Prima pagină Ediția din: 11.5.2005
Administrația are planuri mari pentru Alba Iulia
Orașul Marii Uniri trebuie să devină capitală regională
     Ieri în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local al municipiului Alba Iulia a avut loc prezentarea și aprobarea Strategiei de Dezvoltare Urbană a municipiului Alba Iulia". Documentul a fost realizat pe parcursul unui an de Fundația Națională a Tinerilor Ma­nageri și VMB Partners în baza unui contract cu Consiliul local Alba Iulia. Inițiativa elaborării acestei strategii aparține primarului Mircea Hava, pentru că: "Strategia aceasta este un lucru bun, ce pregă­tește municipiul Alba Iulia, și mai departe chiar județul, pentru anul 2007 și perioada de după. Am în vedere când spun asta regio­na­lizarea. Lupta pentru întâietate în interiorul regiunii va fi acerbă și trebuie să vedem cum să avem cât mai multe atuuri. Dacă nu vom avea o abordare coerentă și realistă, vom rămâne de căruță. Ori nu asta este ceea ce ne dorim. Noi vrem ca Alba Iulia să fie capitală regională, iar pentru asta trebuie să muncim, dar să muncim în baza unor decizii corecte." În cinci mari capitole strategia reliefează si­tuația exis­tentă, propune viziunea de dezvoltare și direcțiile de acțiune, sursele de finanțare și modalitățile concrete de acțiune. Ea este un document flexibil, putând suferi modificări în funcție de datele concrete la un anumit moment, într-un anumit context. Documentul arată că Alba Iulia este motorul dez­voltării strategice în zonă propunând de aceea interesante parteneriate cu localitățile învecinate, aici fiind incluse comunele din jur, dar și municipiul Se­beș. Un element important în cadrul acestei strategii îl reprezintă existența Cetății Vauban, ceea ce deschide perspective de dez­voltare pe care alte orașe nu le au. Desigur că pentru Cetate este nevoie de foarte mulți bani, dar este la fel de adevărat că din exploatarea turistică rațională a Cetății se pot câștiga foarte mulți bani. Nu vom intra în amănuntele strategiei, dar vă vom spune că municipiul Alba Iulia a devenit, așa cum spunea Marius Bostan (VMB Partners), "un exportator de bune practici". Mai multe primării sunt interesate de modul în care Alba Iulia a acționat în pregătirea pe programe, proiecte, acum strategia, dorind să învețe din ex­periența albaiuliană. Mai mult, mâine la Alba Iulia va sosi un grup de 12 primari din Bulgaria care, pe cheltuiala lor, vor să învețe cum s-a elaborat documentația pentru cele două emisiuni de obligațiuni municipale. Revenind la strategie să spunem că o schiță a sa a fost prezentată la târgurile economice din Regensburg și Augsburg, iar firma de consultanță VMB Partners a primit deja din partea unor mari firme germane solicitări de detaliere a informațiilor. La pre­zentarea strategiei au fost prezenți alături de consilierii locali, Ion Dumitrel - președintele CJ Alba, Clement Negruț - subprefectul județului Alba, reprezentanți ai instituțiilor descentralizate și per­soa­ne care au contribuit la realizarea strategiei. Documentul a fost a­pro­bat de Consiliul local cu unanimitate.
Anca DINICĂ

Ungurii vor să ne ajute, mai trebuie să vrem și noi
La "Expo Szekszard" porțelanul de Alba Iulia a fost prezentat de... șoferul CJ Alba
     O delegație a Consiliului Județean Alba, condusă de vice­pre­ședintele CJ Alba, Dan Coriolan Simedru, a participat la o expoziție internațională de produse de larg consum și turism, intitulată "Expo Szekszard". Evenimentul a avut loc în orașul Szekszard din județul Tolna, cu care Alba este înfrățit. Partea turistică a fost cea mai atractivă, județul nostru promovându-și pensiunile turistice din zona Apusenilor și posibilitățile de agrement. Dacă la turism lucrurile stau OK, în ceea ce privește partea de prezentare a expoziției de por­țelan, delegația română a fost nevoită să improvizeze. Deși mai multe firme au confirmat participarea, doar una a aceptat să-și pre­zinte produsele. În plus, nici un specialist în ceramică nu a făcut deplasarea în Ungaria. Ca urmare a acestei "defecțiuni tehnice", unul din membrii delegației, dar și șoferul, care știe limba maghiară, au fost pe post de prezentatori ai... expoziției de porțelan. Vice­președintele Dan Simedru a spus că partea maghiară este dispusă să ne ajute din greu, dar se pare că mai trebuie să vrem și noi, mai ales că tot mai des ne dăm cu dreptu' în stângu', dovadă de nese­riozitate tipic românească. Pentru expoziția din Ungaria s-au plătit între 3000 și 4000 de Euro. Simedru s-a mai întâlnit cu conducătorii CJ Tolna și ai CJ Bacs-Kiskun, ambele județe fiind înfrățite cu Alba, cu care a discutat despre continuarea relațiilor bilaterale în domenii ca turism, învățământ, cultură și mediu de afaceri.
Florin ROMAN

Primele inundații și-au făcut simțită prezența și în Alba
129 hectare de teren sub ape la Șona
     Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul de Protecție Civilă al județului Alba, ploile torențiale din ultimele zile au dus la creșterea debitelor pe majoritatea râurilor din județ, fără a se atinge deo­camdată cotele de atenție. Excepția de la regulă este comuna Șo­na, unde Târnava Mică a ieșit din matcă și a inundat 129 de hectare de teren arabil și pășune. Surse din cadrul Prefecturii au declarat că a fost activată comisia locală de apărare împotriva inundațiilor, care a început evaluarea pagubelor la fața locului și a luat primele măsuri. În ceea ce privește râurile mai mici, cota de atenție a fost depășită doar pe Secaș, în zona localității Colibi. Din fericire, apa nu a ieșit din matcă și nu s-au produs inundații ale suprafețelor agricole și gos­podăriilor. Vremea capricioasă va continua și în aceste zile, iar prognoza hidrologică prevede creșteri importante de debite, în spe­cial pe Târnava Mică. Autoritățile județene continuă să fie în alertă, pentru că drama sinistraților din Banat și mai nou din Oltenia și Do­brogea, este încă proaspătă în mintea românilor. Deocamdată, ju­dețul Alba a scăpat de calvarul inundațiilor în acest an și sperăm că așa va fi și în continuare.(I.P.; F.R.)
Tudor Grindean - noul șef al IJP Alba?
     În cursul zilei de ieri a avut loc al doilea concurs pentru ocuparea postului de inspector-șef al Inspectoratului Județean de Poliție Alba, organizat după ce câștigătorul primului concurs, Ioan Nicolae Căbu­lea, a fost numit inspector-șef la IJP Mureș. Pentru concursul de ieri s-au înscris trei candidați: Tudor Grindean, Gheorghe Pavelescu și Nicolae Drăgoi. Deși nu au fost încă făcute publice rezultatele, sur­se neoficiale dar de încredere, bine informate, ne-au declarat că cel care a luat cea mai mare notă, și deci a câștigat concursul, este actualul șef al Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate Al­ba, comisarul-șef Tudor Grindean. (I.P.)
Un nou sediu regional la Alba Iulia
Autoritatea Națională de Turism în capitala Marii Unirii
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că în cel mai scurt timp la Alba Iulia va lua ființă sediul regional "Centru" al Autorității Naționale de Turism. Acesta va funcționa într-un birou din sediul Consiliului Județean Alba. În acest fel se concretizează una din promisiunile secretarului de stat Marius Crivțonencu, care a vizitat de curând ju­dețul Alba. Biroul regional va deservi județele din cadrul regiunii de dezvoltare VII Centru. Eforturile CJ Alba pe linia promovării turismului se fac deja simțite, decizia Autorității Naționale de Turism fiind o do­vadă în acest sens.(F.R.)
Marius Sepi reales președinte al CNSLR Frăția Alba
     Marius Sepi, lider al "Sanitas" Alba, a fost reales ieri la Confe­rința extraordinară a CNSLR-Frăția Alba în funcția de președinte. Func­ția de secretar general i-a revenit doamnei Floare Vraciu. Sepi culege astfel roadele unei bune activități sindicale, care a adus mem­brilor de sindicat mai multe drepturi, dacă este să ne referim cel puțin la asistenții medicali. Conferința sindicatului a fost salutată de președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, de subprefectul Clement Ne­gruț, dar și de lideri sindicali de la alte confederații precum Viorel Hu­țuleac de la "Meridian", Gheorghe Crăciun - "BNS" și Ioan Petruț de la "Cartel Alfa".(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.