.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 2.6.2005 ::. 
Vreme prea schimbătoare
Trecere fulger de la caniculă la inundații
•Drumuri județene și naționale acoperite de ape
     Ploile torențiale ce s-au abătut asupra județului Alba au dus la blocarea unor drumuri județene și naționale. Astfel pe raza localității Șugag din cauza alu­viu­nilor de pe pârâul Mușătoi , afluent al râului Sebeș a fost blocat, la km 117, DN 67C, lucru ce a făcut imposibilă circulația autoturismelor între localitățile Șugag-Tău-Bistra. Un al doilea drum blocat din cauza viiturilor a fost DJ 106E, între lo­calitățile Șugag-Dobra de Sus. Nici orașul Zlatna nu a scăpat de furia naturii. Aici a plouat torențial cu grindină timp de 30 de minute. Circulația rutieră a fost blocată pe DN 74 pe o porțiune de 1 km datorită depunerilor de aluviuni produse la mai multe podețe. În zonă circulația a fost imposibilă și pe un segment al va­riantei de ocolire, circulația fiind deviată pe tronsonul situat în Pătrângeni. În ambele localități au fost luate măsurile necesare pentru deblocarea drumurilor. Ieri, la ora 7.00 pe DN 74 se circula normal. Și pe raza comunei Câlnic ploaia torențială a produs necazuri. Astfel drumul comunal Câlnic-Deal este afectat din zona Calea Răhăului-Godovana în proporție de 50 la sută pe o lungime de 5 km, iar drumul județean 106F este afectat pe o porțiune de 3 km prin colmatarea drumului și a șanțurilor, iar de la intrarea în Câlnic pe o lungime de 1,5 km până la ieșirea spre Reciu, prin desprinderea stratului asfaltic. În extravilan suprafața afectată de acumularea de apă este de 25 ha.(L.I.)
•Debitele apelor în creștere
     Conform unei informări venite din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, precipitațiile căzute în noaptea de marți spre miercuri nu au determinat depășirea cotelor de atenție a râurilor de pe raza județului. Cel mai tare a plouat la Acmariu (25,5 l/mp), Zlatna (23 l/mp), Cugir (16,5 l/mp) și Alba Iulia (11,5 l/mp). Tendința debitelor va fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate pen­tru perioada următoare. (I.P.)
Blăjean trăznit în podul casei
     Pe lângă pagubele materiale provocate, furtuna din data de 31 mai a făcut și o victimă. Doru Ovidiu Brumar în vârstă de 47 de ani, din Blaj, a fost găsit de către mama sa decedat în podul casei. La fața locului s-au deplasat organele de poliție împreună cu medicul de familie al bărbatului. În urma examinării cada­vrului s-a stabilit că Doru Ovidiu Brumar a decedat în urma unui electroșoc pro­dus de un trăznet, cu alte cuvinte bărbatul a fost trăznit. Medicii legiști urmează să efectueze necropsia în vederea stabilirii cauzei exacte a morții. (L.I.)
"Civilizația dacică din Sud-Vestul Transilvaniei"
     În zilele de 4 și 5 iunie, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu Fundația "Alba Iulia 1918" pentru Unitatea și Integrarea României și Grupul "Sarmizegetusa" organizează Simpozionul intitulat "Civilizația dacică din Sud-Vestul Transilvaniei". La simpozion vor participa muzeologi, cercetători, arheo­logi și profesori universitari din Deva, Orăștie, Sibiu, Cluj și Alba Iulia. În prima zi a manifestării vor fi prezentate un număr de 15 comunicări științifice ce abor­dează subiectul sus menționat, iar duminică, 5 iunie, va fi organizată pentru par­ticipanți o excursie în cetatea dacică de la Căpâlna. Deschiderea simpozionului va avea loc în sala de protocol a Muzeului albaiulian, în data de 4 iunie, la ora 10.00. (L.I.)
Dosare incomplete pentru despăgubirea deportaților
     Subprefectul județului Alba, Clement Negruț, a declarat că numai unul din ce­le 10 dosare analizate în prima ședință a comisiei constituite pentru aplicarea Legii 290/2003 a fost complet. Până la termenul limită legal, 160 de cetățeni români au cerut despăgubiri sau compensații pentru bunurile sechestrate, reți­nute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord sau ținutul Herța în urma celui de-al Doilea Război Mondial și a aplicării Tratatului de pace dintre România și țările aliate, semnat la Paris în anul 1947. Potrivit legii, a spus subprefectul Ne­gruț, aceștia au dreptul la despăgubiri constând în împroprietărirea cu terenuri și acordarea unor sume de bani, inclusiv contravaloarea actualizată a recoltelor de la data deportării. Ieri, comisia a analizat încă 10 dosare depuse conform Legii 290/2003.(R.G.)
De la 1 iulie
Va crește prețul gazelor naturale
     Prețul gazelor naturale va crește cu 7% de la 1 iulie a.c. conform acordului încheiat cu FMI, a declarat președintele Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, Ștefan Cosmeanu. Această majorare vine la doar trei luni după ultima, care a fost de 20%. Cosmeanu a menționat că, prin eli­minarea abonamentului la gazele naturale și prin aplicarea noii metode de ta­rifare până la 1 iulie, consumatorii vor plăti în medie același preț la facturile pen­tru gazele naturale ca în luna aprilie. (I.P.)
Conducere feminină la Spitalul din Câmpeni
     Ieri a avut loc ședința Consiliului de Administrație a Spitalului orășenesc Câm­peni, ocazie cu care a fost numită noua conducere. Director general este doamna dr. Gabriela Miclea, specialist urgențe medico-chirurgicale, iar director adjunct, doamna dr. Olga Borlea, medic primar radiolog. Numirea unei noi echi­pe de conducere se impunea după ce fosta conducere s-a retras în urmă cu o lună. (I.P.)
La Șugag
Apă mai bună de la CTTA
     Consiliul Județean Alba a trecut din domeniul public al localității Șugag în cel al județului Alba stația de alimentare cu apă. "O vom da în administrare către S.C. Apa CTTA întrucât ei (Primăria Șugag - n.red.) nu aveau capacitatea de a o administra, de a o întreține la parametrii ceruți", a declarat Dan Popescu, șeful Di­recției Tehnice a CJ Alba. Aceasta era o acțiune necesară atât pentru asi­gurarea calității apei, cât și în perspectiva licențierii obligatorii a operatorilor din domeniul furnizării apei potabile, iar pe termen lung în vederea dezvoltării tu­ristice a Văii Sebeșului. (I.P.)
Scandal la Oiejdea
     În noaptea de 30/31 mai, în incinta barului Lilimona din Oiejdea, doi tineri au provocat un scandal, după care au părăsit localul. Polițiștii au plecat pe urma scan­dalagiilor și în aceeași noapte, în jurul orei 3.30 i-au identificat în persoana numiților Daniel Vonya (30 de ani) și Traian T. (17 ani), ambii din Galda. Res­pectivii, probabil aflați sub influența băuturilor alcoolice, au adresat cuvinte jig­nitoare barmanului și consumatorilor aflați în bar, au spart mai multe sticle de bere, iar Traian T. l-a lovit cu o sticlă în cap pe unul dintre clienți, respectiv Mir­cea Geamăn. Victima a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Cei doi scandalagii sunt cercetați pentru comiterea infracțiunilor de ul­traj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii și ordini publice. L.I.

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.