Prima pagină Ediția din: 13.5.2005
Șefi americani la Gabriel Resources
Alan R. Hill, noul președinte, a lucrat pentru o companie de aur din top-ul mondial
     De curând, Gabriel Resources "compania mamă" a Roșia Mon­tană Gold Corporation, firma care dorește să implementeze proiectul minier privat din Munții Apuseni, și-a schimbat echipa de conducere. Este o practică obișnuită la nivelul unor companii de mare anver­gu­ră, care preferă să înlocuiască echipele de manageri după termi­na­rea contractelor de performanță în vederea stimulării competitivității. Conducătorii care vin în fruntea lui Gabriel Resorces fac parte din lumea bună a mineritului aurifer. Noul președinte al lui Gabriel și al Consiliului de Administrație este domnul Alan R. Hill, care îl înlo­cuiește pe dl. Oyvind Hushovd, ce va rămâne în continuare în Board-ul companiei canadiene. Dl. Alan Hill a lucrat ani buni la Barricck's, o firmă americană aflată în primele trei din lume în domeniul pro­ducției de aur. Noul președinte al lui Gabriel s-a făcut remarcat prin­tr-un management de calitate la mine precum Alto Chicama, Pas­cua, Veladero și Cowal. În echipa de conducere a firmei canadiene a mai fost cooptat un alt fost reprezentant al Barricck's, la care a lucrat 13 ani. Este vorba de dl. Richard Young, care a fost numit vi­cepreședinte și ocupă funcția de șef financiar la Gabriel Resources. Dânsul vine în firmă cu o bogată experiență în domeniul minelor și al piețelor de capital. El își va asuma și responsabilitatea programului de lucru cu investitorii. În Board-ul companiei a fost cooptat și fostul ambasador al Canadei în România, din perioada 2000-2003, dl. Ra­phael Girard, care acum îndeplinește funcția de ambasador al aces­tei țări în Iugoslavia.
Florin ROMAN

Alba Iulia atrage bancherii
Cinci oferte pentru acordarea creditului municipal
     Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, a anunțat ieri, după derularea primei etape a licitației privind creditul pe care municipa­litatea vrea să-l obțină, că s-au prezentat cinci oferte. "Mă bucur să văd că avem atâtea oferte, de la bănci serioase pentru că acesta este încă un semn că municipiul Alba Iulia este unul interesant. Ce­le cinci oferte au fost depuse de Banca Comercială Română, Raiff­eisen Bank, Casa de Economii și Consemnațiuni, Banca Română pentru Dezvoltare și HVB Bank. Acum urmează evaluarea ofertelor și eu cred că săptămâna viitoare vom anunța câștigătorul". Rea­min­tim că primăria municipiului Alba Iulia dorește accesarea unui credit de 245 miliarde de lei, bani care vor fi folosiți pentru realizarea unor lucrări mari de infrastructură printre care nominalizăm extinderea rețelelor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare pe mai multe străzi, reabilitarea re­țelelor și modernizarea străzii Tudor Vladimi­rescu, refuncționalizarea zonei de locuințe între strada Macului și stra­da Cloșca, începerea lucrărilor de alimentare cu apă potabilă la Oarda de Sus etc. (A.D.)
Tudor Grindean - instalat la IPJ Alba
     Tudor GrindeanÎn cursul zilei de ieri, comisarul-șef Tudor Grindean, fostul șef al Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Alba Iulia (CZCCOA), a fost numit oficial în funcția de șef al Inspec­to­ratului de Poliție al Județului Alba. Tudor Grindean a obținut postul în urma celui de-al doilea concurs organizat pentru funcția respectivă marți, 10 mai, în București, la sediul IGPR. Contracandidatul comi­sa­rului-șef Grindean a fost șeful Poliției Municipiului Alba Iulia, Gheor­ghe Pavelescu, cea de-a treia persoană care și-a depus can­di­datura pentru funcția de șef al IPJ Alba, respectiv comisarul Ni­colae Drăgoi-șef Ordine Publică în cadrul Poliției Municipiului Sebeș, neprezentându-se la concurs.
    Cu ocazia numirii în funcție a comisarului-șef Tudor Grindean din partea IGPR, a fost prezent la sediul IPJ Alba comisarul-șef Gheor­ghe Popa, adjunct al șefului Poliției Române, care a precizat că "Tu­dor Grindean dispune de o capacitate intelectuală și de un nivel de pregătire profesional necesare unei astfel de funcții". Peste 6 luni, noul șef al IPJ Alba va fi supus unei evaluări al cărei rezultat să con­firme sau să infirme abilitățile sale de conducător.
    În rândul cetățenilor județului Alba și al persoanelor aflate în sub­ordinea comisarului-șef Tudor Grindean, șeful IPJ Alba, vor fi reali­zate sondaje cu privire la nivelul de competență și modul în care dom­nia sa relaționează cu colectivul. Întrebat fiind de ce nu a par­ticipat și la primul concurs organizat pentru ocuparea funcției de șef al IPJ Alba, Tudor Grindean a menționat că în acea perioadă era angrenat într-o serie de activități specifice CZCCOA și că trebuia să ducă la bun sfârșit ceea ce începuse. Anunțarea desfășurării celui de-al doilea concurs a fost momentul în care comisarul-șef Tudor Grindean a luat hotărârea de a se înscrie în cursa pentru funcția de șef al IPJ Alba. Printre prioritățile noului șef al IPJ Alba se numără pro­movarea unui management centrat pe principiile respectării lega­lității, echidistanței și transparenței, creșterea siguranței cetățenilor, reducerea criminalității, perfecționarea continuă a activității poliție­nești, precum și o mai bună relație cu mass-media.
Lavinia IONAȘ

Prefectul se dă în... 38 de bărci, subprefectul doar în 3
     În cadrul conferinței de presă de ieri de la sediul Prefecturii Alba, Cosmin Covaciu a afirmat că, în cazul unor inundații (Doamne fe­rește!), județul nostru dispune de nici mai mult, nici mai puțin de 38 de bărci (36 cu vâsle, plus 2 pneumatice). Această afirmație vine să o infirme pe cea a subprefectului Clement Negruț care, zilele tre­cute, vorbea de doar 3 bărci. Numai că bărci se numesc și cele cu motor (de care vorbea subprefectul și care într-adevăr sunt doar 3), și cele de lemn, cu vâsle (de care vorbește prefectul și care, pro­babil, sunt 36). Însă în cazul unor inundații serioase, ca cele din Banat, unde s-a observat că bărcile normale, cu vâsle, nu au nici o utilitate, cele care contează sunt bărcile cu motor. Indiferent de numărul exact al bărcilor cu sau fără motor de care dispune Alba, știm cu siguranță că nu ne dorim să le utilizăm nici pe cele cu mo­tor, nici pe cele cu vâsle! (I.P.)
Bombă la Balomir!
     În cursul zilei de ieri, un cetățean din localitatea Balomir a găsit, în timp ce săpa un șanț, o bombă de aviație din timpul celui de-al doilea război mondial rămasă neexplodată. Cetățeanul a anunțat po­liția care a alertat Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Bomba a fost ridicată de specialiștii inspectoratului, care o vor dezamorsa în această săptămână.(F.R.)
Adrian Lemeni în județul Alba
     Secretarul de stat de la Culte, Adrian Lemeni, va fi din nou prezent în județul Alba. Originar din Cugir, secretarul de stat este un apropiat al județului. Dânsul a fost prezent înainte de Paști la Ocna Mureș și Mihalț, unde, așa cum se știe, între credincioșii greco-ca­tolici și ortodocși au fost conflicte care acum s-au stins. De această dată, Lemeni va participa la simpozionul internațional "Omul de cul­tură în fața descreștinării".(F.R.)
Scade pericolul de inundații
     Surse din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a ju­dețului Alba, ne-au declarat că debitele pe principalele râuri din județ sunt în scădere. "Debitele vor scădea și în următoarele zile, odată cu micșorarea intensității ploilor. Am trecut de ce era mai greu", au precizat aceleași surse. Dacă pericolul de inundații din cauza ploilor torențiale a trecut, probleme mai pot apărea doar ca urmare a unor ruperi de nori.(F.R.)
Tel-Verde la Direcția Muncii Alba
     În cadrul Direcției de Muncă Alba funcționează în sistem "tel-ver­de" Telefonul cetățeanului, la numărul 0800.800.186. Cetățenii jude­țului pot solicita la acest număr orice informații cu privire la obiectul de activitate a instituției. Foarte important: convorbirea telefonică es­te gratuită pentru cetățean. (I.P.)
Cabinet parlamentar PSD la Sebeș
     Cum prima dragoste nu se uită niciodată, deputatul PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu își va inaugura în curând și în municipiul Sebeș un birou parlamentar. "Am găsit un spațiu adecvat pe care în scurt timp îl voi dota corespunzător, iar apoi voi anunța oficial deschiderea cabinetului parlamentar de aici", ne-a declarat dl. Sârbu. Deputatul de Alba ne-a precizat că intenționează ca principalele sale activități pe linie politică și parlamentară să le deruleze prin cabinetul de la Se­beș, în timp ce la Alba Iulia va acorda doar audiențe. În altă or­dine de idei, deputatul PSD de Alba Emil Cutean, a primit din partea conducerii organizației județene, o altă încăpere pentru biroul său parlamentar, situată tot în incinta sediului PSD din Alba Iulia. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.