.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Prefectul și subprefectul sunt în clasa a IV-a!
•Anca Trif și Răzvan Bretoiu, elevi ai Școlii generale nr. 3, au ocupat funcția de prefect și subprefect junior pentru o zi
     Ieri, 1 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Prefectura Alba a or­ganizat o acțiune mai puțin obișnuită dedicată în exclusivitate prichindeilor. Ast­fel, din rândul unei clase a IV-a din cadrul Școlii generale "Avram Iancu" nr. 3 din Alba Iulia, colegii au ales un prefect junior și un subprefect junior pentru o zi. Prefectul junior - Anca Trif și "adjunctul" ei, Răzvan Bretoiu au venit însoțiți de învățătoare, la noul lor "loc de muncă", adică la Prefectura Alba. Aici s-au întâlnit cu prefectul Cosmin Covaciu și subprefectul Clement Negruț, le-au vizitat birourile și chiar le-au luat locul pentru câteva minute. Li s-a explicat pe înțelesul lor cam cu ce se mănâncă această meserie și au făcut cunoștință cu o parte dintre angajații Prefecturii. Punctul culminant l-a constituit înmânarea ordinelor de nu­mire în funcția de prefect, respectiv subprefect a celor doi prichindei. "Cu sigu­ranță avem mereu ce învăța de la copii chiar și numai dacă ne gândim la sin­ceritatea și spontaneitatea lor", a declarat prefectul Cosmin Covaciu. În conclu­zie, toată lumea s-a simțit bine și asta în primul rând datorită celor mici care au mai destins atmosfera.
    Acțiunea Instituției prefectului destinată sărbătoririi Zilei Copilului a cuprins și înmânarea unor mici cadouri, constând în dulciuri (un suc, o banană și o na­politană), copiilor de la Grădinița nr. 3. Din pricina decalării programului, repre­zentanții Prefecturii nu au mai reușit să ajungă în timp util și la Grădinița nr. 2, de pe strada Primăverii, pentru a înmâna cadourile direct copiilor, lucru pentru care și-au cerut scuze, însă ne-au asigurat că acestea au fost lăsate pe mâini bune, adică educatoarelor, și copiii le vor primi în cursul zilei de azi. (I.P.)
Conferința Națională "Dorin Pavel" - ediția a V-a
     Dorin PavelMâine va începe a V-a Conferință națională multidisciplinară cu participare internațională - "Profesorul Dorin Pavel - fondatorul hidro­energeticii românești - Sebeș 2005". Manifestările se vor des­fășura după următorul program: *Vineri, 3 iunie: ora 9.00 - primirea invitaților la Centrul Cultural "Lucian Blaga" Sebeș; ora 10.00 - deschiderea lucrărilor Conferinței Cu­vinte de salut ale Prefecturii, Consiliului Județean Alba, Pri­măriei Sebeș, AGIR-ului, Universității Tehnice din Cluj Na­poca, invitaților, acordarea de diplome, comunicări în plen. La ora 12.30 va avea loc reculegerea la mormântul pro­fesorului Dorin Pavel, urmată de un Cuvânt de bine­cu­vân­tare al Arhiepiscopului Andrei al Arhiepiscopiei ortodoxe române de Alba Iulia și o depunere de coroane. De la ora 13.30 va avea loc vizitarea Casei Memoriale "Lu­cian Blaga" - Lancrăm, de la ora 15.00 - Lucrări pe secțiuni la Colegiul Național "Lucian Blaga" Sebeș iar de la 19.30 - moment cultural la Casa de Cultură "Lu­cian Blaga". *Sâmbătă, 4 iunie: ora 9.30 - vizitarea unității Holzindustrie Schweig­hofer Sebeș; ora 12.00 - plecarea spre Mănăstirea Râmeț, vizitarea Com­plexului monahal Râmeț și închiderea lucrărilor Conferinței. Organizatorii eveni­mentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Se­beș, Consiliul Județean Alba, Prefectura Județului Alba, Filiala Cluj a AGIR, Fi­liala Alba a AGIR, S.C. Hidroelectrica S.A. București, Centrul Cultural "Lucian Blaga" Sebeș, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. (I.P.)
Instalație electrică și paratrăsnet noi pentru CMJ Alba
     Consiliul Județean Alba a organizat în data de 28 aprilie a.c. o licitație pentru acordarea lucrărilor de reparare a instalației electrice și instalarea paratrăsnetului la Centrul Militar Județean. Licitația a fost câștigată de firma S.C. Bravo Con­struct S.R.L. din Sebeș care a început lucrările în data de 23 mai a.c., lucrări ce trebuie finalizate până la sfârșitul acestei luni. "Aceste lucrări erau absolut ne­cesare pentru că de câte ori fulgera cei de la CMJ aveau probleme, iar în două rânduri chiar le-au fost arse computerele și televizoarele din dotare", a precizat vicepreședintele liberal al CJ Alba, Florin Mărginean. (I.P.)
La Roșia de Secaș, cu sprijin olandez,
Cea mai bogată sărbătoare a copiilor din ultimii ani
     Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită ieri și la Roșia de Secaș, printr-o serie de manifestări organizate la Școala generală din centrul comunei, acțiunile fiind inițiate de primarul liberal Gheorghe Wagner. Au participat elevii și preșcolarii din cadrul unităților de învățământ din localitate, dar și din satele Tău și Ungurei, în total peste 150 de copii. De asemenea, au participat conducerea școlii-gazdă (prof. Ioan Popa și prof. Doina Lupean), cadrele didactice de la uni­tățile amintite și numeroși părinți. Invitații de onoare au fost însă prietenii prima­rului Wagner-soții Jannie și Adrie Wilkens, din orașul olandez Ede- care au adus cadouri pentru toți copiii, ei fiind însoțiți de consilierul local Johan Wagner (fratele primarului) și Dan Bordea. Ziua a debutat cu evocarea Zilei Internaționale a Co­pilului și o serie de concursuri educative organizate la nivelul fiecărei clase, unde copiii și-au etalat cunoștințele literare, muzicale și de matematică. Școlarii au participat apoi la întreceri sportive și jocuri distractive (baschet, handbal, fotbal, trasul frânghiei, ștafetă, deplasarea unui ou într-o lingură etc.), fiind încurajați zgomotos de galeriile formate din colegii de clasă. Toți participanții, de la mic la mare, au primit înghețată, prăjitură, dulciuri și suc, cumpărate de primar din banii săi, el însuși tată a 9 (nouă) copii cu vârste cuprinse între 1,4 ani și 19 ani. Prin contribuția financiară a olandezilor, care au străbătut 2.500 de kilometri pentru a veni în România, au fost distribuite peste 200 de pachete cu alimente (ulei, zahăr, orez), haine și încălțăminte, pături și alte bunuri, estimate la câteva mii de euro. După ce primarul Gheorghe Wagner le-a transmis copiilor și părinților urări de bine, Adrie Wilkens, aflat pentru a doua oară la Roșia de Secaș, a declarat că a făcut acest gest pentru Dumnezeu, din toată inima și pentru prieteni, promițând un nou transport umanitar în toamna acestui an. La cea mai bogată și mai reu­șită sărbătoare a zilei de 1 Iunie din ultimii ani de la Roșia de Secaș a contribuit și vremea bună, primarul Gheorghe Wagner cerându-le oamenilor, în încheiere, să mulțumească lui Dumnezeu și să-i amintească în rugăciunile lor pe cei doi soți olandezi.(R.G.)
Zonele carstice din Apuseni, în atenția oamenilor de știință
     Valorificarea turistică a zonelor carstice din Munții Apuseni a fost tema unui simpozion care a avut loc recent la Aiud, a declarat prof. Marian Muntean, pre­ședintele filialei Alba a Societății Române de Geografie (SRG). Acțiunea a fost organizată în colaborare cu Universitatea "1 Decembrie 1918" și Inspectoratul Școlar Județean Alba, reprezentat de inspectorul școlar general adjunct, prof. Oa­na Badea și inspectorul de geografie, prof. Marcel Arăboaei. Au participat foști și actuali profesori de geografie din județ, cadre universitare din Alba Iulia și Cluj Napoca, cercetători științifici din cadrul Muzeului Național al Unirii, dar și alți pro­fesori pasionați de turism.
    Cele 23 de lucrări prezentate s-au referit, în principal, la potențialul economic și turistic al carstului din Munții Apuseni, amenajarea zonelor carstice pentru practicarea turismului, precum și rolul educativ al excursiilor și expedițiilor în zonele carstice din țară și Europa. Un interes deosebit l-au stârnit în rândul par­ticipanților și aspectele legate de turismul de week-end practicat în Cheile Se­beșului și observațiile asupra drumului roman dintre Apulum și Ampellum, într-o zonă calcaroasă din Munții Trascăului. Simpozionul județean a avut și o parte practică, pe traseul Aiud-Poiana Aiudului-Cheia Aiudului-Vălișoara-Colțești-Ri­metea-Buru, în prezența unor cadre universitare de la Facultatea de Geografie a Universității "Babeș-Bolyai" fiind arătate modele de amenajare turistică a Văii Aiu­dului.
    Într-o rezoluție adoptată la finalul lucrărilor, profesorii de geografie din județ s-au oferit să sprijine autoritățile locale să elaboreze proiecte de mediu în zonele carstice, în baza strategiei prezentate.
Robert GHERGU

Dr. Diana Ciobotea, la reuniune cu somități internaționale
     Directorul adjunct medical al Spitalului Județean de Urgență, dr. Diana Cio­botea, medic primar dermatolog, va reprezenta județul Alba la cea de-a IV-a ediție a Conferinței Naționale de Dermatologie Cosmetică și Chirurgicală, care va avea loc în perioada 1-4 iunie, la București. Vor participa, pe lângă medici dermatologi și chirurgi plasticieni din toată țara, somități medicale în domeniu din Portugalia, Italia, Franța, Germania, Suedia, Israel și Kuweit. Vor fi prezentate proceduri chi­rurgicale de corecție a transpirației, tehnici de tratare a celulitei, cicatricelor, che­liei și a ridurilor, precum și metode privind chirurgia tumorilor cutanate, de piele.(R.G.)
Învățăturile lui Mugur Isărescu
Economii dispersate, credite la locuințe în euro
     Întrebat de Robert Turcescu ce recomandări le-ar face românilor pentru cre­dite și economii, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că nu-și poate per­mite așa ceva, dar poate spune ce-ar face el.
    Spre deosebire de Ionuț Popescu, Isărescu își ține economiile la bancă. Însă cum n-are timp să urmărească tot timpul cursurile valutare ca să facă speculații, o parte dintre bani îi ține în lei, o parte în euro și restul în dolari.
    În ceea ce privește creditele, el ar opta pentru cele în lei, chiar dacă acum sunt mai scumpe decât cele în valută. Însă se așteaptă să scadă și cele în lei ca urmare a concurenței și a fluxului de bani care vor intra în țară. Cei care sunt plă­tiți în valută își pot permite, pe termen scurt, să ia credite în devize străine, însă ceilalți se expun riscului evoluției cursurilor valutare.
    În ceea ce privește creditele pentru locuințe, Isărescu consideră că e bine ca acestea să fie în euro, nu doar pentru că acum sunt mai ieftine ci și pentru că, fiind pe termen lung, vor prinde și perioada de după trecerea României la euro, care se va produce prin 2012 - 2014, după cum anticipează guvernatorul.
Florin SILEA

Pentru prima dată
Popularii europeni se întâlnesc la București
     În perioada 2-3 iunie în România, respectiv în Capitală va avea loc prima în­tâlnire a Grupului Partidului Popular European (creștin-democrat) și Democraților Europeni (Grupul PPE-ED). La această reuniune vor participa lideri ai Grupului PPE-ED (grup alcătuit din 268 de membri ai Parlamentului European ce provin din 25 de state membre) și ai partidelor UDMR și PPCD (singurele partide din România ce fac parte din PPE). De asemenea vor fi prezenți și reprezentanți ai partidelor din coaliția de guvernare, a Delegației Comisiei Europene la București și reprezentanți ai societății civile din România. În cadrul întâlnirii se va examina situația politică a țării noastre, pregătirile pentru aderarea la Uniunea Europeană, angajarea guvernului în reformele economice și sociale, cât și în domeniul afa­cerilor externe. (L.I.)
Patrimoniul cultural național pe mâna hoților
     În cursul zilei de 31 mai Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și ofițeri de poliție din cadrul Direcției de Investigații Criminale a IGPR au organizat o acțiune în forță în urma căreia au fost reținute 11 persoane. Principala acuzația ce li se aduce celor 11 este efectuarea de săpături neautorizate în siturile arheo­logice de pe raza județului Hunedoara. Din siturile respective făptașii au sustras mai multe monede ce datează din perioada traco-dacică-romană și brățări dacice din aur. Persoanele în cauză au fost prezentate Tribunalului Hunedoara cu pro­punerea de arestare preventivă. (L.I.)
S-a spânzurat!
     Viorel Ghibescu, din Răhău, l-a găsit, în data de 31 mai, în jurul orei 20.30, pe fiul său Ioan în vârstă de 28 de ani spânzurat. Tânărul fusese externat de curând de la secția de Neuropsihiatrie a Spitalului județean Alba unde a fost supus unui tratament, el prezentând afecțiuni psihice. Ioan Ghibescu și-a pus capăt zilelor, spânzurându-se cu un lanț metalic de grinda acoperișului unui șopron aflat în spatele casei în care locuia. Cadavrul nu prezenta urme de violență. Medicii le­giști urmează să stabilească în urma necropsiei cauza exactă a morții care cel mai probabil este asfixie mecanică prin spânzurare. (L.I.)
Pe termen scurt
Cursul euro/dolar își menține tendința
     Deși s-a ferit să facă prognoze privind evoluțiile cursurilor valutare, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că pe termen scurt tendința actuală, de scădere a euro în raport cu dolarul, se va menține. El a luat în calcul atât sta­tisticile din perioada '70-'90, când tendințele cursului de schimb dolar/marcă se inversau cam la 6 ani, cât și cele de la intrarea euro, când după scăderea ac­centuată a euro a urmat fenomenul invers. În plus, a luat în calcul și faptul că în SUA au crescut dobânzile, ceea ce a făcut dolarul mai atrăgător. Totodată el a amintit că acum câteva luni, când dolarul era în picaj, a spus: "Băieții deștepți cumpără acum dolari", tocmai gândindu-se că va veni perioada de creștere a do­larului.
    În ceea ce privește raporturile leului cu cele două valute s-a mărginit doar să spună că BNR va mai interveni în piață dacă va fi nevoie. (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.