.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Și "bancherii" ies în stradă!
     O știre care n-a reținut atenția presei așa cum ar fi trebuit este protestul stra­dal "spontan" al unor angajați de la CEC. Din câte îmi amintesc eu, e prima dată când angajații unei instituții bancare protestează pe stradă! N-ar fi de mirare ca azi-mâine să-i vedem și pe sereiști și sieiști protestând pe stradă! Dacă s-ar fi întâmplat așa ceva la o bancă privată, de-a doua zi aceea n-ar mai fi existat pe piață. Să ne aducem aminte că-n momentul în care Bogdan Baltazar și-a vândut acțiunile de la BRD fiindcă avea nevoie de bani a explicat prin mass-media exact despre ce-i vorba. Tot așa a procedat și când a plecat de la conducerea băncii, astfel încât aceasta n-a suferit nici un șoc iar clienții au înțeles că n-au de ce să intre în panică. Or acțiunea acelor angajați este iresponsabilă din două motive. Primul, cel al revendicărilor. Păi de unde creșteri salariale de 20% (conducerea a oferit 10%, salariul mediu fiind de 6 mil. lei - dacă e să luăm de bune relatările din presă) când CEC a fost și anul trecut decepția sistemului bancar și a continuat să piardă cotă de piață (lucru pe care vi l-am semnalat acum câteva luni). Faptul că a crescut profitul cu 32% față de 2003 nu este o garanție pentru viitor. La Raiffeisen (locul 3 în topul băncilor, CEC locul 4) profitul a crescut în aceeași perioadă cu 510%! Că lucrurile nu merg cum ar trebui acolo o dovedește și faptul că-n 2004 au fost schimbați doi directori! De altfel chiar actualul director, Eugen Rădulescu, menționa în revista eFinance că este necesară modernizarea CEC (acum CEC nu are nici măcar un card, dar are sedii impunătoare...) și reducerea birocrației pentru a fi atractivă la privatizare. Iar acum am ajuns și la al doilea mo­tiv.
    Acum câțiva ani, când privatizarea BCR părea iminentă, unii au vrut s-o fali­men­teze, declanșând panică în piață. Protestul din această săptămână mă face să mă întreb dacă n-are nici o legătură cu privatizarea. Mai ales că o altă nemul­țumire a fost aceea că salariații nu sunt consultați în deciziile privind viitorul CEC! Or fi acționari cumva și noi nu știm? Altfel în ce calitate să fie consultați? E ca și cum Gigi Becali i-ar întreba pe suporteri dacă să-l vândă pe Rădoi sau nu! Și mai ciudat este că relatările din presă vorbesc de faptul că "sindicaliștii" vor să intre în grevă dacă nu li se dă satisfacție. Păi a fost protest spontan sau a fost orga­nizat spontan de sindicat?
    Am vrut să văd și reacția conducerii CEC. Credeți că am găsit ceva în siteul instituției? Nici vorbă!
Florin SILEA

De "Zilele Alba Iuliei", în municipiul reședință de județ
Lume multă, bani puțini!
     Dacă la prima ediție a Zilelor Alba Iuliei s-a îmbulzit lume mai ales din județul nostru, la această a doua ediție, care tocmai s-a încheiat, au fost prezenți (atât ca simpli participanți cât și în calitate de comercianți sau artiști), oameni din toate colțurile țării. Astfel, oferta la standurile de desfacere a fost surprinzător de diversă: Timiș, Cluj, Brașov, Harghita, Covasna, Mehedinți etc. Din păcate, în ciu­da ofertei, lumea nu s-a prea înghesuit să cumpere suveniruri și tot felul de pro­duse decorative sau accesorii, ci... mititei și bere. Dacă stăm să ne gândim puțin, asta spune totul despre disponibilitatea materială a românilor în general și a conjudețenilor noștri în particular. Și este justificat pe deplin interesul pe care l-a stârnit primarul Mircea Hava în calitate de bucătar, împărțind mulțimii cârnați cu fasole...
    Programul, ca la toate manifestările românești, nu a fost respectat, el suferind modificări din mers. De pildă, italienii programați să facă o demonstrație de "atac asupra cetății" au decalat programul, ei plecând mai repede către casă, deoarece luni trebuiau să fie... la serviciu. (O delegație similară de români, care ar fi făcut o demonstrație în altă țară, și-ar fi luat liber o săptămână după efortul deplasării.) Cuprinsă în program în ultima clipă, deși este cea care a în­scris municipiul nostru pe "harta muzicală" a țării, trupa "Eminența cenușie" a urcat pe scenă și a prezentat doar două piese, după ce, cu o zi înainte, concertaseră la Rimetea în fața unui grup mare de motocicliști aflați în "peregrinarea de vară". Și pentru că vorbim despre artiști, este bine să știți că toți au fost plătiți pentru prestația lor. Mai puțin cei care au deschis spectacolul folcloric: moții cu tulnicele lor. (Al­tădată ambasadori ai tradiției românești peste hotare.) Cu binecunoscutul lor bun simț, moții și tulnicăresele au venit cu autocarul până la Alba Iulia, au urcat pe scenă și, după ce au cântat, au luat rapid masa și au plecat acasă. "Pământul, mi-a spus bătrânul Duma, liderul grupului, nu așteaptă. Trebuie lucrat cât e vreme bună..." După părerea mea, cea mai mare priză la public au avut-o cei patru ar­tiști ce au încheiat spectacolul folcloric (Ioan Bocșa, Ionuț Fulea, Dinu Iancu Sălăjanu și Sergiu Cipariu), pe de-o parte, și celebra trupă "Vama Veche" pe de altă parte. Și unii și alții au ridicat mulțimea în picioare și au antrenat-o la dans.
    Printre produsele comercializate, cunoscutul artist fotograf din Alba Iulia, Călin Bogdan, a avut surpriza de a descoperi un album realizat de el printr-un proiect Phare, scos la vânzare contra sumei de 200.000 de lei bucata. (Nu spunem de către cine, căci este vorba de o firmă renumită.) Interesându-se mai în amănunt despre drepturile de autor ce i se cuveneau, a constatat că albumul a fost retras rapid de la vânzare. O altă ofertă surprinzătoare a fost cea de flori de mină și cristale, aduse la stand de niște așa-ziși "colecționari de minerale" aparținând de o "asociație a mineralogilor din România". Nu prea știau ei care sunt cuarțurile, agatele, piritele etc., dar am aflat că mineralele sunt scoase din galerii de cei ce-și scuipă plămânii acolo, de mineri, care le dau pe un preț de nimic acestor ono­rabili comercianți.
    Ca la toate manifestările, jandarmii, polițiștii, pompierii și cadrele medicale de la Serviciul județean de ambulanță și-au făcut datoria. Permanent, timp de trei zile. Cu șefii lor în frunte. De pildă prezența polțiștilor nu s-a limitat doar la cei specializați în ordine publică, acestora adăugându-li-se "judiciariștii", de pildă. Și unii (insp. Gheorghe Chioran), au intervenit la scandalul declanșat sâmbătă noap­tea în zona pasajului, liniștind spiritele și luând măsurile ce se impuneau.(Acesta a fost singurul eveniment nedorit ce s-a petrecut timp de trei zile, ceea ce în­seamnă că și mentalitatea oamenilor a evoluat în bine, nu numai profesionalismul polițiștilor și al jandarmilor.) Subalternii dr. Marius Șuluțiu (prezent și el perma­nent la manifestări), ar fi întâmpinat însă mari dificultăți cu ieșirea din perimetrul șanțurilor, în cazul în care ar fi fost nevoie de transportatea rapidă a vreunui bol­nav la spital. Ei ne-au declarat că, din pricina înghesuielii, numai ieșirea din șan­țuri le-ar fi luat 15-20 de minute. Prin urmare, poate că altădată organizatorii se vor gândi și la găsirea unei căi de acces rapid pentru ambulanțe, pompieri și personalul de pază.
    Totul e bine când se termină cu bine, așa că este de înțeles justificarea pri­ma­rului Hava cu privire la nerespectarea programului: "Organizarea unei manifestări de o asemenea anvergură nu se poate face ca după mersul trenurilor. Și colegii mei au depus mari eforturi pentru ca totul să iasă bine. Sunt mulțumit din acest punct de vedere..."
Ioan HĂNȚULESCU

Organizatorii sunt mulțumiți
     Acum când impresiile lăsate de acțiunile incluse în programul recent înche­iatei ediții a II-a a Zilelor municipiului Alba Iulia încep să se sedimenteze, or­ganizatorii, în frunte cu primarul Mircea Hava, s-au declarat mulțumiți de felul în care s-au desfășurat "ostilitățile". Mircea Hava le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizare: oameni din aparatul primăriei, consilieri locali, Jandar­meria, Poliția comunitară, (aflată la prima ei acțiune de o asemenea anvergură), colaboratorilor, dar în primul rând participanților care au înțeles că o mare petre­cere se poate consuma și fără scandaluri, dar și fără a rămâne munți de mizerie în urmă. De altfel curățenia din oraș și din zona șanțurilor a fost remarcată și de oas­peți, membrii trupei Vama Veche declarându-se plăcut surprinși de acest fapt, dar și de felul în care au fost primiți de public. Referitor la nerespectarea pro­gramului, Mircea Hava a reamintit că acolo unde există multă lume și multe ac­țiuni este greu să respecți, punct cu punct, un program. Și oricum experiența se capătă pe parcurs! Iar unul dintre lucrurile învățate este acela că parada a plăcut tuturor și de aceea pentru ediția de anul viitor organizatorii se vor gândi la ceva mai consistent. Așa cum se gândesc să creeze propria trupă de lupte istorice, după modelul celor de la "Pietro Micca" Torino. Celor care nu agreează această sărbătoare și care au sugerat că banii folosiți pentru distracția albaiulienilor ar fi tre­buit donați sinistraților din Timiș, primarul le-a spus doar: "dacă ei nu furau mii de miliarde de lei (din fondurile pentru lucrările de îndiguire - n. red.) acum nu aveam sinistrați în Banat și în alte zone."
Anca DINICĂ

Să se asfalteze primim, dar să nu ne enerveze!
     În general în România programul de lucru este de la 8.00 la 16.00. Același program îl au și angajații DPL Alba care asfaltează în aceste zile, mai bine zis acoperă niște găuri în asfaltul drumurilor din centrul municipiului Alba Iulia. Numai că programul lor de lucru se suprapune cu agitația din cursul dimineții când zona colcăie de mașini și șoferi mai mult sau mai puțin răbdători pentru care variatele utilaje de turnat-tasat asfaltul sunt adevărate obstacole pentru circulație. Ne re­ferim mai ales la situația din aceste zile caniculare când se lucrează în centrul orașului unde, pe lângă că șoferii au de-a face cu prea multe semafoare și cu mașini parcate aiurea, se mai împiedică și de utilajele și muncitorii care lucrează de zor la pus asfalt. Mai înțelept ar fi ca aceștia să facă cumva și să-și mute programul după-amiază, după ora 16.00, când, mai ales în centru, pe străzi a­proape că nu mai vezi țipenie de om. Dar poate că numai între 8.00-16.00 se li­pește asfaltul atât de bine! (I.P.)
Biserica Ortodoxă din Mihalț trimite 10 tone de grâu în Banat!
     Prin apelurile sale făcute în Biserica Ortodoxă din Mihalț, părintele Ioan De­cean a reușit să strângă de la credincioșii din comună 10 tone de grâu, pe care intenționează să le trimită sinistraților din Banat. După cum ne-a declarat pă­rin­tele consilier social Nicolae Ignat, de la Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, cu care părintele Decean s-a sfătuit în legătură cu trimiterea ajutoarelor, singura problemă este transportul uriașei cantități în zonele calamitate. Intenția celor doi preoți este de a-i contacta pe frații Florea, patronii firmei "Florea Oil", pentru a obține sprijinul lor în acest sens. Cu atât mai mult cu cât cei doi tineri oameni de afaceri sunt originari din Mihalț. Nu știm ce succes vor avea demersurile părintelui Decean și ale părintelui Ignat, dar noi ne simțim datori să facem un apel către toți cei care îi pot sprijini în acțiunea lor. Firmele sau oamenii de afaceri care îi pot susține, îi pot contacta la sediul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, tel. 817766. (I.H.)
Întoarcere la... "era comunistă"?
     În cadrul conferinței de presă organizată în data de 31 mai de către Orga­ni­zația Județeană a Partidului Popular Creștin Democrat Alba a fost luată în dis­cu­ție și problema impozitului pe terenurile agricole. Vasile Bora, responsabil pentru organizația PPCD din Regiunea VII Centru, a precizat că prin introducerea unui astfel de impozit începând cu data de 1 ianuarie 2006 se încearcă realizarea a ceea ce comuniștii nu au putut face, respectiv determinarea țăranilor de a renunța la pământ. "Noile taxe îi vor descuraja pe proprietarii de pământ, majoritatea dintre ei vor fi puși în imposibilitatea de a le achita". De asemenea, domnul Va­sile Bora a menționat că agricultorii și fermierii români care cu greu lucrează pământul și abia supraviețuiesc nu sunt încă pregătiți pentru un astfel de sistem de taxe, impozitul pe terenurile agricole fiind asemuit de domnia sa cu in­tro­du­cerea abonamentului la gaz. (L.I.)
Noul premier al Franței
     Președintele francez Jacques Chirac l-a numit ieri pe Dominique de Villepin prim-ministru al Franței, în locul lui Jean-Pierre Raffarin, care și-a dat demisia la două zile după eșecul referendumului din Franța pe tema Constituției europene, a anunțat președinția franceză citată de AFP. (T.M.)
La bacalaureat,
Banii de protocol aduc destituirea
     Directorii unităților de învățământ sau profesorii care strâng bani de protocol de la părinți pentru comisiile de bacalaureat sau chiar dacă numai vor lansa a­ceastă propunere vor fi destituiți din funcții. Avertismentul a fost lansat ieri de prof. Cornel Sandu, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Alba. El a arătat că amenințarea a fost lansată în cadrul întâlnirii avute luni, 30 mai, la București, cu conducerea Ministerului Educației și Cercetării, în baza experienței din anii anteriori, când elevii au fost puși să aducă bani de acasă pentru asigu­rarea protocolului.(R.G.)
Ioan Rus așteaptă PD-iștii "nepopulari" în PSD
     În cadrul celei mai recente conferințe de presă susținute de PSD Alba, liderul Ioan Rus a declarat, mai în glumă mai în serios, că îi așteaptă pe PD-iștii ne­mulțumiți de preconizata orientare populară să se înscrie în PSD. "PD-ul a fost întotdeauna de centru-dreapta iar în condițiile în care își va schimba doctrina și orientarea îi așteptăm pe cei cu simțiri social-democrate să vină la noi", a adă­ugat Ioan Rus. În cursul acestei luni va avea loc Convenția Națională a PD, ocazie cu care va fi susținută moțiunea populară. (I.P.)
Nici trotuarul nu mai e sigur
     O bătrânică în vârstă de 86 de ani din Alba Iulia și-a văzut moartea cu ochii pe când era gata să ajungă sub roțile unei autoutilitare. Petru Dan (37 de ani), din I­ghiu, conducător auto la o societate comercială din Alba Iulia, a parcat autou­tilitara marca Mercedes în fața unui magazin situat pe Bulevardul Revoluției din municipiu. După ce și-a rezolvat treburile în zonă, s-a urcat la volanul autou­ti­litarei și a început să dea cu spatele. În momentul respectiv a surprins-o și ac­cidentat-o pe Ana Hațegan (86 de ani) care stătea în spatele mașinii, pe bordura trotuarului. Femeia a avut noroc, alegându-se pe lângă sperietura zdravănă doar cu escoriații faciale și fisură piramidă nazală. În cauză, poliția continuă cerce­tă­rile. (L.I.)
Amenzi pentru pietoni, bicicliști și căruțași
     În perioada 27-29 mai, polițiști din cadrul Poliției Rutiere și Ordine Publică au organizat o acțiune a cărui scop a fost depistarea pietonilor, bicicliștilor și căru­ța­șilor care încalcă regulile de circulație. S-au aplicat un număr de 526 de sancțiuni contravenționale în valoare de 320 milioane de lei. Au fost amendați 40 de pietoni, 47 de bicicliști și 19 căruțași, respectivii fiind prinși în offside de către polițiști. De asemenea s-au constatat 5 infracțiuni, toate la regimul circulației, fiind ridicate în vederea suspendării 7 permise de conducere și reținute 8 certificate de înma­tri­culare. (L.I.)
Proiect turistic pentru Valea Aiudului
     Consiliul Județean Alba și-a însușit documentația tehnică, întocmită de firma "Planet", privind valorificarea turistică a Văii Aiudului. Este un proiect mai vechi pe care CJ Al­ba îl are în vedere încă din anul 2003 și care urmează să fie realizat cu fonduri PHARE. Valoarea lui totală se ridică la 7,5 milioane euro din care contribuția CJ Alba este de 10%. Potrivit directorului Direcției Tehnice din CJ Alba, Dan Popescu, cel mai probabil în septembrie proiectul se va afla în fază de execuție. (I.P.)
Invitație
     În zilele de 1-3 iunie 2005, se vor sărbători "Zilele Școlii generale Avram Iancu Alba Iulia". Cu această fericită ocazie, colectivul școlii invită cu drag toți profe­sorii, absolvenții și părinții elevilor la această festivitate, ce va avea loc, vineri, 3 iunie, ora 10.00, la sediul școlii. (I.O.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.