Actualitate
Lucian Blaga nu are liniște nici în mormânt
Primarul Sebeșului nu agreează mutarea sălii de sport din Lancrăm
     Războiul declanșat în jurul celebrei de acum săli de sport din localitatea Lancrăm se pare că a atins, în aceste zile, punctul cul­minant. Vrând să rezolve odată pentru totdeauna această problemă, ministrul Culturii și Cultelor, d-na Mona Muscă, a solicitat Primăriei Sebeș, printr-o adresă, să demonteze respectiva clădire și să-i gă­sească o locație în altă parte, care să nu mai aducă atingere me­moriei marelui cărturar român Lucian Blaga. Această solicitare nu pare să fi fost pe placul primarului Alexandru Dăncilă, care ne-a de­clarat că, și dacă ar vrea să facă așa ceva, nu are nici un temei le­gal. "Deocamdată, atât terenul, cât și clădirea sunt ale Companiei Naționale de Investiții (CNI), noi, primăria, urmând să intrăm în po­sesie doar după ce lucrarea va fi terminată și predată. Terenul apar­ține acestei companii din anul 2002, conform unei hotărâri de con­siliu local. Apoi, în bugetul local al municipiului Sebeș pe anul în curs, aprobat în luna ianuarie a.c., nu am prevăzut sumele necesare acestei operațiuni de demontare și mutare, care nu ar fi deloc mici. Cu alte cuvinte, și dacă am dori să respectăm dorința d-nei Mona Muscă, nu am avea mijloacele financiare necesare", ne-a declarat primarul Sebeșului.
    Alexandru Dăncilă ne-a mai precizat că nu exclude totuși posi­bilitatea găsirii unor alte soluții convenabile tuturor, dar că, mai mult ca sigur, locația sălii de sport cu pricina va rămâne până la urmă neschimbată. De altfel primarul din Sebeș a plecat ieri la București, la sediul Companiei Naționale de Investiții, pentru a lămuri acest aspect. Vom reveni.
Răzvan JURCĂ

Asistenții medicali în conflict deschis cu Ministerul Sănătății
     Potrivit unui comunicat primit la redacție Consiliul Național al Fe­derației SANITAS din România "a luat act cu indignare de intervenția abuzivă a autorităților prin care a fost interzisă desfășurarea acțiunii de protest organizată la sediul Ministerului Sănătății". Considerând că a fost încălcat un drept fundamental al sindicatelor, Consiliul Național al Federației SANITAS respinge ferm această încercare de intimidare și a hotărât reorganizarea acțiunii joi, 19 mai 2005.
    Având în vedere că ieri, 12 mai, de Ziua Asistenților Medicali, ministrul Sănătății a refuzat să participe la o dezbatere, în cadrul Con­siliului Național, a problemelor cu care se confruntă salariații din sistemul sanitar, Federația SANITAS consideră că "această ati­tudine sfidătoare justifică pe deplin acțiunile de protest care se vor derula în perioada următoare". Acordarea salariilor integral și la timp, a celor 20 de tichete de masă, a sporurilor specifice și a pre­miului anual rămân în continuare principalele solicitări ale Federației SANITAS. "Consiliul Național al federației SANITAS a hotărât de as­e­menea să-și retragă reprezentanții de la negocierea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură sanitară până când drepturile salariaților nu vor fi garantate de către Ministerul Sănătății", ne-a in­format președintele SANITAS, Marius Petcu.
Florin ROMAN

Spectacol folcloric pe Câmpia Libertății
    
Obârșia
Grupul bărbătesc "Obârșia" din Blaj
Participanții la Sărbătoarea Libertății de la Blaj îi vor putea revedea duminică, 15 mai, pe cei mai îndrăgiți interpreți de mu­zică populară din județul Al­ba, într-un spectacol folcloric care va începe la ora 16.00, pe Câmpia Libertății, a anunțat Iul­ian Trif, purtătorul de cuvânt al Primăriei Blaj. Este vorba de Ve­ta Biriș, Alina Pinca, Reta Rus, Marinela Baba, Nicolae Furdui-Iancu, Ioan Bocșa, Ionuț Fulea și Grupul bărbătesc "Obârșia" din Blaj. Vor mai evolua an­samblurile folclorice "Târnavele" Blaj, "Junii Blajului", "Doina Aiu­dului", "Ansamblul Rromilor" Blaj, "Jidvei-România", "Crai Nou" Alba Iulia și grupurile folclorice din Sâncel, Biia, Sânmiclăuș și Căpâlna de Jos, dar și ansamblul Doina Târnavelor din Șilea, județul Mureș. Spectacolul face parte din programul manifestărilor dedicate îm­plinirii a 157 de ani de la adunarea de pe Câmpia Libertății și este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul Județean de Con­ser­vare și Valorificare a Culturii Tradiționale Alba, Consiliul Local și Pri­măria Blaj.(R.G.)
Ieri s-a deschis la Alba Iulia
Expoziția de fotografii a germanului Stephan Drube
     Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a găzduit vernisajul ex­poziției de fotografii "Străinul apropiat" aparținând etno-sociologului german Stephan Drube născut în anul 1948 la Munchen și absolvent al Academiei de Artă din Hamburg și al Universității din același oraș. Profesor la Hamburg, fotograf, cercetător și documentarist al im­pactului modernității asupra mediilor tradiționale de existență umană, Stephan Drube a vi­zitat pentru prima dată România în anul 1975. Timp de trei decenii a revenit aproape în fiecare an la noi în țară, străbătând cărările cele mai puțin călcate de piciorul omului și vizitând comunitățile cele mai izolate. S-a interesat, constant, de problemele cu care se confruntă românii, în special micii industriași rurali. Cercetarea lui Stephan Drube s-a transformat dintr-un proiect științific într-o luptă pentru crearea unor regiuni-muzeu locuite de țărani și meșteșugari, motivați și încurajați financiar, care să își exercite profesiile și să-și vândă produsele vizitatorilor care doresc să cunoască direct tradițiile străvechi ale românilor. Stephan Drube consideră că o astfel de cale de integrare în Uniunea Europeană ar asigura României șansa de a oferi ceva atrăgător, chiar ieșit din comun. Expoziția sa se dorește a fi un imbold la meditație, adresat în special elitei românești de a se gândi la reconsiderarea și va­lorificarea originilor rurale. Fotografiile domnului Stephan Drube ex­primă tradiția poporului pe care mulți dintre noi am uitat-o și redau activitățile țăranilor și meșteșugarilor români, casele și bisericile lor, peisaje din diferite colțuri ale țării. Interesante sunt explicațiile ce însoțesc aceste fotografii și care aparțin oamenilor simplii ce apar în imagini. Expoziția poposește la Muzeul Național al Unirii până în data de 30 iunie.
Lavinia IONAȘ

Simpozionul internațional "Omul de cultură în fața descreștinării"
     Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității "1 De­cembrie 1918" din Alba Iulia organizează în perioada 13-15 mai Simpozionul Internațional a cărui temă centrală este "Omul de cul­tură în fața descreștinării". Deschiderea oficială a lucrărilor va avea loc în Aula "Dumitru Stăniloae", astăzi, la ora 9.00. Și în acest an la manifestare vor participa numeroși invitați din Grecia, Canada, SUA, Italia, Germania, Franța și Rusia, precum și din țară, înalte fețe bi­sericești și oameni de cultură recunoscuți în plan național și uni­versal. În cadrul manifestării științifice, sâmbătă, 14 mai, ora 11.00, i se va decerna părintelui academician Dumitru Popescu (București) titlul academic Doctor Honoris Causa în Teologie, va fi lansat vo­lumul "Omul de cultură în fața descreștinării"(ora 13.00), iar du­minică, 15 mai, la ora 9.30, va avea loc slujba de sfințire a noii bi­serici din Sălciu (Câmpeni), urmată de Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Andrei al Alba Iuliei.
    Transformat deja într-o tradiție, simpozionul cuprinde un program diversificat care va oferi mediul intelectual prielnic abordării cultural-științifice a temei puse în discuție, precum și momente de profundă sărbătoare spirituală. (L.I.)
Paza bună trece primejdia rea
•CJ Alba preocupat de problema investițiilor în lu­crările de îndiguire
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, s-a întâlnit ieri cu o delegație a Direcției Apelor Mureș, condusă de domnul director David Csaba, pentru a găsi cea mai bună modalitate de co­laborare dintre cele două instituții, în vederea rezolvării problemelor legate de regularizarea râurilor. S-a discutat asupra modalităților de accesare a fondurilor pentru lucrări de această natură, iar pre­șed­intele Ion Dumitrel a insistat să primească cât mai repede o situație cu necesarul de intevenții atât la nivelul județului Alba, cât și pe întreg bazinul râului Mureș. "Am solicitat această situație, pentru a putea constitui un lobby la nivel de minister în vederea găsirii unor soluții concrete. În calitatea mea de vicepreședinte al Comitetului de Bazin Mureș sunt dator să intervin și pentru celelalte județe din bazinul Mureșului. Căutăm toate posibilitățile de a interveni la nivel de Guvern pentru realizarea acestor investiții, atât direct, cât și prin intermediul unor instituții cum este Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România", a spus domnul Ion Dumitrel.
Florin ROMAN

În cazul Mall Alba
Prefectul amenință primăria cu instanța
     De curând Consiliul Local Alba a adoptat pentru a doua oară, în aceeași formă, adică neschimbată, asociarea sa cu SC Mall Alba SA, după ce aceasta a fost revocată în urma avertismentului primit de la Prefectura Alba. Avertizarea invoca încălcarea Legii Sportului prin construirea acestui Mall pe suprafața unui stadion, în speță Mecanica. Pentru intrarea în legalitate se impunea aprobarea unui proiect de lege prin care terenul Mecanica era decăzut din statutul de bază sportivă și construirea, în paralel, a unui nou stadion. Deși acești pași nu au fost urmați, CL Alba a reaprobat construirea Mall-ului pe stadionul Mecanica sub motivația că terenul respectiv se află în proprietatea Primăriei Alba. Referitor la acest subiect, prefectul Cosmin Covaciu a declarat că se va face o nouă verificare iar "în cazul în care este ilegală, această hotărâre va fi atacată în instanță deoarece noi nu facem diferență între primării și nici nu ținem cont de culoarea politică a acestora". (I.P.)
Învățământul tehnic, de la teorie la practică
     Colegiul Tehnic "Alexandru Domșa" din Alba Iulia a găzduit ieri o reuniune importantă pentru viitorul învățământului tehnic din județ. La discuții au fost prezenți factorii implicați în acest sector, de la conducerea Inspectoratului Școlar Județean și directori de școli cu profil tehnic, la patroni și directori ai firmelor angajatoare. Prof. Oana Badea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba, a declarat că principala preocupare viitoare trebuie să fie corelarea planului de școlarizare pe specializări cu solicitarea de forță de muncă de pe piață, pentru a nu rezulta șomaj. De asemenea, numărul orelor de practică în atelierele-școală trebuie să crească, o singură zi pe săp­tămână fiind insuficientă pentru ca elevul să-și creeze deprinderile necesare profesării meseriei. Totodată, activitatea elevului în timpul practicii pe liniile tehnologice ale agenților economici trebuie mo­nitorizată nu doar de instructorul școlar, ci și de un maistru de la firma respectivă, pentru a-l îndruma pe elev să învețe corect anumite operațiuni din procesul de producție. Nu în ultimul rând, va trebui realizată concordanța între angajatori și unitățile de învățământ teh­nic în privința codului meseriilor, care în unele cazuri diferă, deși este vorba de aceeași profesie, în caz contrar absolventul riscând să aibă probleme cu carnetul de muncă, la angajare.(R.G.)
Cu ocazia zilei naționale a medicului veterinar (15 Mai), COLEGIUL MEDICILOR VETERINARI ALBA transmite membrilor săi și familiilor acestora, urări de sănătate, prosperitate și succese în activitatea profesională.
Protocol de colaborare între CJ Alba și CG La Manche
     O delegație franceză a Consiliului General al Departamentului La Manche, compusă din domnul Erick Beaufils - vicepreședinte al Con­siliului, domnul Michel Ganné - vicepreședinte, domnul François Brière - consilier general, domnul Denis Lesage - consilier general, domnișoara Virginie Halley - Cabinetul președintelui Jean-François Le Grand, se va afla în perioada 12-16 mai în județul Alba pentru a semna un Protocol de prietenie și colaborare între cele două unități administrative. Delegația franceză va fi condusă de domnul Gilles Quinquenel, vicepreședinte al Consiliului General al Departamentului La Manche. Semnarea acestui parteneriat va permite realizarea unei legături strânse între cele două unități adminsitrative, care prezintă o serie de similitudini. Se au în vedere colaborări în domeniile în­vățământului, turismului și agriculturii prin care județul Alba să be­neficieze de experiența și sprijinul francezilor. "Parteneriatul pe care îl încheiem acum cu La Manche ne oferă ocazia de a folosi ex­periența franceză dar urmărim prin aceasstă colaborare să obținem soluții concrete la problemele ce ne frământă", a declarat Ion Du­mitrel. Festivitatea de semnare a Protocolului de prietenie și cola­borare între județul Alba și departamentul La Manche va avea loc astăzi începând cu ora 9.00 la sala "Mihai Viteazul" a Palatului Administrativ al județului Alba.
Florin ROMAN

Neatenția părinților, drama copiilor
     O copilă în vârstă de doar doi ani din Alba Iulia a fost internată la Spitalul județean Alba, secția ATI, după ce a fost accidentată de către un autoturism pe strada Lipoveni din municipiu. Nefiind su­pravegheată de către părinți fetița Maria Cristina P. a traversat în fugă strada, moment în care a fost lovită de către autoturismul marca Opel, proprietatea numitului Radu Barbu și condusă de către Maria Barbu (32 de ani), din Alba Iulia. Maria Cristina P a fost trans­portată la Spitalul județean Alba unde a fost internată cu diag­nosticul de fractură arc costal și plagă temporală stângă. În cauză, poliția continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul și a vinovaților. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.