.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Vicii de procedură
     Năuci deja de caniculă, bună parte dintre români privesc seara buletinele de știri. Chestie care-i năucește și mai dihai. Pentru că ce află ei? Află că lupta an­ti­corupție este relansată, merge bine și își propune să prindă pești mari. A câta oară? Află chiar că pentru unii dintre pești năvodul se strânge. Au fost la început Corneliu Iacubov și ai săi parteneri în devalizarea RAFO. Subiect drag preșe­dintelui Traian Băsescu și care i-a adus multe dintre voturile românilor. Nimeni nu le-a plâns de milă când au fost duși la beci. Probabil pentru că erau membri ori apropiați ai Partidului Social Democrat. Nici o cucoană stafidită autointitulată re­prezentantă a societății civile nu și-a ridicat vocea acuzând sistemul de anchetă ori condițiile umilitoare în care au fost ținuți. Aceleași cucoane la corul cărora se alătură comentatori mai mult sau mai puțin avizați, dar sigur mari oportuniști, reclamă acum viciile de procedură și umilințele la care a fost supus Dinu Patriciu. Vicii de procedură care există, dar care, așa cum le spune numele, se referă la metoda de anchetare și nu stabilesc deloc adevărul sau falsul faptelor supuse anchetei. Aceleași vicii de procedură l-au pus acum în libertate pe Zaher Iskandarani, iar mai acum un an pe liderul MISA Gregorian Bivolaru. Unde a fost societatea civilă? Dar mai ales sunt echidistanți reprezentanții organizațiilor civice în atitudinile lor? De câte ori au protestat împotriva abuzurilor jus­tiției, împotriva oamenilor simpli? Aceștia sunt primii pe care societatea civilă trebuie să-i apere. Pentru cei bogați, faimoși și puternici există avocați plătiți cu bani grei.
    Mai grav este însă că procedura juridică în România este atât de stufoasă, se schimbă atât de des, încât viciile de procedură nu sunt excepții în activitatea justiției, ci reguli. Datorită lor cauzele se prelungesc ani și ani, unele ajung în perioada de prescriere și atunci prinde orbul, scoate-i ochii. De multe ori complexitatea procedurii este folosită de avocați abili pentru a-și salva clienții, clar vinovați, de la judecarea pe fond și deci de la o dreaptă condamnare. În România, din pricina viciilor de procedură, dreptatea umblă cu capul spart!
    Dar vicii de procedură nu întâlnim numai în justiție. Aici ele sunt cel mai vizibile. Orice domeniu are procedurile sale. În cazul ziariștilor înscenat răpiți în Irak, procedura înscenării a scăpat de sub control și cei trei s-au trezit în final într-o situație neplăcută. Așa cum și procedura aducerii lor acasă ne-a lăsat un gust amar mai ales prin aerele de vedetă ale tuturor protagoniștilor. Dar despre domnii Talpeș sau Măgureanu ce să mai spunem? Sunt ei discreți așa cum le cere procedura celor din serviciile secrete? Nu. Și mai clar încălcată este pro­cedura în cazul Partidului Popular România Mare, unde Corneliu Vadim Tudor s-a săturat să fie președinte onorific și nici una, nici două i-a dat afară pe însuși președintele partidului, Corneliu Ciontu, și pe deputatul Anghel Stanciu, pentru că, zice tribunul, ar fi negociat anexarea PPRM la PSD. Dar poate un președinte onorific, sau unul fondator să decidă excluderea din partid a președintelui? Nu mai vorbim de faptul că înscăunarea lui Ciontu în urmă cu două luni nu a fost făcută de un congres, ci tot de către "părintele" Vadim. Cât despre domeniul eco­nomic, aici procedurile de licitație sau contractele se încalcă zilnic, iar in­stanțele sunt pline de litigii economice. Oriunde ne întoarcem privirea regula este încălcată. De cei mici, ca și de cei mari, astfel încât nici nu mai știi ce să crezi, nici ce să faci și năuc treci dintr-o zi într-alta, dintr-o lună într-alta, dintr-un an într-altul cu speranța că, totuși, va veni o vreme când te vei dezmetici.
Anca DINICĂ