Curier județean
"Europa, un viitor împreună"
•Spectacol auster, dar cu atmosferă incendiară
     Luni, 9 mai 2005, Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a găzduit un spectacol dedicat Zilei Europei și intitulat "Europa, un vi­itor împreună". Organizat de Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale (CJCPCT) Alba, în colaborare cu Li­ceul de Muzică și Arte din municipiul nostru și cu sprijinul Con­si­liului Județean Alba, al Primăriei și Consiliului local Alba Iulia, spec­tacolul s-a remarcat prin austeritate și simplitate (față de ediția din anul precedent), dar și prin atmosfera de-a dreptul incendiară creată în sală de un public în majoritate tânăr. Avându-l ca "maestru de ce­remonii" pe Gheorghe Nedea, de la CJCPCT Alba, spectacolul a cu­prins următoarele momente: *prezentare a Uniunii Europene, făcută de un grup de elevi de la Colegiul Național "David Prodan", din Cugir; *recital de poezie susținut de Ana Buceag (la pian prof. Rita Vrân­ceanu); *recital de vioară- Tudor Marcu, cl. a IV-a (prof. Maria Lungu, corepetitor prof. Rita Vrânceanu); *recital de violoncel- Adrian Pre­cup, cl. a IV-a, (prof. Maria Mărginean, corepetitor prof. Rita Vrân­ceanu); *recital de pian- Dan Avram, cl. a VII-a (prof. Rita Vrân­ceanu); *recital de chitară- Nicoleta Miclea, cl. a XI-a (prof. Dragoș Tudor); *recital canto clasic, prof. Geta Plută, corepetitor prof. Ioana Demian; *cvartet cu pian- Alexandra Cebuc, cl. a XII-a pian, Adriana Jurcă, cl. a XII-a vioară, Emilia Ciobotă- cl. a XII-a violă și Adela Dreghici- cl. a XII-a flaut (prof. Tatiana Lăncrănjan); *formația de jazz a Liceului de Muzică și Arte (prof. Levente Szocs); *recital al Clu­bului de dans sportiv "Dance to sunrise" (instr. Vasile Vlad); *"Cântec pentru oameni", recital folk susținut de Vali Șerban și Hans Knall; *"Cu alămurile prin Europa"- Fanfara din Cugir (instr. Mihai Gălan). Celor de mai sus li s-au alăturat soliștii vocali Ale­xandru Pârgaru, Leontina Fărcaș, Nicolae Tuhuț, Sava Negrean Bru­dașcu și Veta Biriș. Deși anunțat în program, Ionuț Fulea nu a urcat pe scenă, fiind prezent la manifestare doar în calitate de director al CJCPCT Alba. Singurii oficiali care au onorat cu prezența lor spec­tacolul au fost Ion Dumitrel, președintele CJ Alba și subprefectul Clement Negruț. (I.H.)
Liceul Sportiv Alba Iulia, în finala programului "Europa la liceu"
     Liceul Sportiv Alba Iulia va reprezenta județul în finala progra­mului "Europa la liceu", proiectul întocmit de o echipă a instituției de învățământ albaiuliene fiind selectat între cei 30 de finaliști din 511 proiecte. Directorul unității liceale, prof. Daniela Coș, a declarat că din colectivul care a elaborat proiectul "Culturi diverse, aspirații co­mune" au făcut parte dascălii Mărioara Popa, Daniela Mateica și Alexandru Rădulescu, fiind implicați și câțiva elevi. D-na Coș a spus că au fost realizate postere și panouri informative cu valorile eu­ropene, fiind însă de părere că cel mai mult în alegerea proiectului în finala concursului a cântărit colaborarea cu un liceu agricol din Franța. Faza națională se va desfășura pe data de 15 mai, la Bucu­rești, cele 3 premii puse în joc fiind consistente. Un rol major în derularea și finalizarea proiectului l-a avut d-na prof. Maria Atanasiu. (R.G.)
Pușcărie pentru o sticlă de răchie
     Alexandru Badea, de 25 de ani, din Cugir, riscă o condamnare cuprinsă între 3 și 15 ani de închisoare, potrivit legii, după ce a fost prins furând o sticlă de whisky, a anunțat Biroul de presă al IPJ Alba. Potrivit poliției, tânărul a fost surprins luni după-amiază de per­sonalul unui supermaket din zona gării din Alba Iulia în timp ce avea asupra sa o sticlă de "Jack Daniels" în valoare de aproape 1,5 mi­lioane de lei, sustrasă de pe rafturile magazinului. Prejudiciul a fost predat firmei păgubite, iar cugireanul riscă să stea câțiva ani după gratii, dacă va fi găsit vinovat de comiterea infracțiunii de furt calificat de către instanță. Poliția continuă cercetările.(R.G.)
Dr. Călin Potor chemat la raport
     Directorul Spitalului Județean de Urgență Alba, dr. Călin Potor, alături de directorii celorlalte spitale din țară, a fost convocat astăzi, la București, la o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Subiectul discuțiilor: analiza situației datoriilor spitalelor către furnizorii de medicamente, după ce aceștia au amenințat că nu vor mai onora comenzile primite din partea unităților sanitare. Participanții vor încerca să identifice o soluție pentru evitarea blocării aprovizionării cu medicamente a spi­talelor de către distribuitorii de produse farmaceutice care vor să-și recupereze banii.(R.G.)
Lansarea Programului Phare 2003
     Vineri, 13 mai 2005, prefectul de Alba Cosmin Covaciu va par­ticipa la lansarea programului Phare 2003 - Coeziune Economică și Socială. Acest eveniment, organizat de către Ministerul Muncii, Soli­darității Sociale și Familiei, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Unitatea de Implementare a Programului - Cen­tru, are drept scop furnizarea de informații privind schema de finan­țare nerambursabilă și promovarea Ghidului solicitantului pentru li­citația deschisă 2003, "Măsuri active pe piața muncii" și "Promo­varea capitalului uman". Evenimentul va avea loc la Hotel "Parc" din Alba Iulia, începând cu ora 11.00. (I.P.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.