.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 4.6.2005 ::. 
"Elena din Troia" în variantă țigănească, la Sebeș
•Familiile Stănescu și Bologa s-au încăierat pentru o fată, în... biroul primarului!
     Nu demult, în cotidianul nostru apărea un articol referitor la scandalul de­clanșat între familiile Stănescu și Radu (familii de țigani căldărari înstăriți, din Se­beș), și, respectiv, familia Bologa, de așa-ziși "țigani de mătase", din aceeași lo­calitate. Motivul conflictului, ca în "Iliada" anticului Homer, este o tânără fe­meie care a fugit cu iubitul ei. Este vorba despre o țigancă de 18 ani (mâine poi­mâine), pe nume Ana Manuela Stănescu. Tânăra "Elena din Troia" în variantă țigănească, poate vă mai amintiți, s-a refugiat la familia Bologa, refuzând să accepte ca mire un băiat de numai 14 ani, după cum îi impunea familia. Am descris în articolul respectiv o primă parte a confruntării dintre familiile res­pective, iar acum suntem în măsură să vă povestim cel de-al doilea episod. A­cesta s-a petrecut în anticamera primarului din Sebeș, Alexandru Dăncilă, și a continuat în biroul lui, fiind necesară intervenția Poliției. Astfel, joi, 2 iunie 2005, cei doi tineri îndrăgostiți care doresc să rupă împreună barierele tradițiiilor și cutumelor țigănești, Ana Stănescu și Răzvan Bologa, însoțiți de viitorul socru mare, Petru Bologa, s-au prezentat la Primăria municipiului Sebeș, pentru a de­pune actele necesare încheierii oficiale a căsătoriei. (Lăsăm deoparte faptul că fata nu avea cartea de identitate, susținând că a pierdut-o, pentru că, oricum, Serviciul de evidență informatizată a persoanei i-a eliberat în timp record o nouă carte de identitate.) Problema a fost că, anunțați de un "binevoitor", părinții și bunicul Anei Stănescu s-au înființat la Primărie, și au încercat să o smulgă din mâinile familiei Bologa. Prin urmare, s-a declanșat o altercație cu împinsături și tras de păr, chiar în biroul secretarei primarului. Speriată de busculadă, tânăra țigancă prinsă la mijloc între cele două părți s-a refugiat în... biroul primarului (care nu se afla în acel moment acolo). Din declarațiile unor martori reiese că Petru Bologa nu a reacționat violent în fața familiei Stănescu, apărându-se doar și încercând să-și apere viitoarea noră. El a anunțat Poliția (ca și secretara pri­marului, de altfel, și ea marcată de "eveniment"), iar oamenii legii și-au făcut a­pariția în câteva minute, punând capăt conflictului.
    Anunțați de către una dintre părțile aflate în dispută, ne-am deplasat la Pri­măria Sebeș a doua zi (vineri, 3 iunie 2005), unde am aflat ceea ce s-a întâm­plat. Ba chiar am reușit să discutăm și cu fata de la care a plecat scandalul. Aceasta ne-a dat o declarație, în care ne roagă să facem apel, prin intermedia ziarului nostru, către părinții ei, cu rugămintea de a o lăsa să se căsătorească cu cel pe care și l-a ales de soț. În declarația ei, Ana Stănescu susține că atât ea, cât și familia Bologa, primește zilnic telefoane de amenințare de la părinții ei, iar afară din casă nici nu îndrăznește să iasă, de teamă să nu stârnească din nou scandalul între familii. Suntem curioși până unde va merge această încrân­cenare, când ar fi atât de simplu să se facă pace și să se ajungă la o înțe­le­gere...
Ioan HĂNȚULESCU

"Tăvălug de ilegalități" la împărțirea pământului
•Prefectul Cosmin Covaciu crede că unele comisii locale de fond funciar nu au fost controlate niciodată de mai bine de 10 ani
     Concluziile controalelor efectuate în perioada 25 aprilie-1 iunie la un număr de 30 de comisii locale de fond funciar din județ de către reprezentanții Corpului de Control al Prefectului au fost prezentate recent într-o conferință de presă. Potrivit raportului prezentat de Ovidiu Cazacu, numai angajații primăriilor mai participă în prezent la activitățile comisiilor locale de fond funciar, membrii numiți ca reprezentanți ai proprietarilor absentând de cele mai multe ori pentru că nu sunt plătiți. Și în prezent mai există cereri în baza Legii nr. 169/1997 și Legii nr. 1/2000, care nu au fost nici până acum soluționate, deși au trecut ani buni de când au fost depuse la comisiile locale din Cergău, Jidvei, Mihalț, Crăciunelu de Jos, Cetatea de Baltă, Ocna Mureș, Ighiu, Câlnic, Pianu și Vințu de Jos. În alte comune, ca Berghin și Daia Română, nici măcar nu au fost întocmite schițele pentru elaborarea planului cadastral, punerea în posesie asupra terenurilor și chiar emiterea titlului de proprietate făcându-se doar pe baza datelor din Registrul agricol. În aceste situații, vor fi necesare refacerea măsurătorilor și reluarea acțiunii de punere în posesie, conform legii. La majoritatea comisiilor locale s-a așternut praful pe zeci sau sute de titluri de proprietate, pentru că oamenii nu s-au mai dus să plătească taxa de ridicare a acestor documente, după ce s-au văzut lucrând terenul. Cele mai multe titluri de proprietate neridicate se află la Șona (288), Berghin (234), Ighiu (198), Cetatea de Baltă (194), Sâncel (183) și Ohaba (151). Prefectul Cosmin Covaciu a declarat că au existat cazuri în care au fost emise 3-4 titluri de proprietate pentru aceeași suprafață de teren sau, cel puțin teoretic, procentul de împroprietărire ar ajunge la finalul acțiunii la...105 la sută. El a spus că deși legile funciare nu prevăd sancțiuni pentru primarii care nu-și fac treaba, pot fi luate măsuri împotriva lor, dacă se constată anumite abuzuri, considerând prin prisma numeroaselor deficiențe depistate că unele comisii locale de fond funciar nu au fost controlate niciodată din 1994 încoace. Totodată, prefectul a promis că va verifica dacă funcționarii publici ai primăriilor efectuează lucrări de fond funciar în afara pro­gramului prin intermediul firmelor lor, caz în care ar fi vorba de incompatibilitate, urmând să-i destituie din funcții. Pe de altă parte, subprefectul Clement Negruț a spus că s-a lucrat haotic, iar aplicarea eronată a Legii 18/1991 a dus la un "tă­vălug de ilegalități", regăsite acum în procesele aflate pe rolul instanțelor. El a­preciază că trebuie impulsionată această activitate, printr-o strânsă și eficientă colaborare între comisiile locale de fond funciar, Oficiul de Cadastru și Publi­citate Imobiliară (fostul OCOT) și Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba.(R.G.)
PD vrea să vămuiască la Alba Iulia
     Președintele Partidului Democrat Alba, Mircea Hava a declarat în cadrul unei conferințe de presă că următorul pas în schimbarea persoanelor indezirabile de la conducerea unor instituții este Biroul Vamal Alba Iulia. Partidul Democrat are înlocuitorul dorit în persoana doamnei Gabriela Fechetea, care are experiență în domeniu. Se pare însă că actualul șef al Vămii Alba Iulia, Radu Pavel, este greu de urnit, de aceea PD va pune la bătaie toate argumentele și va folosi toate pâr­ghiile pentru ca schimbarea să aibă loc cât mai curând. Mircea Hava a mai în­trebat, retoric, ziariștii oare de ce atât persoanele fizice, cât și cele juridice pre­feră să apeleze la serviciile birourilor vamale din județele învecinate, decât la cel din Alba Iulia. Chiar așa,
oare de ce? (A.D.)
Conducere nouă la A.J.O.F.M. Alba
     Începând cu data de 1 iunie a.c. la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba a fost instalată oficial noua conducere formată din Corneliu En­gi - director executiv și Ioan Vasile Bugnar - director executiv adjunct. Corneliu Engi este membru al Partidului Democrat și a lucrat în trecut la Administrația Financiară a orașului Ocna Mureș. Vasile Bugnar - membru PNL - a fost timp de 8 ani primarul aceluiași oraș, în perioada 1996 - 2004.(R.J.)
Reuniune ARE la Alba Iulia
     Proaspăt întors din Elveția unde a participat la ședința trimestrială a Biroului Executiv al Ansambului Regiunilor Europene (ARE), președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a anunțat că a obținut, așa cum a promis la plecare, acordul Biroului ARE ca, în anul următor, una dintre reuniunile ARE să se desfășoare la Alba Iulia. Astfel, în primăvara anului 2006, la Alba Iulia va avea loc ședința uneia din­tre comisii, cel mai probabil a Comisiei de Cultură și Minorități. Până atunci în­să, în această vară va avea loc inaugurarea sediului Biroului ARE la Alba Iulia, singurul birou de reprezentanță al ARE din Europa Centrală și de Sud-Est. La inaugurare va participa și unul dintre vicepreședinții ARE. Tot în această vară, la invitația adresată de dl. Ion Dumitrel, va vizita județul nostru secretarul general al ARE, dl. Klaus Klipp. "Pentru o mai bună colaborare vom desemna o persoană care să se ocupe de o bună coordonare a relațiilor cu ARE", a mai adăugat pre­ședintele CJ Alba. (I.P.)
Violator la... răcoare
     Pe raza municipiului Alba Iulia a fost organizată de către Serviciul Investigații Criminale, în data de 2 iunie, o acțiune pe linie de mandate de arestare. Cu această ocazie a fost depistat și reținut Ilie Hancăș (24 de ani), din Șona care era condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani pentru comiterea infracțiunii de viol. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.