.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 1.6.2005 ::. 
Canicula face victime și în județul Alba
O femeie din Zlatna a făcut insolație și a murit
•Mai multe persoane au ajuns la spital cu afecțiuni acutizate pe fondul temperaturilor ridicate
     Vremea călduroasă din ultimele zile, chiar caniculară pe alocuri la orele amiezii, a făcut primele victime din acest an în județul Alba. Lucreția Boca, de 48 de ani, din Zlatna, a fost transportată luni noaptea la Spitalul Județean de Ur­gență, cu o ambulanță, după ce a făcut insolație. Surse medicale de la "Ur­gențe" au declarat că, din relatările soțului pacientei, rezultă că cei doi au exe­cutat lu­crări agricole, fără să se protejeze însă de razele solare puternice. La un moment dat, femeia a început să se simtă rău, fiind adusă la spital cu comă vasculară de gradul III. La scurt timp, pacienta a suferit un stop cardio-respirator, dar mane­vrele de resuscitare au eșuat, femeia fiind declarată decedată după mai bine de o jumătate de oră de încercări nereușite de a o aduce la viață. Tot din pricina căl­durii, trei albaiulieni, cu vârste cuprinse între 11 și 50 de ani, au ajuns la "Ur­gențe" fiind diagnosticați cu insolație, iar alți doi au suferit arsuri solare. Un bătrân de 84 de ani din Alba Iulia a făcut o criză de insuficiență cardiacă, fiind internat în spital, iar două tinere au leșinat, pe fondul lipsei de calciu din organism. Căldura i-a afectat și pe unii suferinzi de colici renale, fiind favorizată declanșarea me­canismelor de punere în mișcare a particulelor de nisip sau pietre de la rinichi. Pentru zilele caniculare, medicii recomandă populației să consume cel puțin 2 litri de apă pe zi, evitarea expunerii la soare la orele amiezii și acoperirea capului, în cazul în care este absolut necesară deplasarea prin căldură.
Robert GHERGU

S-a speriat ca de șarpe
     Leontina Luca, în vârstă de 65 de ani, din satul Valea Mănăstirii, a fost in­ternată luni la Spitalul Județean de Urgență, susținând că o viperă a mușcat-o de unul dintre degetele mâinii stângi. Pacienta a fost diagnosticată inițial cu muș­cătură de șarpe, fiind internată la secția de reanimare. Bătrâna a povestit per­sonalului de gardă că a văzut un șarpe gros cât antebrațul și lung de aproximativ doi metri, despre care susține că ar fi fost o viperă. În opinia șefului secției ATI, dr. Ionel Mucea, nu numai că vipera nu are aceste caracteristici, iar în zonă nu știe să existe această specie, dar pacienta nici măcar nu prezenta simptomele unei plăgi mușcate de șarpe, neavând mâna umflată. El a spus că într-adevăr pacienta are o plagă la deget, dar este de părere că bătrâna s-a prezentat la spital mai degrabă speriată de consecințele unei eventuale mușcături de viperă decât de rana în sine. Dr. Mucea a oferit asigurări că, după ce va primi îngrijirile medicale necesare, femeia va fi externată din spital.(R.G.)
BCR a câștigat licitația pentru creditul albaiulian
     Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava a anunțat că licitația organizată de primărie pentru obținerea unui credit de 245 de miliarde de lei a fost câștigată de Banca Comercială Română. Creditul este luat pe o perioadă de 20 de ani, cu o dobândă variabilă (care în momentul de față este de 9,6 la sută). Administrația albaiuliană va beneficia de cinci ani de grație. Din cele 245 de miliarde de lei vor fi realizate mai multe lucrări edilitare, în special cele ce țin de echiparea modernă cu utilități a mai multor zone din oraș. (A.D.)
Sesiune științifică "Dorin Pavel"
     La finele acestei săptămâni, mai precis în zilele de 3 și 4 iunie a.c., la Sebeș se va desfășura cea de-a cincea ediție a Sesiunii Tehnico-Științifice "Dorin Pavel". Printre organizatorii acestei manifestări se numără Prefectura, Consiliul județean, Primăria Sebeș, filialele Alba și Cluj ale Asociației Generale a Inginerilor din România, SC Hidroelectrica SA și Centrul Cultural "Lucian Blaga". Cu această oca­zie, deputatul Mugurel Sârbu - membru al AGIR, va purta discuții cu parti­cipanții în vederea elaborării unui proiect de lege care să reglementeze statutul inginerului, cea mai numeroasă categorie socio-profesională din România.(R.J.)
Senatorul Maior despre deputatul Cutean
"N-o să-l vedeți prea des prin Alba!"
     Senatorul PSD de Alba George Cristian Maior a declarat, în cadrul unei con­ferințe de presă, că deputatul PSD de Alba Emil Cutean nu o să fie văzut prea des de către electoratul din județ. "Dl. Cutean are o personalitate mai specială, și nu o să se omoare cu firea pentru a veni pe aici". De asemenea, George Maior a atins și un punct sensibil al PSD și anume lipsa unei opoziții față de actuala pu­tere, spunând sec:"Cea mai dură opoziție guvernului Tăriceanu o face Traian Bă­sescu!".(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.