.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
La semnarea parteneriatului dintre DCE și ADR Centru Jo­nathan Scheele a declarat:
"România trebuie să facă parte dintre conducătorii trenului integrării europene"
     ScheeleDelegația Comisiei Europene (DCE) în România și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru au semnat ieri la Alba Iulia un acord de parteneriat pentru coordonarea activităților de comunicare pe teme legate de integrare a României în Uniunea Europeană. Este al doilea acord de parteneriat în comu­nicare semnat de către Delegație cu o A­gen­ție pentru Dezvoltare Regională, după cel sem­nat cu Agenția din Regiunea de Vest. "Prin semnarea acestui acord, ADR Centru se alătură practic eforturilor Delegației Comisiei Europene de a aduce in­formația europeană mai aproape de cetățeni. Noi putem fi un multiplicator al a­cestor informații pentru zona rurală, încercând totodată să îi informăm pe cetățeni și asupra a ceea ce presupune această integrare și sub aspectul respon­sabi­lităților, costurilor și eforturilor nu doar al beneficiilor", a precizat directorul ADR 7 Centru, Simion Crețu. La rândul său, dl. Jonathan Scheele a subliniat faptul că "suntem aici pentru a vorbi despre realitățile europene și nu despre mituri. Dele­gația nu poate și nu trebuie să fie principalul comunicator cu privire la aderarea la UE, românii înșiși îi pot informa mai bine pe concetățenii lor despre ce înseamnă aderarea în viața de zi cu zi". În alegerea ADR 7 Centru pentru semnarea par­teneriatului au contat, în primul rând, resursele de care dispune în sensul răs­pândirii informațiilor despre tot ceea ce înseamnă Uniunea Europeană. De ase­menea, ambele părți semnatare au subliniat necesitatea continuării acțiunii de informare a cetățenilor și după aderare. Foarte important de precizat că protocolul de parteneriat este unul bazat pe voluntariat de ambele părți, iar conținutul său este public și poate fi consultat la adresa http://networking.infoeuropa.ro iar, așa cum a ținut să precizeze Angela Filote, ofițer de presă și comunicare al DCE, "este o semnătură specială pentru că în spatele ei nu se află niște bani ci voință, dorință și putință", însă, după aderare, ADR-urile vor fi implicate în administrarea Fondurilor Structurale.
    După semnarea acordului de parteneriat, șeful Delegației Comisiei Europene în România a răspuns și câtorva întrebări adresate de către ziariști, legate în spe­cial de aderare. Privitor la clauza de salvgardare pusă Ro­mâniei și posibilitatea ca aceasta să fie activată și să amâne cu un an integrarea în UE, dl. Scheele a spus că, de fapt sunt mai multe clauze de salvgardare, dar că, în opinia sa, Ro­mânia are suficient timp ca până în 2007 să se alinieze la toate cerințele impuse de UE și, dacă nu se vor ivi probleme foarte mari, integrarea nu va suferi amâ­nare. "Depinde în ce măsură România își îndeplinește angajamentele", a mai pre­cizat dl. Scheele. De asemenea, șeful DCE în România a răspuns și celor două întrebări adresate de către ziarul "Unirea". "O grupă țintă foarte importantă este populația din zona rurală. Cu partenerii noștri din toată țara, cu autoritățile jude­țene colaborăm pentru a asigura o mai bună informare în teren și nu doar la Bu­curești. Informarea în zona rurală nu e cea mai ușoară pentru că mijloacele de informare de acolo nu se compară cu cele de la oraș. De anul trecut lucrăm însă, prin colaboratorii noștri - vezi ADR 7 Centru, în teren, direct cu populația de la sate însă această colaborare trebuie intensificată", a precizat dl. Scheele legat de faptul că majoritatea informațiilor despre UE și condițiile de aderare apar în presa centrală și televiziuni ajungând în principal la populația urbană. Iar la cea de-a doua întrebare, dacă politica externă a actualului președinte Băsescu poate afecta în vreun fel, așa cum susține presa, finalizarea procesului de integrare, răspunsul oficialului european a fost clar "nu".
    Concluzia generală a discuțiilor, rostită de însuși Jonathan Scheele a fost că "România nu trebuie să fie doar un călător în trenul integrării, ci trebuie să facă parte dintre conducătorii acestuia".
Ioana PITICARIU

Deputatul Mugurel Sârbu critică dur actuala putere
"Acest guvern și-a propus să decimeze populația României!"
     Deputatul PSD de Alba Mugurel Liviu Sârbu a organizat ieri o conferință de presă la noul său cabinet parlamentar din municipiul Sebeș, principalul subiect fiind... o serie de critici aduse actualei puteri. Mugurel Sârbu a spus că perioada de grație care se acordă oricărui guvern nou instalat a trecut și este momentul ca opoziția să-și intre în rol. "În cele aproximativ 5 luni de zile lucrurile au mers din prost în mai prost. Cota unică de impozitare - elementul central al campaniei lor electorale - s-a dovedit a fi un fiasco total. Modificarea codului fiscal generată de aceasta, este de-a dreptul aberantă deoarece presupune o creștere excesivă a fiscalității și nu o relaxare a ei, așa cum a fost mințită populația. Vor crește accizele la autoturisme, la caraburanți și chiar la instalațiile de aer condiționat, se va introduce TVA la spectacole și vă pot oferi alte nenumărate exemple de acest gen. Vă pot spune că inclusiv parlamentari din PNL și PD sunt șocați de ceea ce urmează să se întâmple", a spus parlamentarul de Alba. Deputatul Sârbu a ata­cat apoi problema abonamentului la gaz, care de câteva zile a pus țara pe jar, susținând că numeroase familii cu venituri mici vor ajunge în imposibilitatea de a-și mai plăti acest serviciu, dar și problema medicamentelor. "Alianța D.A. a reușit ca în 5 luni de zile să paralizeze acest sistem care cât de cât a funcționat chiar dacă avea multe hibe. Este de-a dreptul dramatic faptul că cetățeni suferinzi de boli cronice nu mai beneficiază de medicamente compensate sau gratuite. De unde să aibă spre exemplu pensionarii bani să achite contravaloarea acestora care se ridică la câteva milioane de lei? Cred că acest guvern și-a propus pur și simplu să decimeze populația României", a conchis Mugurel Sârbu.
Răzvan JURCĂ

Cu sprijin italian,
Greco-catolicii deschid un cabinet medical pentru copii la Blaj
     Inaugurarea oficială a Centrului Ambulatoriu "Gabriel Gatea" din cadrul proiectului SIRIO (Sistem Informativ la Distanță pentru Interoperabilitate Medicală) va avea loc astăzi, de la ora 16.00, la Blaj, a anunțat Alina Moldovan, purtătorul de cuvânt al Asociației Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj. Cabinetul medical cu caracter ambulatoriu a fost amenajat împreună cu Asociația Avirdim din Italia și ASTRU Blaj, după ce Caritas a primit mai multe cereri de ajutor medical privind copiii cu diferite boli. Astfel, ambulatoriul "Gabriel Gatea" va oferi familiilor cu co­pii suferinzi de afecțiuni grave șansa de a beneficia de consultație medicală spe­cializată, interpretare a rezultatelor de către medici specialiști italieni, iar în ca­zuri extreme, chiar de tratament sau intervenții chirurgicale în Italia. De ase­menea, vor primi ajutor material pentru tratamente și operații la clinici din țară și medicamente greu de procurat.
    La deschiderea oficială și-au anunțat prezența o delegație formată din medici voluntari italieni și repezentanți ai Primăriei Reggelo, condusă de președintele A­so­ciației Avirdim, reprezentanți ai Bisericii Române Unite cu Roma Gre­co-Ca­tolică, autorități județene și locale, conducerile DSP Alba și CAS Alba, medici de la Spitalul Municipal Blaj și alți colaboratori.(R.G.)
Protest spontan la SC Stratusmob Blaj
•Directorul unității a etichetat nemulțumirea muncitorilor drept "vagabonzie"
     Câteva sute de muncitori de la SC Stratusmob Blaj au declanșat joi, 19 mai, un protest spontan în curtea fabricii, solicitând majorări salariale și acordarea ti­chetelor de masă. Directorul unității, Aurel Crețu, foarte dezorientat în legătură cu cele întâmplate și evaziv în declarații, a spus că nici el nu știe ce-și doreau de fapt protestatarii. El a etichetat nemulțumirile anagajaților drept "vagabonzie" și pretinde că acțiunea salariaților firmei nu a fost susținută de organizația sindicală, invocând faptul că nu a primit nici o listă de revendicări din partea liderilor aces­teia. Totuși, Aurel Crețu a recunoscut că pentru acest trimestru nu au fost pre­vă­zute fonduri în buget pentru acordarea tichetelor de masă, dar susține că au fost respectate prevederile Contractului Colectiv de Muncă. Totodată, salariile plătite de la începutul anului la SC Stratusmob Blaj, a spus directorul, au fost cu câteva sute de mii de lei mai mari decât cele înregistrate în industria lemnului, după ce au crescut cu aproximativ 6 la sută atât în ianuarie, cât și în luna mai.(I.P., R.G.)
"Educația pentru cetățenie democratică"
     Astăzi, de la ora 10.00, Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia va găzdui o sesiune de referate și comunicări cu tema "Educația pentru ce­tățenie democratică", a anunțat directorul instituției, prof. Valer Cerbu. Acțiunea es­te organizată de Inspectoratul Școlar Județean și Casa Corpului Didactic Alba, fiind inclusă în manifestările dedicate Anului European al Cetățeniei prin Educație. Vor prezenta lucrări tematice aproximativ 80 de cadre didactice din întreg județul.(R.G.)
Coborâre fatală
     În data de 19 mai, Poliția TF Războieni a fost sesizată, de către impiegatul de mișcare, că un călător a sărit din trenul Personal 3088 ce circula pe relația Cluj-Napoca-Teiuș. Persoana a fost identificată ca fiind Virgil Damian în vârstă de 35 de ani, din Câmpia Turzii. Din motive necunoscute tânărul a sărit din tren, în gara CFR Războieni, exact în momentul în care acesta se punea în mișcare. Virgil Damian a fost găsit inconștient, având mâinile și picioarele zdrobite. A fost trans­portat de urgență la Spitalul orășenesc Ocna Mureș, unde a decedat. (L.I.)
Amenzi pentru șoferi
     Lucrătorii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere au efectuat, în cursul zilei de 19 mai, o acțiune al cărei scop a fost depistarea conducătorilor auto care încalcă regulile de circulație. Cu această ocazie au fost constatate un număr de 215 contravenții și 2 infracțiuni. Au fost reținute în vederea suspendării 4 permise de conducere și 6 certificate de înmatriculare. Valoarea totală a amenzilor aplicate s-a ridicat la suma de aproximativ 158 de milioane de lei. (L.I.)
Comercianți sancționați
     În urma unei acțiuni organizate, în data de 19 mai, polițiștii aiudeni au aplicat 47 de sancțiuni contravenționale în valoare de 31 milioane de lei. Dintre amenzi 8 au fost date celor care au tulburat liniștea și ordinea publică, 18 comercianților iliciți, iar 19 au fost aplicate pentru încălcarea regimului circulației. De asemenea au fost retrase 2 certificate de înmatriculare și s-a constatat o infracțiune de furt. O minoră care practica cerșetoria a fost încredințată de polițiști familiei. Părinții acesteia au fost sancționați contravențional conform legii. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.