Editorial
"Vox populi" - o vorbă în vânt?
     N-am căzut niciodată în greșeala de a face vreo diferență între oamenii politici de la noi, chiar dacă ei aparțin unor partide având doctrine și mod de acțiune divergente. Toți, fără excepție, atunci când sunt în campanie electorală, ne fac insistent cu ochiul, promit marea cu sarea, doar-doar i-om alege în fruntea țării. Numai că, o­dată ajunși la putere își dau repede în petic, dezmințindu-și propriile promisiuni electorale, de a fi una cu națiunea, de a o consulta în orice problemă importantă și mai ales de a se supune voinței a­cesteia. Marea lor majoritate sunt convinși că, odată validați la urne, devin stăpâni absoluți, iar poporul devine din acel moment o pisică neagră pe care o arată din când în când adversarilor din opoziție. Nu încape nici o îndoială că discursul politic și acțiunea de stat pot intra uneori în neconcordanță cu vocile celor mulți, mai ales atunci când aceasta se exprimă pe un fond emoțional. Însă în nici un caz, fie el cât de complicat, un om de stat nu-și poate îngădui luxul să ignore ori chiar să sfideze concluziile unei consultări a nației. Ba și mai grav, să nege rolul acesteia într-o democrație adevărată.
    Ei, tocmai așa ceva s-a petrecut mai zilele trecute. În plină și prost gestionată criză a ostaticilor, întrebat de un reprezentant al presei dacă sunt luate în seamă sondajele de opinie, care dau ca oportună retragerea trupelor românești cantonate în Irak (procentul în favoarea părăsirii teatrului de operații a crescut spectaculos de la 50, la 70 la sută), purtătorul de cuvânt al Alianței DA, Eugen Ni­colăescu, i-a retezat-o scurt "nu pot constitui o bază pentru luarea unei asemenea măsuri". Deși era o voce autorizată, ea nu implica structurile statului, așa încât a fost tratată ca o simplă opinie. Ciu­dat este însă faptul că, în loc să informeze prompt populația despre demersul celulei de criză, poziția oficială a Executivului vine taman de la... New York! Aflat la sediul Națiunilor Unite, ministrul român de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, declara presei americane că "pla­nurile noastre nu vor fi influențate de planurile unor teroriști, Ro­mânia nediscutând niciodată la nivel politic retragerea trupelor din Irak. Nu legăm aceste subiecte unul de celălalt. Sunt două lucruri separate. Primul este să-i vedem pe cetățenii noștri înapoi acasă..., iar celălalt, implicarea țării în Irak este cu totul altceva". De la declanșarea crizei ostaticilor, oficialii români au evitat să se refere la eventualitatea retragerii celor 800 de militari din Irak și nu au dat un răspuns răspicat cererii răpitorilor, foarte posibil pentru a nu pune în pericol viețile acestora. Evident, cuvintele șefului diplomației românești au sunat ca un clinchet de clopoțel argintat la urechile președintelui Bush, rămâne însă de văzut ce ecou vor avea în Asia.
    Aproape concomitent, președintele Traian Băsescu mai dă o palmă ideii de democrație, decretând nici mai mult nici mai puțin că "vom ratifica Tratatul de aderare la UE doar prin Parlament. Un referendum ar fi... pierdere de vreme". Oare vecinii noștri, ce sunt deja membri ai UE, ca și unele democrații occidentale verificate, să fi "pierdut vremea" consultându-și popoarele în chestiuni care le angajează viitorul pe termen lung? Fără îndoială, nu, ci s-au supus unor elementare reguli ale exercițiului democratic, străine oligo­crației. Puterea și priceperea administratorilor din țară nu constau în impunerea unui monolog arțăgos, ci în arta de a convinge poporul cu argumente solid fundamentate. Dacă le au...
Dumitru HENEGAR