.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Sfinții Împărați Constantin și Elena
     Printre cele mai atractive imagini din istoria mântuirii neamului omenesc sunt cele oferite de către marii convertiți la credință, care o bună parte din viață și-au risipit-o rătăcind printre străini, spetindu-se să urmeze conștiincios calea păcatului în compania unor prietenii păgubitoare.
    Întâmplări șocante sau Pronia divină li se pune de-a curmezișul drumului, stăvilind prăbușirea și dezintegrarea lor morală. Lista unor astfel de oameni este foarte mare. S-au scris cărți, s-au realizat și filme despre marile convertiri. Prin­tre cele mai durabile și mai pilduitoare rămâne întoarcerea la Hristos a Sfântului Apostol Pavel, care, după ce a alunecat pe povârnișul prăbușirii sufletești până peste poate, a început lucrarea de refacere sau de restaurare a chipului lui Dumnezeu în el printr-o revenire spectaculoasă.
    O particularitate inconfundabilă prin dimensiunea și trăinicia slujirii, găsim în convertirea împăratului Constantin cel Mare, care prin statutul său imperial avea datoria să suprime orice învățătură de credință ce aducea atingere sau prejudicii religiei de stat.
    Pe lângă semnele astrale înscrise pe bolta cerului, vajnicul Imperator avea pe pământ un dascăl credincios și necruțător, care nu i-a slăbit educația creștină de la nașterea trupească până la renașterea din apă și din duh. Acest în­dru­mător religios-moral a fost mama sa Elena, pe care un reputat dascăl ortodox de teologie o numește "bolta imperiului" și "împărăteasa" care a eliberat toți sclavii și a desființat de la curte suita de doamne și domnițe ce huzureau în lux, intrigi și lucruri nefolositoare, încât un slujbaș al templelor păgâne a numit-o "molima ucigașă a idolilor și a zeilor". Este cu neputință a descrie o bogată biografie pe o coală de hârtie, dar o faptă cu mare ecou, care a sporit strălucirea personalității Sfintei Elena, a fost aducerea la lumină după 300 de ani a crucii lui Hristos, pe care a înălțat-o în Ierusalim la 14 sept. 327.
    Deși, din prudență, pentru a menține echilibrul și pacea imperiului, Constantin se botează abia în anul morții (337), faptele lui dovedesc că, încă cu 25 de ani înainte, crucea văzută pe cer, care l-a ajutat în 28 octombrie 312 să câștige bătălia de la Pons Milvius (Podul Vulturului) contra lui Maxențiu, i s-a imprimat în suflet și i-a marcat întreaga viață ulterioară. Libertatea religioasă dată creștinilor prin Edictul de la Milan (313), patronarea Sinodului I Ecumenic de la Niceea (325), sunt două decizii memorabile pe care Constantin le-a luat într-un context istoric ostil creștinismului.
    Ca urmare a libertății credinței, se desființează răstignirea, zdrobirea picioa­relor, stigmatizarea (arderea cu fierul roșu), s-a ușurat eliberarea sclavilor, s-au luat măsuri de protecție și de ajutor pentru săraci, orfani, văduve și bolnavi, s-a generalizat ca zi de repaus săptămânal duminica (321). Pentru toate acestea și altele asemenea acestora, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Constantin și Elena după vredniciile lor, acum în toiul primăverii calendaristice, pentru suflul nou, primăvăratic, imprimat vieții creștine cu 17 secole în urmă.
Preot Petru Pinca - Blaj

"O rază de speranță" pentru copiii sărmani
     La inițiativa Autorității Naționale pentru Tineret de la începutul lunii mai și până în data de 1 iunie se desfășoară campania umanitară "O rază de spe­ranță". Scopul campaniei este strângerea de bani, rechizite, jucării, haine și alte obiecte care vor fi împărțite copiilor nevoiași. Acțiunea se desfășoară în zece centre universitare, respectiv în Casele de Cultură ale Studenților din Alba Iulia, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Sibiu și Timișoara. În România sute de mii de copii trăiesc la limita sărăciei și mulți dintre ei nu au avut parte de o copilărie fericită. Există copii care au fost abandonați de părinți și trăiesc în centre de pla­samente, copii care au renunțat la școală din lipsa banilor și care sunt obligați să muncească la o vârstă fragedă. La acești micuți precum și la copiii care au suferit de pe urma inundațiilor din vestul țării s-au gândit organizatorii campaniei "O rază de speranță". Toate lucrurile și obiectele strânse pe perioada acțiunii vor fi distribuite victimelor inundațiilor, unor centre de pla­sa­ment și familii sărace cu mulți copii, din mai multe orașe din țară. În municipiul Alba Iulia campania este organizată de Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie filiala Alba. La sfârșitul campaniei, în 1 iunie - "Ziua Copilului", studenții ce activează în cadrul casei de cultură sus menționată vor susține un spectacol pentru copii din centrele de pla­sament și casele de tip familial din județ. Toți cei care doresc să aducă "O rază de speranță" pentru acești copii donând jucării, haine, rechizite sunt așteptați la secretariatul Casei de Cultură a Studenților Alba Iulia, de luni până vineri între orele 8.00-16.00.
Lavinia IONAȘ

Înalții prelați greco-catolici doresc retrocedarea în acord cu normele europene
     Consiliul Ierarhilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică întrunit la Lugoj în ziua de 19 mai 2005 reafirmă o dată în plus și solicită Statului român să-și asume responsabilitatea reparării injustiției comisă în perioada comunistă și să reglementeze situația patrimonială a Bisericii Române Unite cu Roma, Gre­co-Catolică, în acord cu normele constituționale și europene în materie de retrocedare.
    Ierarhii greco-catolici solicită ca aceste măsuri reparatorii să se adopte înainte de adoptarea Legii Cultelor, astfel noua Lege a Cultelor ar da legitimitate unei nedreptăți comise de Statul român împotriva Bisericii Gre­co-Catolice în anul 1948. (Lucian MUREȘAN, Arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș și Mitropolit al Blajului; Virgil BERCEA, Episcop de Oradea; Alexandru MESIAN, Episcop de Lugoj; Ioan SIȘEȘTEAN, Episcop de Maramureș; Florentin CRIHĂLMEANU, Episcop de Cluj-Gherla)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.