.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 27.5.2005 ::. 
Pianu de Jos - capitala golfului românesc
•Interviu cu dl. prof. Nicolae URSU - directorul Clubului de Golf "Paul Tomița" Pianu de Jos
     *Clubul de golf "Paul Tomița" Pianu de Jos împlinește un deceniu de existență remarcabilă *Nobilul sport practicat aici a adus importante beneficii județului nostru *Sâmbătă, 28 mai, pe terenurile clubului se dispută prima ediție a concursului "Alba Golf Challenge"
    - D-le profesor, se împlinesc 10 ani de la înființarea unuia dintre cele mai reprezentative cluburi sportive a județului și, de ce nu, a țării, club care poartă un nume de referință pentru istoria acestui sport nobil care este golful din România - Paul Tomița. Dacă ar fi să privim puțin re­tro­spectiv, cum a început totul?
    - Chiar un deceniu, nu pare o perioadă prea lungă, în tot acest răstimp am avut parte de o sumedenie de evenimente care ne-au clădit un blazon solid și au așezat definitiv, cred eu, acest club printre cele de marcă și cu anvergură la nivel național. Totul a început de fapt în 1994 atunci când dl. profesor Paul Tomița a împlinit venerabila vârstă de 80 ani. Ei bine, fiind prieten foarte bun de familie cu domnia-sa, i-am propus cu acest prilej să organizăm o demonostrație a jocului de golf la Pian. Vreau să se știe că această demonstrație, care a fost o reușită deplină, a fost prima organizată în România după cel de-al doilea război mondial și drept consecință televiziunea națională, TVR 1, a deschis buletinele de știri cu demonstrația de la Pianu de Jos. Vreau să menționez, tot legat de acest eveni­ment, sprijinul nemijlocit pe care l-am avut din partea d-nului Radu Tudoran, di­rector la SC Apulum SA, primăriei Pianu, a societății Lutsch 2000, a Direcției ju­dețene de Tineret și Sport și nu în cele din urmă ziarului "Unirea", precum și al­tora. Apoi, la începtul anului 1995 am venit mai mulți amatori de golf cu ideea con­stituirii unui club în vederea popularizării acestui sport deosebit, dar și ca un omagiu adus unuia dintre promotorii acestuia în țara noastră, Paul Tomița. Așa a luat ființă Asociația Clubul de Golf "Paul Tomița" în februarie 1995, iar în luna aprilie a acelui an, am primit avizul Ministerului de resort, validat în luna mai prin hotărâre judecătorească. Nu aș vrea să trecem mai departe fără a menționa con­tribuția unor oameni deosebiți la înființarea, promovarea și dezvoltarea acestui club cum ar fi Ioan Bolog - primul președinte al clubului, Ioan Bele, Ioan Bâscă, Mircea Balomirean, Marin Ion Petruse și Ioan Stănuș - primari ai comunei Pianu, Ovidiu Chelioglu de la DJTS, Marc Marian, Elisiu Goția, Vasile Moldovan, Lau­rențiu Olaru, Gheorghe Tudose, Consiliul județean Alba, Consiliul local Pianu.
    - Ce reprezintă de fapt acest club de golf din Pianu de Jos și care sunt avantajele existenței sale?
    - Trebuie să se cunoască foarte clar de către toată lumea, că este primul club de golf înființat în România după anul 1989. În anul 2000, odată cu alegerea ca președinte a d-nului Giorgio Tomaselli - o persoană pasionată de acest sport, un împătimit jucător de golf și totodată un sponsor de nădejde, s-a izbutit ame­na­jarea corespunzătoare a terenului de golf din Pianu de Jos care are acum o su­prafață de cca 70 de ha, concesionată pe o perioadă de 49 de ani. De asemenea, în acest context, nu trebuie uitate și alte persoane care, în timp, s-au implicat în mod deosebit în dezvoltarea clubului, din postura de principali finanțatori, precum Gheorghe Todea, Ioan Străjan, Silviu Străjan, Gheorghe Tudose, Gheorghe Oni­che, Viorel Medrea, Dorin Mateiu și Marian Marc. În cadrul unui program PHARE am reușit să realizăm și o cale de acces corespunzătoare, s-au achiziționat un tractor, o remorcă, o mașină de tuns iarba și 6 truse de golf. De asemenea am mai primit de la Rotary Club încă o mașină performantă de tuns iarba. În ceea ce privește competițiile organizate de-a lungul anilor le-aș aminti pe cele mai rele­vante și anume Cupa Elit, Cupa Banca Transilvania (transmisă în direct la TV) și Cupa Mercedes Benz - Allianz Tiriac. În prezent organizăm aproximativ 7 com­petiții pe an, iar membrii clubului provin din numeroase localități, din județ și din țară cum ar fi București, Timișoara, Cluj, Deva. Ca beneficii ale existenței clubului aș pomeni folosirea spațiilor hoteliere din județ pe durata desfășurării con­cursu­rilor, promovarea clubului, dar și a acestor meleaguri în țară și în străinătate, o întreținere mai atentă a infrastructurii drumurilor, iar copiii sătenilor câștigă bani și cadouri ca ajutoare pentru jucători (caddy). Nu în cele din urmă, după cum bine se știe, terenul de golf reprezintă un mediu propice pentru discuții de afaceri. Consiliul local Pianu are în vedere dezvoltarea turistică a zonei, în apropierea terenului de golf amenajându-se un complex turistic și case de vacanțe pentru atragerea de resurse financiare la bugetul local.
    - Ce jucător mai reprezentativ a promovat clubul de golf "Paul To­mița"?
    - Este vorba despre Viorel Coman, unul dintre cei mai buni jucători din țară, care a câștigat numeroase concursuri. Se antrenează aproximativ 10 ore pe săp­tămână, recent a reușit să triumfe într-un important turneu internațional dotat cu Cupa BMW, iar anul trecut la faza finală de la Sidney - Australia a obținut o po­ziție meritorie. O mare speranță a noastră este băiatul d-nului Coman, Laurențiu, în vârstă de 13 ani, precum și alți tineri.
    - În final, vă rugăm să descrieți în câteva cuvinte competiția care se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni, intitulată "Alba Golf Chalenge"?
    - Mai întâi trebuie să dezvălui care este actuala echipă de conducere a clu­bului aleasă în cursul lunii aprilie a acestui an, persoane cu totul și cu totul deo­sebite, care s-au implicat cu multă pasiune sufletească, dar au și susținut fi­nan­ciar edificarea acestei club și baza sportivă. Astfel, dl. Giorgio Tomaselli este pre­ședintele clubului, dl. Ion Străjan - vicepreședinte, Silviu Străjan, Gheorghe To­dea, Dorin Mateiu - membri. Subsemnatul am fost desemnat pe funcția de di­rec­tor al clubului, iar din comisia sportivă fac parte Daniel Morar, Silviu Străjan și Viorel Medrea. Despre competiția propriu-zisă, organizată de CJ Alba prin spri­jinul nemijlocit al președintelui Ion Dumitrel și susținută inclusiv de ziarul "Unirea" vă pot spune că va aduna la start circa 70 de competitori din țară și străinătate. Premiile vor fi extrem de valoroase constând în trofee din argint aduse din Italia și având inscripționte însemnele concursului, sigla CJ Alba și a Clubului de Golf "Paul Tomița". Marele premiu se intitulează "Alba Golf Challenge" - un trofeu deo­sebit de valoros și care se va atribui definitiv celui care îl câștigă de trei ori. Ce­lelalte premii de asemenea importante, se vor acorda câștigătorilor la categoria 0-18 HCP I, II și III net, iar la categoria a doua 19-36 HCP I, II și III net, categoria lady (doamne) - premiul I, și la categoria juniori - premiul I. Să sperăm că și tim­pul va ține cu noi și va contribui la reușita acestei competiții. Le dorim succes tuturor participanților. Nu putem încheia fără a sublinia încă o dată faptul că un con­curs de golf de asemenea anvergură aduce de la sine importante oportunități financiare (posibili investitori) și de imagine pentru întreg județul Alba.
Răzvan JURCĂ

Astăzi, la Câmpeni
Parlamentarii PSD acordă audiențe
     Vineri 27 mai a.c., deputatul PSD de Alba Mugurel Liviu Sârbu și senatorul George Maior, se vor afla în orașul Câmpeni, unde vor desfășura mai multe ac­tivități. Astfel, între orele 10.00 - 11.00, domniile lor vor fi la sediul Primăriei pen­tru o în­tâlnire cu primarul Călin Andreș și alți funcționari. Va urma o vizită la Gru­pul Școlar Forestier iar apoi, de la orele 12.00, parlamentarii acordă audiențe la sediul PSD din Câmpeni situat pe strada Moților nr.14 (fosta clădire a policlinicii, la etajul 3). Între orele 15.00 și 16.00, deputatul de Alba are programată o în­tâlnire cu comunitatea de afaceri din zonă, iar ziua se va încheia tot la sediul PSD, unde sunt invitați să participe toți membrii acestui partid din localitate și nu numai. Deputatul PSD de Alba, Mugurel Sârbu, va împărți copiilor și elevilor din Câmpeni și alte localități mingi de fotbal și de handbal.
    La rândul său, senatorul George Maior va acorda între orele 15.00 - 16.00 au­diențe la Vadu Moților. De la ora 17.00 senatorul va participa la ședința Biroului Permanent a PSD Alba și al Biroului executiv al TSD Alba, iar de la ora 18.30 va susține o conferință de presă. În cursul serii va participa la deschiderea "Alba Golf Challenge".
    Sâmbătă, între orele 10.00 - 13.00, George Maior va acorda audiențe la Biroul Senatorial de pe strada Iuliu Maniu 20-22.(R.J.)
Nicolae Popa - vicepreședinte al AFR
     Deputatul conservator de Alba, Nicolae Popa a fost ales recent vice­preșe­dinte al Asociației Fermierilor din România (AFR), cu ocazia Adunării generale a a­ces­tui organism. Nicolae Popa a fost ales în această săptămână și membru al Or­ganizației Interprofesionale a Producătorilor și Procesatorilor de cereale din Ro­mânia, care apără interesele acestui sector. Prin noile sale funcții dar și prin inițiative legislative, deputatul Popa speră să ajute mai mult agricultura, produ­cătorii și fermierii agricoli din județ.(F.R.)
Drum asfaltat la Cergău
     Așa cum au promis în campania electorală, conducătorii Consiliului Județean Alba acordă o mare importanță reabilitării drumurilor județene. Pașii sunt însă mici din cauza faptului că banii sunt puțini, iar rețeaua județeană de drumuri este mare și neglijată de ani buni. Astăzi va fi recepționată lucrarea de turnare a co­vorului asfaltic pe o porțiune de 800 de metri din comuna Cergău. Investiția ci­frată la circa 1,6 miliarde de lei a fost realizată de una din cele mai importante firme de construcții din județ, SC Construct Invest SRL Alba Iulia. Di­rectorul Di­recției Tehnice din CJ Alba, Dan Popescu, a declarat că investiția a fost realizată de CJ Alba din cote defalcate din TVA. Tot în această săptămâna a mai fost recepționată o lucrare de drumuri la Gârbova.(F.R.)
Astăzi, la Alba Iulia
Inaugurarea Info-centrului SAPARD Alba
     În cadrul campaniei inițiată de Ministerul Agriculturii și care vizează o mai bună informare asupra posibilităților de obținere a fondurilor SAPARD, vor fi în­ființate șapte Info-centre în regiunile de dezvoltare a României: Alba Iulia, Iași, Constanța, Satu Mare, Craiova, Timișoara și Târgoviște. Astăzi, începând cu ora 12.00, la sediul Prefecturii Alba, va avea loc lansarea Info-centrului SAPARD la nivelul Regiunii 7 Centru, eveniment la care va participa și prefectul Cosmin Covaciu. Info-centrul va funcționa pe lângă Biroul Regional SAPARD Alba, în a­ceeași clădire, însă activitatea acestuia este una separată, gestionată de firma de consultanță S.C. Mercury Promotion. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.