Editorial
Furia VIP-urilor
     Între cele două fețe ale multor personaje publice din aceste vre­muri există o întrepătrundere care aproape că nu mai surprinde. Ie­șirile lor bruște, deseori necontrolate, revenirile, ajustările la context sau scenariu, leagă tot mai strâns nodul în jurul incapacității noas­tre de a găsi soluția desfacerii lui. Am admis, cu titlul de exemplu, că Ion Iliescu redevenise o persoană "tânără", cu o vârstă auto­de­finită, cu o poftă de luptă pentru partid și putere greu de surmontat pentru mulți alții. La prima cădere liberă fostul președinte pe mai mul­te fronturi s-a folosit de proxima ocazie să iasă la atac hotărât împotriva contingentului său, muștruluindu-și actualii (deocamdată) camarazi. Tătucul a reușit oarecum să-i sperie prin imprecizia țin­telor sale viitoare mai mult decât prin dojanele aruncate în stânga și-n dreapta. Nici pe baricadele puterii liniștea de week-end n-a fost deplină. Dacă președintele României, d-l Băsescu, a reușit să-și con­serve noua înfățișare protocolară, după o revărsare haotică de râsete, care se potriveau ca nuca-n perete cu ipostaza care l-a surprins vorbind despre ziariștii ostatici, d-l Tăriceanu a tăiat la pro­priu funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor sub­alternului său, Vasile Bercan. Totul pentru îndrăzneala acestuia din urmă de a-l contrazice pe șeful executivului. Ambianța de la Snagov nu a fost de bun augur premierului, care nu și-a regăsit calmul cu care și-a obișnuit auditoriul. Ba, mai mult, presa semnalează și o amenințare nu tocmai convențională. "Cine nu se va ține de acest calendar va pleca acasă! Asta, ca să nu mai avem surprize", vizând îndeplinirea obligațiilor asumate în negocierile cu UE. Să fi fost e­fectele oboselii resimțite după completarea declarației de avere?
    Listei furioșilor i se adaugă alte nume sonore: ÎPS Pimen, arhi­e­piscopul Sucevei și Rădăuților, care nu este la prima înfățoșare, con­siderând că acțiunile senatorilor (26) care au sesizat Curtea Constituțională în legătură cu împroprietărirea Arhi­episcopiei cu no­uăzeci de hectare de pădure a fost orchestrată de nimeni altul decât "părintele fondator al PSD", nu face economie de cerneală și cuvinte la adresa "tovarășilor cu funcții înalte din PCR, acum dom­nitori în PSD". Nici președintele-director al Televiziunii române nu se bucură de zilele de odihnă din săptămână, scriindu-i o epistolă primului ministru în care îl acuză că "face negoț cu legi și instituții lăsând impresia că România nu mai poate fi guvernată fără a avea la îndemână un instrument de manipulare". Replica purtătorului de cuvânt al guvernului nu se lasă așteptată cerându-se "dovezi con­crete". Timpul liber al multora dintre noi furat de fotbal s-a consumat sâmbătă pe fondul bătăii de-adevăratelea aplicată de președintele executiv al militarilor, adică al FC Steaua, Mihai Stoica. Nervo­zi­tatea s-a revărsat copios prin pumnii oficialului în obrazul unui fan stelist care ar fi îndrăznit să facă grimase în tribună. Detaliile sunt dezbătute îndelung pe diverse canale și o mulțime de pagini.
    Tot ce au croit necugetat mai marii zilei, cu vorba și cu fapta, în eprubeta minții se afundă în mocirla bârfelor cotidiene atât de dragi și necesare mai ceva decât pâinea cea de toate zilele.
Mariana IONAȘ