.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Suntem amărâți
     Cu o serie de notabile excepții, noi românii suntem amărâți. Pentru că ploaia nu se mai oprește, iar inundațiile și alunecările de teren, pe cale de consecință, se țin lanț. Pentru că veniturile au rămas mult în urma prețurilor. Pentru că M. M. Stoica și patronul său ne-au arătat că fotbalul nu mai e numai sport sau afacere dar și o sursă necontenită de violență. Pentru că domnul Cinteză ne aburește că a rezolvat criza medicamentelor, dar pensionarii în farmacii văd altceva. Lista lungă a motivelor de amărăciune poate continua încă mult și bine. Oricum, ultima piesă în edificiu este abonamentul pe care consumatorii de gaze naturale trebuie să-l plătescă. Nu intrăm acum în amănuntele introducerii acestui abo­nament, nici în felul în care el a fost gândit (o aliniere la procedeele europene, dar pentru care există posibilitatea unui calcul care să nu ducă la creșterea prețului gazului metan cu circa 18 la sută!), un procedeu despre care se spune acum că ar da posibilitatea companiilor Gas de France și Ruhr Gas să pună mâna pe o halcă importantă din distribuția de gaze naturale din România fără a plăti de fapt un leu. Cât despre discu­țiile, pertinente de altfel, legate de faptul că prin acest abona­ment mulți cetățeni plătesc a doua oară conductele stradale și branșamentele, sau că abona­mentul ajunge, tot în foarte multe cazuri, să fie mai mare decât cuantumul gazului consumat, ori că la același consum de gaz, în funcție de modul de instalare a contorului de gaz (individual, sau pentru mai mulți con­sumatori, vezi scările de bloc de exemplu) se fac discriminări uriașe ce să mai spunem? Sunt pertinente, în contextul în care ni s-a spus că abonamentul reprezintă cheltuielile pentru întreținerea rețelelor. Dar aceste sume sunt deja cuprinse în prețul actual al gazelor naturale. Și atunci care este modalitatea de calcul în baza căreia s-a stabilit valoarea abonamentului? Nemulțumirea este perfect justificată. Se pregătesc proteste ample de genul celor cu care cetățenii au întâmpinat introducerea taxei Radio-TV. Și urmează abonamentul la apa potabilă, că deja ne-am fript cu apa de ploaie din facturi.
    Dar însuși președintele Traian Băsescu este amărât. El, omul acțiunii, trebuie acum să stea, așa prevede Constituția, cam deoparte, mai ales în ceea ce privește problemele interne. Cu cât sârg s-ar fi așezat el în capul mesei și i-ar fi luat la rost pe responsabilii din ministere care trebuie să se ocupe de eliminarea efectelor inundațiilor, ori pe responsabilii Ministerului Sănătății care nu reușesc să dea o soluție corectă și concretă crizei din sistemul sanitar... Termenul de grație (6 luni) acordat guvernului și celorlalte instituții, se apropie de sfârșit și aprigul președinte va avea ocazia să-i întrebe pe toți ce au făcut, să-i evalueze, să-i certe și chiar să le ceară schimbarea. Traian Băsescu este atât de amărât și nemulțumit încât chiar îi va cere primului ministru niște capete: "Voi accepta emiterea unor decrete de revocare la propunerea primului-ministru, pentru că se simte nevoia unor înlocuiri." Și îndeplinirea obligațiilor asumate pentru aderarea la Uniunea Europeană produce amărăciune, pentru că suntem mult în urma pro­gramului, chiar dacă guvernanții ne dau asigurări că totul este în ordine.
    Cetățenii entuziasmați inițial de aderare devin cu fiecare măsură de armonizare cu legislația și practicile comunitare tot mai sceptici, iar una dintre aceste măsuri este, se pare, și aberantul abonament de care vorbirăm mai devreme!
Anca DINICĂ