.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Paragină și turism
     Multe și grele sunt problemele cu care se confruntă cultura. Aruncată pe ne­drept, dar și total neproductiv pe termen lung, la marginea preocupărilor guver­nanților, cultura, mai exact ministerul de resort, oferă celor care-i urmăresc in­teresați și cu speranță activitatea o droaie de motive de îndoială. Boala nu este nouă, are un trecut respectabil, dar s-a cronicizat în ultimii 15 ani, în ciuda libertății de care se bucură acum creatorii și a marilor programe de redresare (ca­re sunt mari și frumoase doar pe hârtie din păcate). Nu întâmplător în cer­curile mucaliților cunoscători circulă o vorbă: Ce atâta tevatură, s-a pus musca pe cultură! Starea culturii și acțiunile ministerului sunt așa cum sunt, iar doam­na ministru Muscă pare depășită de situație. Pentru că ministerul nu are bani s-a anunțat că nu se vor mai finanța activitățile culturale decât pe baza de pro­iec­te. În principiu un lucru bun, dar ce te faci când marea majoritate a proiectelor alese sunt din domeniul editării de carte și al bibliotecilor?
    Doamna ministru Muscă vorbește despre necesitatea punerii în valoare a pa­trimoniul cultural imobil, dar nu face mai nimic. Pentru că ministerul nu are bani, valoarea din acest an a Planului Național de Restaurare este ridicolă, așa că pen­tru împărțirea mizilicului s-au dus lupte grele. Pentru județul Alba sărăcia dar și dezinteresul ministerial s-au concretizat în primul rând în bani puțini pentru Cetatea Alba Iulia (în ciuda intervențiilor primarului, dar de unde nu-i ce să pri­mim?) și, mai dureros, într-un refuz nediplomatic de a contribui, alături de Con­siliul județean Alba, la finalizarea lucrărilor de restaurare și punere în valoare a Casei Memoriale Lucian Blaga și Lancrăm. Poate că nici doamna ministru, nici secretarul de stat Virgil Nițulescu nu înțeleg exact cine a fost și ce reprezintă pentru cultura română Lucian Blaga. Dacă tot dau atenție sectorului "Carte" n-ar fi rău să mai deschidă și una semnată Lucian Blaga! Ne apropiem de 1 iunie, dar credeți că lucrările pe șantierele care s-au bucurat să prindă vreo firimitură de finanțare sunt cumva în toi? Ei, aș! Pentru că în minister înlocuirea "oa­me­nilor lor" cu "oamenii noștri" nu s-a încheiat, nu s-au încheiat nici actele nece­sare redeschiderii șantierelor, decât cu câteva zile în urmă.
    Cu toate acestea doamna ministru vorbește cu drag (dar iată fără pricepere) despre patrimoniul cultural imobil. Doamna ministru Muscă are acum un nou pro­iect: va propune Executivului înființarea unui departament separat pentru cul­te și trecerea Autorității Naționale pentru Turism în subordinea ministerului pe care-l conduce. Argumentul stă în aceea că multe dintre bunurile de patrimoniu național pot fi exploatate ca obiective turistice. Este adevărat, dar până la a fi o­biective turistice ele trebuie restaurate, conservate și amenajate (ceea ce am a­ră­tat mai sus ministerul nu prea face), în schimb face turism. La asta angajații Ministerului Culturii și Cultelor sunt pricepuți. Noile idei ale Monei Muscă au fost prezentate la un... simpozion despre monumentele istorice care a avut loc re­cent la Baia Mare! De altfel sunt o caracteristică a activității MCC multele sim­po­zioane în locuri cât mai îndepărtate de București. Numai că doamna Muscă nu cred că înțelege că turismul înseamnă mult mai mult decât turismul cultural. În schimb însă este foarte posibil ca, având în vedere multele deplasări de care am vorbit, oamenii ministerului să se fi gândit că ar fi mai profitabil și mai comod să aibă și ceva facilități de turism în subordine și autoritate în fața operatorilor.
Anca DINICĂ