Curier județean
Duminica Sf. Apostol Toma
     Cutremurătoarea săptămână a Patimilor lui Iisus, cu momente de tensiune incredibile, seamănă cu un câmp de război răvășit, de pe care combatanții s-au retras fiecare în ta­băra lui pentru a evalua situația (pierderile) și pentru a-și obloji rănile.
    Câmpul de luptă a fost Ierusalimul. Combatanții celor două ta­bere au fost pe de o parte evreii conservatori, care n-au putut ac­cepta prezența incomodă a unui Rabi plecat hotărât pe calea schimbării preceptelor depășite ale vechii Legi, iar pe de altă parte, grupul lui Mesia Cel îndelung așteptat, care prin întreita misiune de Profet-Învățător, Arhiereu și Împărat, a reușit să clatine din temelii datinile milenare seci și să instaureze Împărăția lui Dumnezeu în inima omului. Victoria a surâs succesiv celor două tabere. Mai în­tâi, stăpânitorii efemeri ai acestei lumi au reușit prinderea, jude­ca­rea, răstignirea pe cruce și punerea în mormânt a lui Iisus, după care o liniște apăsătoare s-a așternut peste tot Ierusalimul și îm­prejurimi. Era însă liniștea de dinaintea marii furtuni care avea să se declanșeze a treia zi și pe care arhiereii au intuit-o încă de sâmbătă când, ducându-se la Pilat i-au atras atenția în modul cel mai sever: "Doamne, ne-am adus aminte că amăgitorul Acela a spus fiind încă în viață: după trei zile Mă voi scula. Deci, po­run­cește ca mormântul să fie păzit până a treia zi, ca nu cumva u­cenicii Lui să vină și să-L fure și să spună poporului: S-a sculat din morți. Și va fi rătăcirea de pe urmă mai rea decât cea dintâi" (Matei XXVII, 63-64).
    Într-adevăr, după o sâmbătă chinuitor de liniștită, când "învin­gă­torii" nu îndrăzneau să-și savureze biruința, iar învinșii, (apostolii și adepții lui Iisus) nu îndrăzneau să iasă din ascunzători, semnalul furtunii îl dă Iisus, care credincios fiind cuvintelor sale, "călcând cu moartea pe moarte", a treia zi a ieșit biruitor din mormânt, ară­tân­du-se multora în cel puțin zece situații diferite tocmai pentru a în­credința lumea de adevărul Învierii. Arătarea oferită lui Toma are conotații deosebite care o particularizează în mod detașat de ară­tările oferite celorlalți apostoli. După sfârșitul dramatic de pe cruce, ucenicii s-au ascuns de frica iudeilor. Din ceata celor unsprezece lipsea Toma. Unde să fi fost? Oare va fi vrut să fugă singur mai departe de Ierusalim pentru a scăpa de urgia urmăritorilor, sau se va fi gândit că singur se poate ascunde în condiții de siguranță mai bune decât împreună cu grupul? După bărbăția, curajul și măr­tu­risirea pe care le-a dovedit ulterior nu poate fi suspectat de lașitate nici de egoism. Luând în calcul neastâmpărul, curiozitatea și setea lui pentru verificarea și probarea adevărului prin sita severă a sim­țurilor proprii (văz și pipăit), suntem ispitiți să credem că Toma ur­mărea îndeaproape, de undeva din penumbra peisajului din Ghe­țimani tot filmul evenimentelor de la răstignire până la Înviere, așa cum Mariam, sora lui Moise urmărea cu aproximativ 15 secole în urmă pe apa Nilului coșulețul ce purta trupșorul frățiorului, (viitorul mare profet) spre brațele izbăvitoare ale fiicei lui Faraon. "Domnul meu și Dumnezeul meu", sunt cuvintele etalon care așază pe so­clul credinței cea mai neclătinată mărturisire despre dumnezeirea și Învierea lui Iisus din morți.
Preot Petru PINCA - Blaj

Blandiana - fără poștaș!
     Aparent poștașul nu are mare însemnătate în viața cotidiană. Infirmarea acestei paradigme vine de la locuitorii comunei Blan­dia­na, alertați de faptul că de zile la rând au rămas fără ziare, fără co­respondență, fără pensii și alocații și multe altele. Poștașul, figură atât de pitorească a obștii, și-a găsit altă ocupație iar în locul vacant oficiul poștal din zona Sebeș este rugat să caute cât mai repede un alt lucrător poștal, cel puțin la fel de bun cum a fost poș­tașul care s-a retras din această frumoasă ocupație. (M.I.)
Hoț prins
     Lucrătorii Postului de Poliție Livezile au identificat în 4 mai au­torul furtului comis în perioada 21-26 aprilie din incinta unei locuințe din Livezile, proprietatea numitei Anuța Mocan. Femeia locuiește în Stremț și venea doar din când în când la casa din Livezile. Ioan Bârlea, în vârstă de 57 de ani, din Livezile, fără ocupație, probabil știind acest lucru a pătruns în interiorul casei prin spărtura unui zid și a sustras articole de îmbrăcăminte uzate în valoare de 1,5 mili­oane de lei. Se pare, necunoscător al meseriei de hoț, acesta nu și-a dat seama că ușile locuinței erau de fapt descuiate. (L.I.)
"Primăvară cu Skepsis" la Abrud
     Asociația "A.S. 2001 Alba Iulia" în colaborare cu Asociația ECOABRUD organizează sâmbătă, 7 mai 2005, începând cu orele 17.00, la sediul Asociației Ecoabrud din Abrud - spectacolul "Pri­măvară cu Skepsis". Acest spectacol este dedicat cetățenilor lo­ca­lității Abrud și în special tinerilor, care nu pot beneficia de foarte multe ocazii de acest gen, și este realizat cu participarea Grupului de Teatru "Skepsis" din Alba Iulia.
    Intrarea este liberă și se face pe bază de invitații, care pot fi pro­curate de la Directorul Executiv al Asociației Ecoabrud - Râșteiu Pe­tru, în cadrul Primăriei Abrud.
    Toți locuitorii din Abrud și nu numai sunt așteptați să participe la acest eveniment, unde voia bună va fi la ea acasă.
Dorin TODOREAN, președinte

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.