Tradițiile Apusenilor prezentate și apreciate în Franța
Moții au dat recital la ELDORANDO

De curând a avut loc în Franța, în localitatea Arrens-Marsous de pe valea Val d'Azun din munții Pirinei primul "Festival Internațional al Drumeției, - ELDORANDO". În vederea organizării acestui festival a fost realizată o asociație numită Eldorando, a căror membri fondatori sunt Federația Franceză de Drumeție Pedestră, Asociația colectivităților locale de pe valea Val d'Azun, Grupul de presă Milan și Agenția de turism La Balaguere, la care s-au asociat numeroase instituții din Franța și Spania ca Parcul Național din Pirinei, Direcțiile Județene pentru Tineret și Sport, Direcțiile Agricole, Universitatatea Toulouse Mirail, Aragon Aventura etc. Din partea română partener a fost asociația Rețeaua Verde coordonată de Bernard Houliat. Acest festival a fost mai întâi un prilej de schimb de experiență între oameni din diferite țări (Franța, Spania, România, Mali, Mauritania, Maroc, Peru, Algeria, Mongolia, Nepal, etc.). România a fost invitată de onoare a acestui festival, în perspectiva aderării ei la Uniunea Europeană în 2007. Delegația de peste 60 de persoane provenind din Muntii Apuseni, Bucovina, Maramureș, centrul Transilvaniei și Muntenia a fost susținută pentru participare de Uniunea Europeană.
Pentru cei circa 5.000 de participanți au fost organizate numeroase drumeții, dezbateri legate de turism, seri festive, expoziții, ateliere de artizanat sau de dans. Delegația României a participat la întâlniri profesionale: vizitarea unor structuri de cazare (camere la localnici), birouri de informare, restaurante sau stâni și vizitarea birourilor tour-operatorului La Balaguere care a sărbătorit 20 ani de activitate în timpul festivalului. România fiind invitata de onoare, a organizat o mare seară românească care a fost asemănătoare unei nunți. Muzicanții noștri au fost vedetele acestei seri. Au fost servite mâncăruri din bucătăria românească pregătite la fața locului. Au fost realizate peste 3500 de sarmale și 600 de plăcinte moțesti pregătite de echipa doamnei Aurora Morar din Albac, și s-a servit vin din zona Buzăului și horinca din Maramureș. În "Satul Internațional", invitații din Spania, România, Mali, Mauritania, Maroc, Peru, Algeria, Mongolia, Nepal au dispus de posibilitatea de a amenaja standuri de prezentare a țării și mai mulți artizani au făcut demonstrații și s-au putut vinde produse. La standul României, au fost prezentate 3 regiuni: Maramureș cu porți sculptate, țesături, picturi pe sticlă, Bucovina cu țesături și ouă pictate și Munții Apuseni cu țesături precum și cu produse din lemn: ciubere, tulnice etc. La standul din Munții Apuseni doamna Gligor Dorica din Casa de Piatră a demonstrat cum se țese la un război de țesut, iar domnul Gligor Ionel din Pătrăhăițești a demonstrat cum se fac doagele de la ciubere, iar Pașca Iuliana, Zgaiba Iuliana și Gligor Dorica au făcut demonstrații de cântec la tulnic. Coordonatorul delegației, dl Mirea Morar a prezentat vizitatorilor Munții Apuseni și atractivitatea acestora prin bogăția și diversitatea tradițiilor ce se găsesc aici precum și peisajul natural deosebit. A existat de asemenea o expoziție de fotografie, prezentări de imagini și de carte. Într-un cadru separat au avut loc seminarii de dezbateri internaționale pe tema "drumeției și dezvoltare durabilă". Dr Ciubotărescu Cristian a participat la seminarul cu tema "drumeție și turismul responsabil". Acesta a abordat diverse aspecte precum turismul echitabil, turismul solidar, turismul durabil, pentru a putea defini turismul responsabil și a putea stabili criterii pentru ca această etichetă să poată fi atribuită de diverse instituții ATR, UNAT asemănător cu modul în care în agricultură există eticheta de Agricultura Biologică sau produs Bio (cât mai natural posibil). Dl primar al comunei Albac,Todea Tiberiu a stabilit relații cu primarul comunei Arrens-Marsous, în vederea înfrățirii acestor două comune, în special în perspectiva organizării în anul 2006 a festivalului Eldorando în România, o parte a activităților acestuia urmând a se desfășura la Albac.
Florin ROMAN
Ioan Rus dixit: "PSD Alba a ieșit din amorțeală!"
La ședința CJ al PSD Alba au fost aleși liderul și viceliderul grupului consilierilor județeni * Marius Sepi și Ioan Florea trebuie să-și convingă colegii de partid să voteze unitar în CJ Alba
La conferința de presă susținută după încheierea ședinței Consiliului Județean al PSD Alba de la sfârșitul săptămânii, de liderul partidului, Ioan Rus, cei doi primvicepreședinți Ioan Farcaș și Dorin Sandea, președinta PSD Alba Iulia, Doina Harda, alături de alți membri ai PSD Alba, a fost prezentată o hotărâre ce statuează activitatea aleșilor locali și județeni ai PSD în structurile administrației publice. Astfel, consilierii județeni și locali ai PSD, primarii și viceprimarii din PSD vor acționa pentru îndeplinirea programelor electorale cu care au participat în alegerile locale din 2004, în strânsă legătură cu organizațiile PSD și organele executive ale PSD de la nivelele respective. De asemenea, în cadrul ședinței CJ al PSD Alba au fost aleși liderul și viceliderul grupului de consilieri județeni ai PSD de la nivelul Consiliului județean administrativ Alba. Astfel, prin vot secret au fost desemnați Marius Sepi - lider și Ioan Florea - vicelider, aceștia având sarcina de a se întâlni, la sediul PSD Alba, cu consilierii județeni ai PSD din CJ Alba, cu trei ore înainte de fiecare ședință pentru a cădea de acord asupra votului acordat. "Se impunea această hotărâre întrucât s-a întâmplat de câteva ori ca poziția noastră, a partidului, să fie una, iar reprezentanții noștri în CJ Alba să voteze altfel, creându-se astfel o lipsă de coerență. Trebuie ca de acum încolo, indiferent dacă ne vom certa între noi, să ajungem la opinii comune cu care să ieșim în față", a declarat Ioan Rus. Iar proiectele de hotărâri mai deosebite sau asupra cărora consilierii județeni ai PSD nu pot ajunge la un punct de vedere unitar vor fi discutate și în Comitetul executiv județean al PSD. Un alt punct al hotărârii adoptate prevede ca atât consilierii locali cât și cei județeni, membri ai PSD, să prezinte, cel puțin o dată pe trimestru, în Comitetul județean al PSD, informări privind activitatea consiliilor în care activează. "De acum încolo nu vom mai lăsa nesancționate hotărârile nelegale luate de liderii actualei puteri în consiliile administrative de la nivel județean și local și le vom acționa în contencios administrativ. Să știe și adversarii noștri politici că PSD a ieșit din amorțeală!", a mai adăugat liderul PSD Alba, Ioan Rus.
Ioana PITICARIU
Odată cu venirea primăverii
Sindicatele din electricitate s-au trezit la viață
În cursul zilei de ieri am primit la redacție un comunicat de presă, semnat de Mihai Precup, liderul SLFRE Alba, în care sunt prezentate revendicările sindicatelor afiliate Federației Naționale a Sindicatelor din electricitate "Univers". Este înfierată încălcarea de către Ministerul Economiei și Comerțului a unor articole din Codul Muncii privind asigurarea drepturilor salariaților în procesul de privatizare, neconsultarea cu Federația sindicală înaintea transferului de proprietate etc. Sindicaliștii se opun și emiterii de acte normative fără avizul CES, fără discutarea anterioară în comisiile de dialog social sectorial din cadrul MEC. Marea supărare a sindicaliștilor din electricitate pleacă și de la menținerea monitorizării de către FMI a unităților Transelectrica și Electrica, care au îndeplinit condițiile impuse, situație ce duce la "încălcarea dreptului liberei negocieri între administrație și sindicate. Menținerea în continuare a monitorizării duce la mărirea numărului de specialiști ce pleacă din sistem, scăderea gradului de siguranță și a calității serviciului public prestat consumatorilor". Nu în ultimul rând, sindicaliștii se opun numirii pe criterii politice a conducerilor companiilor și filialelor sale, a sucursalelor și agențiilor, fără a ține cont de criterile de performanță a persoanelor din afara sistemului. Alte nemulțumiri se leagă de nefinalizarea unui acord cu reprezentații MEC cu privire la modul de dobândire de acțiuni de către salariați și neinvitarea reprezentanților salariaților la ședințele Consiliilor de Administrație la filiale. Dacă aceste solicitări nu vor fi respectate, sindicaliștii anunță redeschiderea conflictului de interese suspendat temporar.
Florin ROMAN
Clement Negruț, acuzat de lichidatorul UTEPS-ului de imixtiune
La invitația adresată de către firma lichidatoare SC EUROCONSULT Deva, subprefectul județului Alba, Clement Negruț, a participat ieri în calitate de mediator și nu de negociator la ședința Comitetului Creditorilor debitoarei SC UTEPS SA Alba Iulia, care a avut ca obiect principal de discuție "rezolvarea de urgență a problemei sociale". Ca urmare a declarării falimentului UTEPS în urmă cu două săptămâni se va trece la vânzarea activelor societății pentru recuperarea datoriilor de către creditori. Printre cei care trebuie să-și recupereze cele mai mari sume se află Primăria și Direcția Generală a Finanțelor Publice Alba, acestea două urmând să se pronunțe asupra modalității de vânzare a activelor, și anume prin negociere directă sau licitație publică. De asemenea, salariații prin reprezentanții lor la masa credală au de recuperat circa 6 miliarde lei reprezentând salarii restante, indexări, premii, sporuri etc. însă vor rămâne pe drumuri 90 de oameni. "Calitatea în care am fost invitat la această ședință este cea de mediator între părțile aflate în conflict. Rolul meu a constat strict în a aduce, pentru discuții, la aceeași masă părțile adverse și nimic mai mult. Nu consider că m-am implicat activ, așa cum susține firma lichidatoare, în această problemă. În această țară există lege și ea va face dreptate", a mai precizat subprefectul de Alba.
(I.P.)
Tată și fiu agresați cu toporul
Gheorghe Goia în vârstă de 57 de ani și Cristian Goia de 32 de ani, din comuna Bistra, sat Poiana, tată și fiu, au fost victimele unei agresiuni comise de Ludovic Balea (35 de ani) din satul Ciuldești. În după-amiaza zilei de 15 mai, Ludovic Balea s-a deplasat în satul Poiana, unde în urma unor discuții contradictorii și fiind în stare de ebrietate a început să-și lovească interlocutorul, respectiv pe Cristian Goia, cu toporul pe care îl avea asupra sa. Pentru aplanarea conflictului dintre cei doi a intervenit Gheorghe Goia, tatăl victimei, care a fost "răsplătit" cu același tratament de către agresor. Între Goia junior și Ludovic Balea au mai existat conflicte însă nu au fost atât de violente ca cel din urmă. Tatăl și fiul agresați au fost transportați la Spitalul orașului Câmpeni, unde au rămas de altfel internați. În urma loviturilor aplicate Gheorghe Goia a suferit o plagă tăiată parietală stângă și contuzii cu escoriații la mâna dreaptă, iar Cristian Goia hematom cu plagă frontală stângă și plagă tăiată parietală stângă. În funcție de numărul zilelor de îngrijiri medicale ale victimelor, agresorul Ludovic Balea va fi cercetat pentru lovire, respectiv vătămarea integrității corporale.
(L.I.)
Afaceri pe sărăcia românilor
Trei second-hand-uri din patru închise pentru nereguli
În cursul zilei de ieri Corpul de Control al Prefecturii, împreună cu Garda Financiară și Oficiul de Protecție a Consumatorului Alba, a efectuat controale la 4 magazine cu specific second-hand din județ. Au fost verificate 2 second-handuri din Alba și alte două din Aiud, iar în urma controalelor 3 dintre aceste magazine au fost închise temporar, până la remedierea neajunsurilor. S-au constatat mai multe deficiențe printre care cea mai importantă se referă la comercializarea unor produse interzise vânzării: lenjerie intimă, jucării pentru copii sub 3 ani și încălțăminte. În total au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 20 milioane lei de către OPC Alba, 50 milioane de către Garda Financiară și a fost dat un avertisment. Astfel, S.C. ISRA COM SRL Turda, cu punct de lucru în Aiud a primit 5 milioane amendă și a fost închisă temporar întrucât nu deținea acte cu care să se facă evidența contabilă a firmei. De asemenea tot în Aiud, S.C. Iosana Impex SRL a primit 5 milioane amendă de la Garda Financiară, un avertisment și a fost de asemenea închisă temporar. Societății Rosada Com SRL din Alba Iulia i-a fost suspendată activitatea și a primit amenzi în valoare de 30 milioane lei de la OPC și Garda Financiară. Cea de-a patra societate controlată dar care funcționează în continuare este S.C. Alhambra SRL din Alba Iulia, amendată și ea cu 10 milioane lei de către OPC și Garda Financiară Alba. Prefectul Cosmin Covaciu a declarat că aceste controale inopinate au fost făcute în urma numeroaselor sesizări făcute de cetățenii județului și ele vor continua și în perioada următoare. "În Alba Iulia cel puțin există zeci de astfel de magazine second-hand care prin ceea ce comercializează pot pune în pericol sănătatea oamenilor", a mai precizat prefectul de Alba.
(I.P.)
Președinte nou la Comisia de expertiză a persoanelor cu handicap
Dr. Teodora Daniela Marchidan, având specializarea de medicină generală, este noul președinte al Comisiei județene de expertiză a persoanelor cu handicap. Dânsa o ocupat acest post prin concurs, în urma reorganizării comisiei amintite. Fostul președinte, dr. Călin Pătrășcanu este acum membru în comisie. Dacă și consilierii județeni vor fi de acord, membrii comisiei vor încasa lunar circa 15 la sută din indemnizația președintelui CJ Alba, adică circa 5,4 milioane de lei lunar.
(F.R.)
Tineri premiați
Firma RDS prin tombola realizată la Net Club RDS a reușit să obțină suma de 7,5 milioane de lei. Cu această sumă vor fi premiați doi tineri care au luat locul III la faza națională de Sofware Design 2005. Premierea se va face în cadrul Zilelor Municipiului Alba Iulia în perioada 27-29 mai a.c. Cei doi norocoși sunt Paul Valentin Borza (19 ani, elev la HCC) - 5 milioane de lei și Radu Oprea (19 ani, student la Informatică) - 2,5 milioane de lei. Proiectul cu care echipa "Eurodev", formată din cei doi tineri și mentorul lor, lectorul Ovidiu Domșa, a participat la concurs este o soluție client server prin care se pot utiliza bazele de date și imagini ce ajută la comunicarea ideilor prin imagini. Soluția face parte din programul Media Glyphs care își propune să ceeze un limbaj de comunicare a ideilor prin imagini.
(F.R.)
Joaca de-a hoțul
Cornelia Szack, din Alba Iulia, i-a sesizat pe lucrătorii Postului de Poliție din Berghin că autori necunoscuți i-au furat mai multe bunuri dintr-o locuință pe care o deține în satul Straja. Polițiștii au găsit în apropierea casei, într-un șanț, doi saci de rafie plini cu bunuri ce au aparținut reclamantei. Probabil că hoțul fie s-a speriat de ceva, fie nu a mai putut să care lucrurile furate, abandonându-le. Autorul furtului a fost identificat în persoana minorei Alina C. în vârstă de doar 11 ani, din Straja, care a pătruns în interiorul locuinței nu o dată, ci de două ori, prin spargerea unui geam, după care a sustras bunuri în valoare de 5 milioane de lei. Lucrurile furate au fost recuperate și restituite părții vătămate, iar fetița a fost încredințată părinților.
(L.I.)
Hoția nu are vârstă
Minorul T.A.R., în vârstă de 15 ani, din Aiud, a fost identificat ca fiind autorul unui furt din autoturisme. În noaptea de 13/14 mai, lucrătorii Biroului de Siguranță Publică l-au văzut pe respectivul bântuind pe străzile municipiului Alba Iulia și pentru că acesta nu-și justifica prezența polițiștii au început o minianchetă. S-a stabilit că tânărul a sustras, în aceeași noapte, din interiorul unui autoturism marca Mercedes o borsetă în care se aflau documentele proprietarului și ale mașinii. Valoarea prejudiciului, estimată la suma de 3 milioane de lei, a fost recuperată, iar minorul este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.
(L.I.)