Ieri, la Sebeș, a debutat Festivalul Internațional Lucian Blaga, ediția a 25-a
Poetul și filosoful din Lancrăm ne poartă pașii spre Europa
Ieri, în primitoarea sală "Radu Stanca" a Primăriei municipiului Sebeș a debutat cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional "Lucian Blaga". La întâlnirea cu geniul filosofului și poetului din Lancrăm au răspuns numeroși oameni de cultură, exegeți ai operei blagiene din țară și de peste hotare. Festivalul a debutat cu prima parte a sesiunii de comunicări științifice. Sub îndrumarea prof. univ. dr. Achim Mihu, cei care au conferențiat în cadrul acestei sesiuni au reliefat necesitatea cunoașterii și promovării filosofiei și poeziei blagiene în profundele ei sensuri care, așa cum spunea prof. univ. dr. Nicolae Crețu, ne demonstrează că ne aflăm foarte bine integrați în cultura europeană, că nu suntem cu nimic mai prejos și că nu trebuie să avem complexe față de cultura occidentală. La rândul său, prof. univ. dr. Mihu a reamintit participanților că în urmă cu 25 de ani, festivalul Lucian Blaga a început modest, ca un concurs de poezie, care și-a extins în ani acoperirea spre filosofie, iar ulterior spre arta dramatică, sculptură ori pictură. Festivalul Lucian Blaga a fost și este o veritabilă mișcare culturală pentru că "Lucian Blaga ne-a învățat să ne dezideologizăm". Toate acestea s-au petrecut înainte de 1989. "Atunci, aici la Sebeș, se făcea filosofie. Dar o altfel de filosofie decât cea oficială. Această mișcare culturală are și acum beneficiari. Ei sunt în primul rând intelectualitatea Sebeșului și a localităților din împrejurimi, dar prin invitații din toată țara și de peste hotare, comunitățile românești de pretutindeni", a spus prof. univ. dr. Achim Mihu.
La deschidere, alături de participanții la festival au fost prezenți: președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, subprefectul Clement Negruț, deputatul Mugurel Sârbu și bineînțeles, primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă. La ora închiderii ediției, la Casa Memorială Lucian Blaga din Lancrăm era în desfășurare premierea câștigătorilor concursurilor organizate în cadrul festivalului. Vom reveni.
Anca DINICĂ
La Vințu de Jos, pe baza unei fotografii aeriene
Arheologii români și englezi au descoperit o așezare romană
Șantiere arheologice pe raza județului Alba

Prin amabilitatea domnului profesor dr. Vasile Moga, șeful Secției de Arheologie din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, am aflat o serie de date legate de șantierele arheologice din județul Alba.
Anul acesta, cercetările arheologice au demarat începând cu data de 15 martie în punctele Dealul Furcilor și Partoș, unde au fost efectuate săpături de eliberare de sarcină arheologică. Aici au fost găsite noi dovezi ale locuirii romane pe teritoriul municipiului Alba Iulia, precum și dovezi de locuire din secolele IX-X. Din 6 aprilie, la solicitarea reprezentanților firmei Kaufland, arheologii muzeului albaiulian sunt angrenați într-o cercetare arheologică preventivă. Șantierul este localizat în zona din apropierea benzinăriei OMV (lângă stadionul Cetate din Alba Iulia), unde în anii trecuți a fost pusă în evidență una dintre necropolele orașului roman. Profesor dr. Vasile Moga a menționat că "cercetările de la Kaufland au dus până acum la concluzia că ne aflăm într-o zonă exterioară orașului Apulum și sperăm să punem în evidență eventuale urme ale unor villa suburbanae datând din secolele II-III". De curând o descoperire interesantă a fost făcută de către o echipă mixtă de arheologi români și englezi în apropiere de localitatea Vințu de Jos. În zona respectivă, în urma realizării unor fotografii aeriene a fost pusă în evidență o întinsă așezare preistorică, precum și elemente de locuire romană (sec. II-III). Conform declarațiilor domnului Vasile Moga, în perioada următoare vor fi reluate cercetările în zona Alba Iulia-Monolit, lucrări ce au început din anul 2003, iar mai apoi cele din cadrul proiectului Alburnus Maior, proiect ce a intrat în cel de-al VI-lea an de cercetare.
Lavinia IONAȘ
Fetițele cu chibrituri
Ioan Teoacă din satul Sebeșel a rămas fără o parte a acoperișului bucătăriei de vară, după ce nepoatele acestuia i-au dat foc. În 5 mai, la ora 14.00, polițiștii din Săsciori au fost anunțați de către susnumitul că la locuința sa s-a produs un incendiu. Focul a izbucnit în podul bucătăriei de vară după ce nepoatele proprietarului, Mirela și Andreea, în vârstă de 9 și, respectiv, 6 ani, s-au jucat cu chibrituri și au aprins niște haine vechi, provocând astfel incendiul. Flăcările au fost stinse cu ajutorul cetățenilor din Sebeșel, nemaifiind necesară intervenția pompierilor. Acoperișul bucătăriei a ars parțial, pagubele fiind estimate la suma de 30 de milioane de lei. Fetițele se vor alege probabil cu o muștruluială zdravănă din partea unchiului, astfel încât să nu mai pună mâna pe chibrituri.
(L.I.)