.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Fâsâiala de la gaze...
     Când eram ceva mai tânăr și mă zbăteam prin păienjenișul de probleme pe care viața mi le întindea la tot pasul, un bătrânel hâtru, dar "pișcat" de metodele comuniste de conservare mi-a dat un sfat: "Atunci când cineva îți aruncă o bilă înroșită în foc și o prinzi în palme încearcă foarte repede să scapi de ea, pla­sând-o la altcineva, că altfel o să te frigi rău de tot". Cât adevăr se ascundea în spatele acestor cuvinte înțelepte am aflat abia atunci când, necosotindu-le m-am ales cu serioase răni pe mâini, dar mai ales în suflet.
    Probabil, concitadinul nostru, liberalul Ștefan Cosmeanu nu a avut parte de o asemenea "dădăceală" în copilărie și adolescență, iar acum nu mai știe ce alifie să folosească pentru a scăpa de arsuri. Tânăr și foarte simpatic, bun profe­sio­nist și serios ca orice ardelean, el a ajuns pe cheiul Dâmboviței într-un moment, hai să-i spunem nefast. Nici nu apucase bietul om să fie instalat la conducerea ANRGN, că hop, așa ca din senin s-a trezit cu o bilă înroșită de pricepuții "co­vaci" ai lui Dan Ioan Popescu, dar pe care n-au putut-o lansa pe piață din cauze pur... electorale. Văzându-și subalternul cum se luptă să "răcorească" obiectul buclucaș (cel cu abonamentul la gazele naturale), primul motociclist al Ro­mâniei a încercat în prima fază să-l scape de chinuri susținând chiar că abo­namentul abuziv de la Distrigaz este de fapt o binefacere pentru consumatori și negreșit trebuie aplicat de... "Păcălici"! Simțind însă în palme uriașul pojar, că­ruia între timp opinia publică, presa și chiar o parte dintre parlamentari i-au sporit zestrea de calorii, premierul Călin Popescu Tăriceanu, tocmai sosit cu cizmele curate dintr-o vizită în zona calamitată din Banat, l-a lăsat repede jos, ordonând imediat blocarea măsurii. Ușurat pentru moment, privind cu un ochi la palmele fumegânde și cu celălalt în direcția sediului Guvernului, de unde ar fi putut să-i revină bila, Cosmeanu a încercat, tot cu bun simț, să se scoată, dar mai ales să-și apere conducătorii. Ne-a povestit că a venit recent la conducerea agenției, că are și el de înfruntat o "moștenire dezastruoasă", că n-a avut su­ficient timp să "rumege" efectul metodologiei hoțești și că în cele din urmă s-a revenit la "implementarea" acesteia, consumatorii urmând să achite atât cât vor consuma. Ori, tocmai aici intervine marea... furăciune. Ni s-a ex­plicat că de acum înainte, costurile fixe și cele variabile nu vor mai fi defalcate pe abonament și factură, ci se vor regăsi numai pe factură, abonamentul fiind desființat. S-a mai menționat că, de la 1 iulie, tarifele se vor majora cu 7 la sută, ele incluzând și aceste costuri. În traducere liberă, consumatorii nu vor mai fi jumuliți prin abonament, ci prin prețuri. Astfel spus, populația continuă să "sponsorizeze" cheltuielile nesăbuite sau investițiile distribuitorilor. Să plătească salarii exor­bitante funcționărimii Distrigaz, alcătuită mai adesea pe bază de nepotisme, să susțină întreținerea uriașelor sedii și a luxuriantului parc de limuzine achi­zi­ționate, culmea, tot pe banii clienților. Să acopere cheltuielile de extindere și mo­dernizare a rețelelor de distribuție, care în mod firesc ar reveni francezilor și nemților, noii proprietari după privatizare, adică cei care s-au angajat prin contract să facă acest lucru. Cu această perdea de fum, guvernanții nu fac de­cât să mascheze o nouă secătuială a buzunarelor contribuabililor și așa din ce în ce mai goale.
    Și probabil "surprizele" nu se vor opri aici. Un fum gros se ridică deasupra Pieții Victoriei, semn că forjorii lui Ionuț Popescu pregătesc o nouă bilă înroșită, cea a impozitării dobânzilor din depozitele bancare. Atenție mare la mâini, sti­mați concetățeni...
Dumitru HENEGAR