.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Ziua Bibliotecii "Liviu Rebreanu" Aiud
     Printre acțiunile derulate de Biblioteca municipală "Liviu Rebreanu" din Aiud în scopul atragerii cititorilor se numără și "Ziua Bibliotecii municipale "Liviu Rebreanu" Ajunsă acum la cea de-a VIII-a ediție, manifestarea va avea loc as­tăzi, 27 mai. De la ora 9.00 la sediul bibliotecii va fi vernisată expoziția de carte "Scriitori participanți la Ziua Bibliotecii" și lansarea publicației "Aiudul și cartea", ajunsă și ea la nr. 8. De la ora 10.00 la sala festivă a Primăriei municipiului Aiud se va desfășura simpozionul "Rolul bibliotecii în comunitatea locală. Viața cărții la Aiud", simpozion ce va fi precedat de un moment de reculegere în memoria lui Iacob Buta - profesor, Mircea Cenușă - scri­itor și profesor, George Țărnea - scriitor, Traian Brad - profesor și bibliotecar, Nicolae Komives - poet și Ale­xandru Horvath - profesor și scriitor. La simpozion vor participa oameni de cultură, scriitori și poeți din Aiud și Alba Iulia. El va fi urmat de lansarea vo­lumelor "Negru pe negru, alt poem" de Aurel Pantea, "Papagalii mei adorați" de Cornel Nistea, "Colonia de vulturi" de Cornel Nistea și "Seducția continuă" de Eugen Curta și de un moment liric. (A.D.)
Baraj la "Cangurul"
     Școlile generale "Avram Iancu" din Câmpeni, "Ovidiu Hulea" din Aiud și "Va­sile Goldiș" din Alba Iulia vor găzdui sâmbătă, 28 mai, probele de baraj la concursul european de matematică aplicată "Cangurul", pentru elevii claselor II-IV, au anunțat organizatorii. Este vorba de școlarii care au obținut cel puțin 89,25 puncte la clasa a II-a, 74,25 puncte, la clasa a III-a și 84,25 puncte, la clasa a IV-a. Elevii claselor V-XII vor susține proba tot sâmbătă, de la ora 10.00, la Palatul Național al Copiilor din București, la ora 16.00 fiind programată premierea câștigătorilor concursurilor "Cangurul" și "Invest". "Cangurul" este organizat de Fundația pentru Integrare Europeană Sigma și Ministerul Educației și Cercetării, cu sprijinul Ambasadei Franței, fiind lider incontestabil al concursurilor de spe­cialitate din întreaga lume. Laureații vor participa la o excursie în Europa și o ta­bără internațională la Poiana Pinului, județul Buzău, între 8 și 18 iulie, în timp ce câștigătorii primului loc vor reprezenta România la etapa internațională a con­cursului, găzduită de aceeași localitate.(R.G.)
Noutăți stomatologice prezentate la Alba Iulia
     Colegiul Medicilor Dentiști Alba și AMSPPR vor organiza sâmbătă, 28 mai, de la ora 9.00, la Spitalul Județean de Urgență, un simpozion pe tema noutăților apărute în acest domeniu medical, a anunțat președintele CMD Alba, dr. Gheor­ghe Mureșan. Vor conferenția somități ale medicinei dentare din Cluj Napoca și Bu­curești.
    Vor fi prezentate tehnici moderne stomatologice, medicamente și instru­men­tar folosite în domeniu. Medicii vor acumula 12 credite în programul de Educație Medicală Continuă. (R.G.)
Amenzi usturătoare
     În zilele de 24 și 25 mai, pe raza județului Alba, organele de poliție au or­ga­nizat o acțiune în urma căreia au fost aplicate 774 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 641 de milioane de lei. Au fost amendați 92 de co­mercianți și au fost confiscate bunuri în valoare de 75 milioane de lei. De ase­menea au fost constatate 66 de infracțiuni dintre care 15 de natură judiciară și 34 de natură economico-financiară. Au fost depistate un număr de 15 persoane care practicau cerșetoria și prinși 55 de infractori. Nici șoferii nu au scăpat ieftin, astfel că au fost ridicate în vederea suspendării 10 permise auto și retrase 11 certificate de înmatriculare. (L.I.)
"Simfonia primăverii", la Cugir
     Joi, 26 mai 2005, la Cugir s-a desfășurat o manifestare cuprinsă în șirul celor organizate, în mod tradițional de către Asociația "Sprijiniți copiii" și intitulate ge­neric "Serata lunii". De data aceasta manifestarea s-a numit "Simfonia primă­verii" și a avut peste 100 de participanți, beneficiari, voluntari, organizatori, parte­neri și salariați ai asociației mai sus amintite. Bineînțeles, ca și la celelalte ediții, au fost sărbătorite 30 de persoane născute în lunile de primăvară, alături de prietenii, colegii și familiile acestora. Cu acest prilej, copiii prezenți au confec­ționat produse pentru împodobirea sălii și au întreținut atmosfera prin cântece, jocuri și poezii. De asemenea, ei au fost antrenați în jocuri interactive, concursuri de dans, concursuri de desene etc. Momentele muzicale au fost susținute de soliștii Cristian Fodor și Alina Bujor, precum și de grupul instrumental de fete de la Colegiul "David Prodan". Resursele necesare organizării seratei au fost ob­ținu­te de către asociație de la Bugetul de Stat al României, în baza Legii nr. 34 din 1998, și de la Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Protecția Copi­lului (FNOPC). (I.H.)
La CJ Alba
Concurență ca la facultate
     De curând, Consiliul Județean Alba a scos la concurs 15 posturi, în dorința de a dinamiza activitatea acestei instituții în special cu tineri. Din informațiile noastre, până ieri, când a fost data limită de depunere a dosarelor, pentru cele 15 posturi s-au înscris nu mai puțin de 84 de candidați. Concursurile se vor desfășura în perioada 6-7 iunie a.c.(F.R.)
Nu tace, dar... și face
Nu se mai plătește taxa pentru scoaterea terenurilor din extravilan
     Așa cum se știe, introducerea unei taxe pentru scoaterea terenurilor din ex­travilan a generat mari nemulțumiri în rândul populației. Pentru a scăpa de acest "tăvălug", care în opinia deputatului Nicolae Popa a dus la oprirea investitorilor care doresc să construiască case și hale, parlamentarul de Alba a depus un pro­iect de lege. Proiectul a intrat în dezbatere, iar comisiile juridică, admi­nis­tra­tivă și de agricultură i-au dat dreptate deputatului umanist. Ca urmare a acestor demersuri, din luna iunie, taxa pentru scoaterea terenurilor din intravilan nu se va mai plăti.(F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.