Curier județean
Oaspeți de seamă din
Franța, la Colegiul "H.C.C."
     Conducerea Consiliului General al Departamentului La Manche din Franța va vizita astăzi Centrul de Documentare și Informare (CDI) din cadrul Colegiului Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iu­lia. Prof. Rodica Andronescu, cadru didactic la liceul amintit, a de­cla­rat că oaspeții din Franța vor să vadă modul în care a fost im­ple­mentată experiența franceză într-o unitate de învățământ româ­neas­că prin înființarea CDI-ului. Scopul declarat al vizitei delegației fran­ceze la Alba Iulia este însă semnarea unui parteneriat de co­laborare cu Consiliul Județean Alba pe teme economice, agricole și turistice, prin acordarea de sprijin material și uman, în baza unui calendar care va fi stabilit de comun acord între cele două părți.(R.G.)
Premianți la informatică
     Toți cei 3 liceeni care au reprezentat județul Alba la con­cursul interjudețean de informatică "Ștefan Odobleja" desfășurat recent la Craiova au fost premiați, demonstrându-și încă o dată valoarea. Prof. Ovidiu Domșa a declarat că întrecerea a reunit elevi ale unor unități liceale din 8 județe: Alba, Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Sibiu și Vâlcea, fiind înscriși câte 15 elevi la fiecare clasă. În urma con­cursului, Dan Radu, elev din cadrul Colegiului Național "Titu Ma­iorescu" din Aiud și Corneliu Gog, de la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia s-au clasat pe locul secund, iar Ru­ben Făgădar, tot de la "H.C.C.", a ocupat ultima treaptă a podiu­mu­lui. (R.G.)
Seminar
     Miercuri, 11 mai a.c., ora 9.30, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Alba (CCIA), în colaborare cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare PNUD/GEF a organizat un seminar de informare pe teme legate de "Reducerea facturilor, diminuarea consumurilor energetice și protecția mediului".
    Seminarul s-a desfășurat la sediul CCIA Alba și s-a bucurat de prezența a 30 de participanți reprezentând 20 de firme din județul Al­ba.
    Proiectul este finanțat de Fondul Global Mediu și Banca Mondială și are drept scop principal stimularea investițiilor în eficiența ener­getică și se va derula până la sfârșitul anului 2006. (A.P.)
La Bălcaciu, în 15 mai
Sașii se întorc acasă la întâlnirea cu fiii satului
     Oricât ai rătăci prin lume, nici unde nu este mai bine ca și a­casă. Luat de val te vei putea stabili cine știe unde pe Planeta Al­bastră. Ne urmăm fiecare destinul dar niciodată nu vom putea uita obârșia locului în care ne-am născut, am copilărit, am trăit o parte mai mare ori mai mică din viață. Ne cheamă tainicul duh al pă­mântului natal să ne reîntoarcem pentru a ne stâmpăra dorul "de acasă" și a ne lua merinda sufletească menită să ne țină o vreme de urât, singurătate și străinătate.
    Din aceste calde și curate simțăminte comunitatea sașilor năs­cuți în localitatea Bălcaciu din comuna Jidvei, trăitori în Germania sau în alte țări, a luat hotărâraea să se întâlnească duminică, 15 mai 2005, la Căminul culatural din Bălcaciu. În invitația adresată consătenilor de odinioară, oficialităților, cetățenilor acestei străvechi așezări transilvane se spune: "Lăsați de-o parte pentru câteva ore grijile personale și veniți alături de noi la sărbătoarea Fiii satului! Aș­teptăm cu nerăbdare și bucurie să ne revedem, să ne veselim și să depănăm din amintirile comune, de neuitat!"
    După ce vor pune o floare la mormântul părinților, moșilor și stră­moșilor, sașii se vor plimba pe ulițele satului și vor ieși în câmp să adune în priviri și în suflet toate priveliștile satului natal.
    Credem că mesajul a fost recepționat și toți cei chemați vor da curs invitației de a se întâlni cu sașii ce se întorc acasă fie și numai pentru câteva zile.
Sebastian TRUȚA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.