.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Uniunea Europeană, o mare necunoscută?
     Aderarea României la Uniunea Europeană a ajuns un subiect care inte­re­sea­ză din ce în ce mai mulți români. Tot omul are o părere din ce-i spune vecinul, din ce vede la televizor, din ce povestește cumnatul plecat la căpșuni în Spania sau din ce zice copilul proaspăt întors de la școală.
    Unii cred că va fi bine, alții zic că va fi mai rău. Și pentru unii, și pentru alții, U­niunea Europeană este mai degrabă o mare necunoscută.
    Așadar, cine știe se teme mai puțin sau deloc. Cine e informat are de câș­tigat. Iar informațiile există și sunt publice. Totul e să le cauți. Cine le caută? Cei interesați să trăiască mai bine, să prospere, să pună pe picioare o mică afacere sau o fermă, sau cei care, pur și simplu vor să facă din satul sau comuna lor un loc unde se poate trăi și munci cum se cuvine. Vor avea deci de câștigat oamenii care vor avea inițiativă, care nu își vor frământa mâinile așteptând să le pice ceva din cer, sau temându-se de drobul de sare de pe sobă. Vor avea de câștigat cei ce se vor întreba cum să facă pentru a aduce bunăstarea europeană în propria ogradă.
    Uniunea Europeană ajută satul românesc cu bani frumoși. Dar asta nu în­seam­nă că banii ăștia sunt un ajutor filantropic, pentru toți cei care au nevoie de sprijin financiar; nu sunt destui bani pentru așa ceva și nu ăsta este scopul lor. Nu sunt nici un împrumut (nu trebuie dați înapoi), dar nici nu sunt un venit lunar constant și sigur, care să asigure un trai liniștit și subvenționat până la adânci bătrâneți. Banii ăștia vin din impozite pe care le plătesc profesorii din Franța, taximetriștii din Belgia ori fermierii olandezi. Uniunea dispune de aceste fonduri, dar și răspunde pentru ele. Uniunea trebuie să explice contribuabililor ce se în­tâmplă cu banii lor: am construit un drum la Dragoslavele, am finanțat o fermă de struți la Mihăilești, am construit și utilat un dispensar la Turda ș.a.m.d.
    Însă mediul rural nu înseamnă numai agricultură. Uniunea Europeană sprijină financiar și alte activități care au legătură cu creșterea nivelului de trai la sate: dru­muri, poduri, alimentări cu apă și gaze, canalizare, electricitate, învățământ ru­ral etc.
    Unii zic că dacă europenii ne dau bani, asta înseamnă că ne cumpără sufletul; că treptat ne vom pierde spiritul, tradițiile, obiceiurile; că ne vom pierde identitatea ca națiune. Acuzația este foarte serioasă și foarte neadevărată: prin banii pe care îi dă, Uniunea nu vrea să facă tradițiile locale să dispară. Dimpotrivă! Finanțează proiecte prin care se mențin specificul local, tradițiile si obiceiurile locului, pentru că astea dau, în cele din urmă, bogăție Europei. Să nu uităm că lozinca Uniunii este: "Unitate în diversitate".
    Uniunea Europeană este interesată de păstrarea specificului local și fiindcă acesta poate aduce bunăstare pentru membrii comunității respective: nemții vor să vadă mănăstirile din Moldova, francezii vor să vadă Delta, cehii or să fie curioși de ce sunt atât de apreciate costumele tradiționale de pe Valea Târnavelor. Asta înseamnă agro-turism, adică banii nemților, francezilor și cehilor pentru între­prin­zătorii noștri din Moldova, din Deltă sau de pe Valea Târnavelor.
    E complicat să ajungi la banii europeni, spun scepticii. E multă birocrație. E adevărat, UE dă bani, dar în traistă nu bagă: trebuie făcut un proiect, trebuie respectate niște reguli. Dar cum altfel când e vorba de banul public, adică de banul muncit de alții? Cine ar da din banii lui fără a se asigura că vor fi cheltuiți corect? Iar dacă este prea greu să faci o cerere de finanțare, poți să ceri ajutor, ba chiar să îI plătești la firme de consultanță. Dacă proiectul va fi finanțat, costul consultanței poate fi recuperat din câștigul ulterior.
    Uniunea face și drege, Uniunea ne dă bani și tot ea ne zice cum să-i folosim. Se bagă cam mult Uniunea asta în treburile noastre, spun cârcotașii. Se bagă ea, dar cu măsură: nu înlocuiește autoritățile locale și nu decide ea ce priorități au locuitorii din Ciugud sau din alt loc. De ce? Fiindcă nu știe, fiindcă membrii comunității respective știu cel mai bine care le sunt lipsurile și unde ar prinde cel mai bine banii europeni.
    Însă trebuie ținut cont și de faptul că UE nu finanțează nici un proiect în pro­porție de 100%. Comunitatea care a propus proiectul trebuie să-și aducă propria contribuție în bani: altfel, cum ar ști Uniunea că proiectul nu este doar o "vâ­nătoare de bani gratuiți"? Și nu numai banii demonstrează angajamentul comu­nității. De exemplu, pentru reabilitarea drumului care îi leagă de centrul comunei, sătenii din localitatea Zboiu au pus mâna pe târnăcoape și lopeți; unii au con­tribuit cu propria experiență de drumari, alții au pus la dispoziția muncitorilor trac­toare sau căruțe. Ce contează e că toată lumea a pus umărul la realizarea unei lucrări importante pentru fiecare membru al comunității In parte.
    Este adevărat că agricultura românească este mult sub nivelul european. Sun­tem într-un punct în care ori facem reformă adevărată, ori nu mai facem agri­cultură deloc. Jumătățile de măsură nu mai țin. Nu putem face agricultură mo­dernă cu metode arhaice. Nu dacă vrem să trăim la fel ca frații noștri din vest. De altfel, de reforma agriculturii este nevoie indiferent dacă aderăm sau nu la Uni­unea Europeană. Avantajul implicării Uniunii este că, așa, reforma ne costă mai puțin pe noi, că mai vin și ei cu bani. Ei vin cu bani și experiență, noi cu idei, inițiative și capacitate de muncă.
    l-am așteptat atâta vreme pe americani și până la urmă au venit europenii! Vorbim de mașinile vest-europenilor, de autostrăzile lor, de casele lor, dar și de pădurile, pășunile și fermele lor.
    Și, cine știe, peste câțiva ani, poate și la noi orășenii îi vor invidia pe cei de la sat că respiră aer curat și pot privi răsăritul soarelui din pridvorul unei case cu a­pă curentă, electricitate și drum asfaltat în poartă.
Angela FILOTE
Delegația Comisiei Europene
Coordonatorul Programului "Satul Românesc, sat european"

Ambasadorul Slovaciei spune că Alba Iulia este un oraș cu potențial
     În cursul zilei de ieri municipiul Alba Iulia a primit vizita Excelenței Sale Jan Soth, ambasadorul Slovaciei la București. Vizita a fost prilejuită de vernisarea, la Universitatea "1 Decembrie 1918" a expoziției dedicată compozitorului slovac Jan Levoslav Bella, dar așa cum excelența Sa a precizat, nu numai de atât. La în­tâl­nirea pe care a avut-o la sediul primăriei municipiului Alba Iulia cu primarul Mircea Hava, prefectul Cosmin Covaciu și cu vicepreședintele CJ Alba, Dan Simedru, s-au discutat probleme legate de parcursul României până la integrarea în Uniunea Europeană, ambasadorul slovac oferindu-se să ajute autoritățile din prisma expe­rienței dobândite de Slovacia. Jan Soth se află la a doua vizită în Alba Iulia, oraș despre care spune că are un mare potențial. (A.D.)
Variantă plauzibilă propusă de CJ Alba
SMURD Alba s-ar putea constitui ca o asociație
     La nivelul județului Alba, SMURD ar putea fi înființat ca o asociație între mai multe consilii locale, spitale, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba, Siste­mul Unic pentru Apeluri de Urgență-112, Serviciul Județean de Ambulanță și Con­siliul Județean. Declarația a fost făcută de directorul Spitalului Județean Alba, dr. Călin Potor, în urma discuțiilor purtate cu secretarul județului, Mariana Hurbean, ca­re a inițiat un proiect în acest sens, împreună cu conducerea CJ Alba. Într-o pri­mă fază, la constituirea SMURD Alba ar putea participa spitalele și con­siliile locale din Alba Iulia, Aiud și Blaj, urmând ca ulterior să se asocieze și alte con­silii locale. La rândul ei, d-na Hurbean a precizat că aso­ciația de interes public astfel constituită va fi finanțată din cotizațiile membrilor fondatori și alte contribuții bănești. De exemplu, numai din cota de impozit cu care cetățenii pot sprijini aso­ciațiile și organizațiile neguvernamentale se pot strânge "miliarde bune", în con­dițiile în care de anul viitor procentul se va dubla, ajungând la 2 la sută, crede Mariana Hurbean. Oricum, a spus ea, totul este deocamdată la faza de discuții, detaliile acestei inițiative pornind de la denumirea acestui serviciu (care nu trebuie să fie neapărat SMURD Alba), urmând să fie analizate împreună cu ceilalți factori de decizie, inclusiv cu "părintele SMURD", dr. Raed Arafat.(R.G.)
Vicepreședintele Daimler-Chrysler în vizită la Cugir
     Azi, 27 mai și mâine, 28 mai 2005, va fi prezent la Cugir domnul Stauch Vol­ker, vicepreședintele concernului Daimler-Chrysler și cetățean de onoare al ora­șului Cugir, care va avea o întâlnire cu reprezentanții administrației publice locale Cu această ocazie va face o donație pentru copiii din Cugir constând în creioane colorate și cărți pentru colorat, șepci și tricouri, care vor fi distribuite cu ocazia zi­lei de 1 Iunie. (I.P.)
Bătrân ciomăgit la stână
     Mihăilă Vlad, în vârstă de 75 de ani, din satul Inuri, comuna Vințu de Jos, a ajuns miercuri după-amiază la Spitalul Județean de Urgență, având răni grave la cap și la mâna dreaptă. Surse medicale de la "Urgențe" au declarat că din re­latările bătrânului a rezultat faptul că acesta a fost victima unei agresiuni, fiind bătut cu bâtele în timp ce se afla la stână. Pacientul a fost diagnosticat cu trau­matism cranio-cerebral închis, cu plagă contuză parietală și fractură deschisă la unul din degetele mâinii drepte. În ciuda leziunilor suferite, au spus sursele ci­tate, pacientul nu a necesitat spitalizarea, fiind lăsat să plece acasă, după ce a beneficiat de îngrijiri medicale.(R.G.)
Pistol cu miros de afumătură
     Numita Elisabeta N. din localitatea Lancrăm, i-a anunțat pe polițiști că a găsit o armă. În urma efectuării unor lucrări de construcție femeia a găsit pistolul cu butoiaș cu 6 cartușe sub o grindă, în... afumătoare. Pistolul era într-o stare a­vansată de degradare, iar cartușele erau ruginite. Arma a fost ridicată urmând ca specialiștii să facă analiza balistică. (L.I.)
Lovitură de teatru la RAPPS
Directorii liberali au demisionat în bloc
     Din motive încă necunoscute, 4 directori liberali au demisionat din conducerea Regiei Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat. Printre demisionari se numără și conjudețeanul nostru, omul de afaceri Ioan Lazăr, patronul cotidianului "Informația de Alba". Dânsul a ocupat funcția de director tehnic al acestei regii, în care a fost numit de scurt timp. Se pare că cei patru directori liberali care au de­misionat vor fi urmați și de colegii de partid din cadrul sucursalelor RAPPS. Con­tactat de ziarul "Unirea", liberalul a confirmat demisia sa și a celorlalți directori liberali. Întrebat fiind care sunt motivele acestui gest, Ioan Lazăr a declarat sec: "Nu doresc să comentez această decizie". Din informațiile pe care le deținem, li­beralul a primit alte oferte pentru a lucra în administrația centrală.(F.R.)
Ultima zi de înscriere la titularizare
     Astăzi este ultima zi în care dascălii își mai pot depune dosarele la sediul Inspectoratului Școlar Județean Alba, în vederea susținerii examenului pentru titularizare în învățământ. Vor fi scoase la concurs 348 de posturi, mai puține de­cât anul trecut. Dintre acestea, numai 157 sunt titularizabile pe o perioadă de 4 ani de zile, pentru restul titularizarea făcându-se doar pentru perioade cuprinse între 1 și 3 ani. Concursul național unic de titularizare va avea loc în data de 18 iu­lie, candidații pentru posturile cu predare în limbile etniilor minoritare fiind testați a doua zi și la limba maternă. (R.G.)
"Primăvara Ciugudeană"
     În data de 29 mai 2005, ora 9.00, în localitatea Ciugud, pe stadionul "Inter Ciugud" are loc Festivalul "Primăvara Ciugudeană", a doua ediție, unde au loc ur­mătoarele manifestări: *concursuri de biciclete și triciclete, pe categorii de vârstă; *cros, pe categorii de vârstă; *meciuri de mini-fotbal între sate; alergare în saci, pentru copii; *concurs de tras frânghia - adulți, între sate; *concurs, căratul par­tenerei în spate; *zbor cu parapanta; demonstrație de aeromodelaj.
    Nu vor lipsi muzica, mititeii, berea, sucul și dulciurile. De aceea, vă invităm să luați parte alături de noi și de mulți alți invitați la acest eveniment, de o mare im­portanță pentru viața comunei noastre și a locuitorilor acesteia.
Gheorghe DAMIAN, primarul comunei Ciugud

S-a sinucis la doar 27 de ani
     Polițiștii din Șugag au fost sesizați telefonic în data de 25 mai, la ora 22.00, că a fost găsită decedată numita Tomescu Elena. Femeia, în vârstă de 27 de ani și-a pus capăt zilelor, spânzurându-se de o grindă, în una din dependințele imo­bilului în care locuia. Tânăra avea probleme psihice severe, fiind internată în acest sens. Se pare că tânăra a mai avut o tentativă de suicid care nu a reușit. (L.I.)
Cădere în gol fatală
     În albia pârâului Valea Mare a fost găsit, în 25 mai, cadavrul lui Remus David în vârstă de 33 de ani, din comuna Bistra, sat Ciuldești. În amonte de locul cu pricina a fost găsit și motoscuterul acestuia. În urma cercetărilor s-a stabilit că bărbatul a plecat de la domiciliu în după-amiaza zilei de 24 mai, în jurul orei 16.00, pe drumul forestier Valea Mare pentru a ajunge la locul unde își avea ani­malele la păscut. Remus David, deplasându-se cu motoscuterul, la un moment dat s-a dezechilibrat, a părăsit partea carosabilă și a căzut de la o înălțime de a­proximativ 9 metri în albia pârâului Valea Mare. Cadavrul bărbatului a fost trans­portat la Spitalul municipal Câmpeni. În urma autopsiei s-a stabilit că moartea a fost violentă, survenind în urma asfixiei mecanice prin înec. (L.I.)
Dosar penal pentru alcool
     Agenții din cadrul Poliției Rutiere a municipiului Alba Iulia au oprit pentru con­trol, în noaptea de 25/26 mai, autoturismul Kia, proprietatea unei societăți co­merciale din Sebeș. Mașina era condusă de cetățeanul străin O.A. în vârstă de 45 de ani, cu reședința în Alba Iulia. Respectivul emana miros de băuturi al­co­olice, motiv pentru care a fost testat cu etilotestul și ulterior a fost dus la Spitalul municipal Alba Iulia pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii al­coolemiei. În urma rezultatelor conducătorului auto i-a fost întocmit dosar penal, fiind cercetat pentru comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a­vând o alcoolemie în sânge peste limita legală. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.