Actualitate
Nu există soluție de compromis!
Ministrul Culturii cere demolarea sălii de sport din Lancrăm
     BlagaNici nu s-a uscat bine cerneala de pe diplomele acordate par­ticipanților la ediția a XXV-a a Fes­tivalului "Lucian Blaga" des­fășurată în perioada 6-9 mai că a și revenit în discuție mai ve­chea controversă legată de de­molarea sălii de sport din apro­pierea mormântului lui Lucian Blaga. Se pare că tocmai acest eveniment desfășurat, în para­lel, în aceeași perioadă, la Sebeș și Cluj, și protestele celor care au participat (mai ales ale celor de la Cluj) au determinat, pentru prima dată, o decizie fermă luată de un oficial. Astfel, ministrul Culturii și Cultelor, Mona Muscă, sătulă probabil de această controversă pe care o resimțea ca pe o grea moștenire pesedistă, a adresat o "So­licitare de demolare a sălii de sport amplasate în vecinătatea mor­mântului lui Lucian Blaga de la Lancrăm" primarului municipiului Se­beș, Alexandru Dăncilă. Aceasta a fost adusă și la cunoștința Con­siliul județean Alba, Prefecturii județului Alba, M.T.C.T. - domnului ministru delegat Laszlo Borbely și DJCCPCN Alba - domnului di­rector Gabriel Rustoiu. Motivul deciziei - amplasarea ilegală a sălii de sport și nulitatea Autorizației de Construire - este cuprins în a­ceastă solicitare publicată pe site-ul Guvernului pe care o redăm în întregime: "După cum cunoașteți, Comisia Regională a Monumen­telor Istorice nr. 7 a luat act de solicitarea dumneavoastră de a analiza fie modificarea proiectului sălii de sport din Lancrăm, fie tra­tarea ambientală a fațadei longitudinale pentru reducerea impactului negativ al acesteia asupra mormântului poetului Lucian Blaga, în ve­derea emiterii unui aviz pentru finalizarea lucrărilor. Comisia a con­statat amplasarea ilegală a sălii de sport și nulitatea Autorizației de Construire, emise fără avizul Ministerului Culturii și Cultelor. Membrii Comisiei au constatat și faptul că ambele variante propuse încalcă dorința testamentară a poetului Lucian Blaga, de aceea, au refuzat emiterea unui aviz retroactiv. Având în vedere cele de mai sus, vă solicit, domnule primar, să luați măsuri imediate pentru demontarea sălii de sport și mutarea ei pe un alt amplasament. Pentru aceasta, este necesar să găsiți în cel mai scurt timp mijloacele financiare necesare elaborării studiilor de identificare a unor noi amplasamente și obținerii avizelor prevăzute de lege pentru demontarea și re­am­plasarea sălii de sport. În ceea ce privește refacerea gardului ci­mitirului până la cota inițială, aceasta rămâne, conform înțelegerii prealabile, în sarcina Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.) S.A. Cu stimă, Monica Octavia MUSCĂ, ministrul Culturii și Cultelor".
    Nu vom ști însă niciodată dacă a fost o decizie politică sau una care a ținut cont strict de dorințele marelui poet și filosof Lucian Bla­ga. (I.P.)
Centru al spiritualității românești la Alba Iulia
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, vine cu o nouă inițiativă, una ce face o mare cinste municipiului Alba Iulia, și județului Alba în general. Este vorba despre crearea, în municipiul nostru, a unei structuri cu caracter permanent care să mențină o legătură culturală strânsă cu românii de pretutindeni, atât cu cei din interiorul granițelor țării, cât și (sau mai ales) cu cei din diaspora. Pentru aceasta, având în vedere că, oricum, de fiecare dată la sărbătoarea națională de la 1 Decembrie aici, în orașul Marii Uniri, are loc Congresul spiritualității românești, peședintele Du­mitrel in­ten­ționează să înființeze un Centru permanent al spiritualității româ­nești. Astfel, supranumele de "capitală de suflet a românilor", ce se rostește adesea fără a i se înțelege și conferi practic valoarea, va deveni ceva mai mult decât o... vorbă în vânt. După cum ne-a de­clarat președintele CJ Alba, pentru a pune în practică această idee generoasă, dânsul l-a contactat deja pe dl. Ioan Străjan, repre­zen­tant al Fundației "Alba Iulia 1918, pentru unitatea și integritatea Ro­mâniei", cu care se va consulta în vederea elaborării unui proiect adecvat.
    "Sunt națiuni europene, ne-a declarat dl. Dumitrel, care se luptă din răsputeri să-și redescopere rădăcinile, tradiția, obiceiurile, portul popular (de exemplu Italia), sau altele care încearcă pe toate căile să-și promoveze valorile culturale, pentru ca acestea să fie recu­noscute și respectate. Aceasta este și intenția mea, prin crearea unui Centru al spiritualității românești: păstrarea identității noastre culturale și obținerea unei recunoașteri a unicității ființei naționale românești, în toată complexitatea ei..." (I.H.)
Episcopul Vienei, în România
     În perioada 9-13 mai, Eminența Sa Cristoph Schonborn, episcop al Vienei și primate al Austriei, efectuează o vizită în România, fiind însoțit de o delegație formată din 5 persoane, ne informează Claudiu Nicușan, directorul executiv al Asociației Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj. Cardinalul austriac s-a întâlnit în prima zi cu preoți și credincioși greco-catolici din București și a discutat cu Jean -Claude Perisset, din cadrul Nunțiului Apostolic din România. Pro­gramul vizitei mai cuprinde întrevederi cu Preafericitul Părinte Teoc­tist, patriarhul României, dar și reprezentanți ai altor culte, precum și cu personalități politice și sociale din Capitală. Delegația înalților ierarhi austrieci se va deplasa spre Durău, unde va participa la Conferința "Hristos în mijlocul nostru-importanța Liturghiei în viața noastră zilnică", organizată de Mitropolia Ortodoxă a Moldovei și Organizația Pro-Oriente, reprezentată de președintele acesteia, dr. Johann Marte.(R.G.)
Poluare accidentală la Kronospan Sebeș
•O tonă de fibră de lemn fină s-a pulverizat în at­mosferă
     În dimineața zilei de 10 mai a.c., între orele 4,59 și 5,10 minute, din cauza unui șoc de tensiune ce a avut loc pe platforma SC Kro­nospan SA Sebeș, cu profil de fabricare a plăcilor din fibră lem­noasă, unul din cele 4 cicloane în funcțiune a cedat. Comisarul șef al Gărzii de Mediu Alba, ing. Emilia Timiș, ne-a declarat că în această perioadă a fost emisă în atmosferă circa o tonă de fibră de lemn foarte fină și pufoasă cu o densitate de aproximativ 29-31 kg/mc. Fibra a fost dispersată de curenții de aer pe circa o treime din suprafața orașului Sebeș. Praful se putea vedea cu ochiul liber mai ales pe case și mașini. Din datele preluate de la societatea amintită rezultă că fibra nu este un produs toxic, nici nu a fost impregnată cu un gaz toxic, dar s-a depus foarte ușor pe sol și autoturisme. Comisari ai Comisariatului județean Alba al Gărzii Na­ționale de Mediu s-au deplasat la fața locului pentru a lua primele măsuri. D-na Emilia Timiș, comisar șef al Gărzii de Mediu Alba, ne-a declarat că la ora 5 și 10 minute a fost sistată orice poluare. Amenzile în astfel de poluări se situează între 25 și 75 de milioane de lei. Fiind vorba de prima abatere, firma Kronospan a fost amen­dată cu 25 de milioane de lei.
Florin ROMAN

Albert Einstein la Alba Iulia
     În cursul zilei de ieri, o delegație de elevi din Franța, condusă de doi profesori și un inspector școlar a fost primită la sediul CJ Alba, de vicepreședintele Dan Coriolan Simedru și de inspectorul șef adjunct al ISJ, Elena Ignat. Oaspeții francezi provin de la liceul fran­cez "Albert Einstein" cu profil tehnic, specializarea mecanică auto. Ei au venit într-un schimb de experiență la liceul cu același profil tehnic, "Avram Iancu" din Aiud. În luna septembrie, 15 elevi aiudeni se vor deplasa și ei în Franța pentru a răspunde vizitei colegilor fran­cezi.(F.R.)
Acord de prietenie cu francezii
     Consilierii județeni au aprobat încheierea Acordului de prietenie și cooperare între județul Alba și departamentul La Manche din Franța. Acest acord este baza legală a unei viitoare colaborări în do­menii ca: gestiune locală instituțională, dezvoltare urbană, educație, cercetare, cultură, dezvoltare economică, turism, agricultură și dez­voltare rurală, acțiune sanitară și socială. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că cele două părți vor realiza și schimburi și cooperări sub diferite forme în domeniile precizate anterior, pentru promovarea prosperității și dezvoltării economice și sociale a depar­tamentului La Manche și a județului Alba.(F.R.)
"Ninja" albaiulian
     Albaiulianul Horea Truță, în vârstă de 26 de ani, este cercetat de poliție sub acuzația de port ilegal de armă albă, potrivit Legii 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, a anunțat Biroul de presă al IPJ Alba. După numai câteva zile de cercetări, tânărul a fost depistat de poliție ca fiind autorul agresiunii comise în noaptea de 5 spre 6 mai asupra lui Ocolișan Romeo din Alba Iulia, pe care l-a lovit peste față cu o sabie-ninja, în timp ce victima se afla pe B-dul Transilvaniei. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că pacientul Ocolișan, în vârstă de 27 de ani, a suferit o plagă contuză la buza inferioară, prin agresiune. Horea Truță este cercetat acum de poliție sub acu­zația de port fără drept de obiect tăietor, dar el riscă să fie anchetat și pentru lovire, dacă victima va depune plângere la poliție împotriva acestuia. Instanța este însă cea care va stabili cu exactitate dacă tâ­nărul este vinovat sau nu de acuzațiile care i se aduc. (R.G.)
Reuniuni ale medicilor
     Schimburile de experiență între medici vor fi reluate la Spitalul Județean de Urgență Alba, cu scopul perfecționării pe linie profe­si­onală, a declarat directorul unității sanitare, dr. Călin Potor. El a precizat că prima dintre reuniuni este programată la finele acestei luni, pe teme de cardiologie, urmând ca acestea să se desfășoare o dată pe lună. În cadrul discuțiilor, medicii albaiulieni, dar și cei din județ, vor dezbate cele mai interesante cazuri cu care s-au con­fruntat și vor prezenta ultimele noutăți din lumea medicală, analizate în cadrul conferințelor sau seminariilor în acest domeniu la care au participat. La finalul reuniunii, vor avea loc și prezentări de medi­camente realizate de firmele de profil, nefiind exclusă procurarea ul­terioară de către spital a noilor produse farmaceutice.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.