.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
De ce NU?
     Un subiect fierbinte în presa străină dar și în cea autohtonă îl reprezintă explicarea acelui vehement NU de 55 la sută pe care francezii l-au opus Con­stituției Europene. Toată lumea pare să fie de acord cu faptul că NU-ul de duminică este rezultatul conjuncției dintre votul protestatar față de guvernanți și votul antieuropean care, potrivit ziarului "Le Monde", s-ar datora fricii cople­și­toare ce a pus stăpânire pe Franța. "Frică de necunoscut, de străini, de schim­bare. Teama de "instalatorul polonez" care-ți fură locul de muncă, teama de o U­niune Europeană lărgită, în care Parisul nu se mai află la pupitrul de comandă, teama de o lume tot mai mult dominată de liberalismul anglo-saxon. Teama es­te un sfetnic rău", conchide autorul articolului din "Le Monde", situându-se pe aceeași poziție cu Toader Paleologu care afirmă în "Ziua" că francezii, "în loc să blocheze accesul est-europenilor pe piața muncii de la ei, ar trebui să recurgă la rețetele care s-au dovedit eficiente, respectiv reducerea masivă a impozitelor și mai ales flexibilitatea condițiilor de angajare". De ce? Pentru că "numai o econo­mie liberă este cu adevărat socială. Dar ce te faci cu o țară în care cuvântul "li­beral" a ajuns să fie mai rău decât o insultă?"
    Chiar, ce ne facem cu Franța, mai ales dacă exemplul ei va fi contagios și al­te țări europene vor respinge Constituția comunitară? O soluție ar fi să luăm a­minte la spusele profesorului englez Tom Gallagher, autorul unei excelente cărți despre România apărută la Editura "Humanitas" sub titlul "Furtul unei națiuni". Într-un articol publicat recent în "Dilema veche", Tom Gallagher face o analiză necruțătoare a utopiilor din Vest cum ar fi și Uniunea Europeană pe care o con­sideră un eșec în condițiile în care nu există cu adevărat un patriotism comun european, care să-i determine pe vestici să investească în frații lor mai urgisiți din est. Exemplul Germaniei unite nu poate fi luat în seamă întrucât rivalitatea economică dintre vestici și estici este controlată prin prestigiul statului și puter­nica identitate comună. Acestea fac ca vesticii să plătească (nu cu mare plă­cere, nici acolo) taxe mai mari pentru a ajuta estul mai sărac. Ineficiența in­stituțiilor europene și lipsa unor legături sufletești pan-europene fac ca modelul german să nu poată fi preluat în relațiile dintre vechea UE și noii ei membri. Lui Tom Gallagher i se pare cu totul improbabil ca europenii din Vest să continue să trimită mari sume de bani către Bruxelles atâta vreme cât pentru ei UE nu are nici pe departe legitimitatea pe care cu toții o atribuie țărilor lor. Profesorul en­glez crede că, în curând, va deveni transparent faptul că UE nu mai este un garant al păcii și securității pe continent, întrucât ea a crezut că pericolele răz­boiului rece și ale fundamentalismului islamic sunt singurele care pândesc Eu­ro­pa, minimalizând conflictele generate de lipsa unor politici apte să garanteze siguranța ființei umane și să respecte identitățile naționale.
    Dacă lucrurile stau așa cum spune Tom Gallagher iar votul francez ne-a de­monstrat cât de corectă este analiza lui anterioară zilei de duminică, ce ne ră­mâne de făcut? Probabil că cel mai sănătos lucru ar fi să urmăm sfatul profe­sorului englez, care sună în felul următor: "Românii care vor ca țara lor să aibă un viitor ar trebui să conceapă planuri de urgență pentru supraviețuirea națională, dacă proiectul UE sucombă sub megalomania și politicile economice nerealiste care au adus sfârșitul pentru urmașii săi comuniști". Întrebarea care se ridică este unde Dumnezeu să găsim noi asemenea români care, pe lângă voință, să aibă și putința (competența, capacitatea, anvergura) de a face planuri viabile și de a le aplica.
Maria Lucia MUNTEANU