui drum de împlinit, Blaga ne adresează o provocare, aceea de a parcurge un itinerariu spiritual, mereu reiterat, acela al libertății și desăvârșirii ființei umane. Prin Festivalul Internațional «Lucian Blaga» urmărim tocmai revelarea și valorizarea acestui mare spirit european. Bucurându-ne de prezența unor importanți exegeți, critici și oameni de cultură, vom încerca o nouă apropiere, poate mai profundă, o înțelegere mai completă a dimensiunii universale a sistemului ideatic blagian. Având în vedere amploarea și semnificația acestei manifestări culturale, Prefectura județului Alba a încercat să creeze cadrele unei colaborări fructuoase între toți factorii implicați în organizarea festivalului, în scopul creșterii nivelului de participare și pentru o mai bună promovare a valorilor culturale locale. Doresc să subliniez faptul că anul acesta am acordat o deosebită atenție propunerilor Decanatului Facultății de Istorie și Filologie din cadrul Universității «1 Decembrie 1918» din Alba Iulia, fapt care a îmbogățit latura științifică a festivalului. Perpetuarea valorilor culturale, transmiterea lor noi generații, își regăsesc finalitatea formidabilă ce sfidează tarele prezentului ultramodern, prin manifestarea de azi care descoperă lumina poemului. Cei prezenți astăzi aici sunt în fapt spectatorii înfruntării timpului superficial, prin cultură, prin Blaga".
În cursul zilei de ieri prefectul Cosmin Covaciu a depus o jerbă de flori din partea Instituției prefectului la mormântul familiei Blaga și a fost prezent la slujba de pomenire oficiată de ÎPS Andrei - Arhiepiescop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Alba Iulia. Azi, 7 mai 2005, prefectul Cosmin Covaciu va participa la dezvelirea plăcii comemorative din localitatea Căpâlna.
Cosmina HORVATH, purtător de cuvânt al Prefecturii Alba
Încă o umilință!
Declarație politică rostită în Senatul României de senatorul PD de Alba, Alexandru PEREȘ
Filosoful Constantin Noica spunea, la un moment dat, referitor la un alt confrate al său, că "Dacă secolul XIX l-a avut pe Mihai Eminescu, atunci cu certitudine secolulul XX îl are pe Lucian Blaga!"
La 9 mai, anul acesta, cultura românească și cea universală urmează să celebreze 110 ani de la nașterea poetului și filosofului Lucian Blaga. Totodată, în perioada 5-8 mai se va desfășura cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional "Lucian Blaga" în satul natal Lancrăm și în alte localități ale județului Alba, atât de dragi poetului dispărut dintre noi în urmă cu 44 de ani, pe data de 6 mai.
Cum îl omagiem pe Lucian Blaga la 110 ani de la naștere? În loc de recunoștință, omagiu și pioșenie, cum ar fi normal, cu un adevărat scandal care ține aproape de un an capul de afiș al cotidianelor centrale și locale privind profanarea memoriei și dorinței poetului, dar mai ales cu încălcarea flagrantă a legislației în materie de monumente istorice.
Totul a plecat de la Programul guvernamental "Săli de sport" și de la opacitatea cu care primarul municipiului Sebeș, astăzi deputat PSD, a evitat găsirea de soluții legale pentru o construcție de acest gen. Lipsa de dialog și refuzul acestuia de a respecta Legea 422 din 2001 au revoltat atât intelectualitatea românească, cât și pe cea din afara granițelor.
260 de personalități ale culturii românești și străine au depus un memoriu la Președinție, la Guvern, la Ministerul Culturii și Cultelor și la Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului pentru a sensibiliza și corecta ilegalitatea și nedreptatea care s-a făcut prin construirea acestui obiectiv la nici 20 de metri de mormântul lui Lucian Blaga.
Soluția găsită de noua conducere a Ministerului Culturii și Cultelor de a acoperi cu sticlă sala de sport nu rezolvă nemulțumirile contestatarilor, acum în prag aniversar.
Iată de ce solicit în plen Senatului României o atitudine mai fermă și cât mai rapidă, din partea administrației centrale, de demolare a halei care umbrește mormântul lui Lucian Blaga! Cer pedepsirea celor care cu bună știință au încălcat Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, doar din dorința de a contribui la câștigarea pariului fostului premier Adrian Năstase: patru sute de săli de sport în perioada mandatului său! Pariul era oricum câștigat și fără sala de sport vecină cu cimitirul din Lancrăm.
În schimb, grija și recunoștința față de istoria și cultura națională pot rupe orice pariu, fie el chiar și politic.
Senator,
Alexandru PEREȘ
Deși Constituția spune că "nimeni nu este mai presus de lege"
PNA nu mai are competența să ancheteze parlamentari
Procurorii Parchetului Național Anticoruptie nu mai au competența de a ancheta senatori și deputati, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, astfel că toate dosarele în care sunt cercetați parlamentari vor fi transmise Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justitie. Prin Decizia 235/5 mai 2005, Curtea Constituțională constată că "articolul l, punctul 2 din Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 103/2004, pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 43/2002 privind Parchetul Național Anticorupție, cu referire la articolul 13, alineatul 1, litera b din OUG 43 prin care sunt de competență PNA infracțiunile privind deputați și senatori sunt neconstitutionale". Potrivit articolului 13, alineatul 1, litera b din OUG 43/2002, "sunt de competența Parchetului Național Anticoruptie, care funcționează la nivel național, infracțiunile prevăzute în Legea 78/2000, săvârșite de către deputați, senatori". Constituția României - adoptată în octombrie 2003 - prevede însă că senatorii și deputații pot fi urmăriți penal și trimiși în judecată numai de către Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Consecința acestei decizii ar fi ca toate dosarele aflate la PNA să fie transmise Parchetului instanței supreme, iar procesele în care sunt inculpați parlamentari vor fi suspendate, cazurile urmând a fi restituite pentru refacerea urmăririi penale de către instituția competentă, apreciază juriștii.
(M.F.)
Magistrații din Alba se alătură Consiliului Suprem al Magistraturii în conflictul cu Ministerul Justiției
În cursul zilei de ieri am primit la redacție un comunicat de presă remis de Biroul de Informare și Relații Publice al Curții de Apel Alba Iulia. Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, judecătorul Cecilia Moraru, a fost abilitat să comunice urmatoarele, pentru corecta informare a opiniei publice: În data de 5 mai 2005, la sediul Curții de Apel Alba Iulia, a avut loc Adunarea Generală a judecătorilor acestei instanțe, care au discutat, în contextul reformei legislative referitoare la justiție, proiectele Ministerului Justiției de modificare și completare a Legilor nr.314/2004, nr.304/2004 și nr.317/2004. Din totalul de 24 de judecători prezenți la această adunare, 23 și-au exprimat prin vot direct opinia potrivit căreia adoptarea celor trei proiecte de lege prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, ar încălca dispozițiile constituționale deoarece sunt aduse modificări substanțiale unor instituții ale statului, a căror organizare și funcționare este reglementată prin lege organică conform art.73 alin.3, lit.i și art.115 alin.6 din Constituție. Judecătorii au subliniat că prin modificările propuse este atacat principiul independenței judecătorului și a puterii judecătorești și se creează instabilitate sistemului judiciar, în condițiile în care cele trei legi organice au fost acceptate de către organismele europene și au constituit cadrul legislativ al reformei în justiție aprobat prin documentele încheiate cu Comisia Uniunii Europene în 08. 12. 2004. De asemenea, au fost apreciate ca negative propunerile privind diminuarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece aduc atingere atribuțiilor acestuia de garant al independenței justiției. A fost apreciată ca inoportună propunerea privind reducerea excesivă a vechimii necesare accesului în magistratură și promovării profesionale, ce poate afecta calitatea actului de justiție."
Florin ROMAN
Oxfordul prezent la Alba Iulia
În cursul zilei de ieri, în municipiul Alba Iulia a fost prezent distinsul istoric cartograf Laszlo Grof, membru al Societății Regale de Geografie Oxford din Marea Britanie, întemeietorul colecției de hărți dedicate Transilvaniei de la Universiatea din Oxford. Motivul vizitei sale a fost susținerea a două conferințe, respectiv "Oxford, orașul și universitatea" și "Hărți și cartografi din Transilvania". Prima dintre expuneri a avut loc în sala de protocol a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, unde Laszlo Grof a venit pentru prima dată în anul 2002 ca simplu vizitator, iar în anul următor ca finanțator al unui proiect al muzeului albaiulian. Cei prezenți au putut afla o sumedenie de lucruri interesante referitoare la Universitatea din Oxford și la viața celor 800 de mii de locuitori, dintre care redăm câteva și pentru dumneavoastră, dragi cititori. Universitatea cuprinde peste 40 de colegii academice, în care învață 15 mii de studenți din toate colțurile lumii. Biblioteca Universității (Bodleiană), formată din trei clădiri, adăpostește peste 8 milioane de cărți, cărți ce nu pot fi citite decât în interiorul bibliotecii și numai de persoanele care depun un jurământ. Redată în imagini, viața celor din Oxford pare a fi o continuă sărbătoare. Cea de-a doua conferință - "Hărți și cartografi din Transilvania" - a fost găzduită de Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. În cadrul conferinței, Laszlo Grof a prezentat rezultatul cercetărilor sale privind cartografia și modul în care s-au dezvoltat hărțile ce redau zona Transilvaniei. Prin imagini au fost arătate metoda de realizare a hărților, felul în care erau dispuse punctele cardinale, mărimea și forma hărților precum și apariția lor. Printre numele regăsite pe aceste hărți menționăm: fluviul Dunărea, Delta Dunării, orașele Alba Iulia, Cluj, Oradea, Brașov, etc.
Lavinia IONAȘ