.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Frații Sibișean refuză libertatea!
•Recursul pentru punerea în libertate a așa-zisului lor "grup organizat" a fost respins
     Vineri, 3 iunie 2005, la Curtea de Apel din Alba Iulia s-a judecat recursul for­mulat de avocații așa-zisului "grup Sibișean", prin care se cerea anularea cererii de prelungire a mandatului de arestare preventivă și judecarea inculpaților în stare de libertate. Ședința s-a desfășurat în prezența celor 11 inculpați, aduși cu cătușe și păziți de puternice forțe polițienești, precum și în prezența familiilor acestora. Vă reamintim că cei incluși în acest grup se află deja de două luni în arest, faza de urmărire penală prelungindu-se nepermis de mult (după părerea avocaților) și în mod nejustificat, deoarece în dosarul cauzei nu au apărut până acum probe noi. Unul dintre argumentele din pledoaria av. Viorel Jidveianu a subliniat tocmai acest aspect: "Fapte comise în mod accidental acum 7-8 ani nu justifică rămâ­nerea în arest a inculpaților, iar acuzația de asociere în vederea săvârșirii de in­fracțiuni nu a fost dovedită, deoarece aceasta ar presupune existența unui plan bine stabilit și executarea lui ulterioară. Simplul fapt că inculpații se cunoșteau între ei nu dovedește nimic, deoarece Alba Iulia este un oraș mic..."
    În mod surprinzător, frații Claudiu și Cosmin Sibișean, atât personal cât și prin avocat, au solicitat rămânerea în stare de arest, pentru a nu mai exista sus­piciunea că ei ar putea influența martorii acuzării. Pe de altă parte, însă, deși avo­cații apărării au depus o cerere prin care solicitau să asiste la toate actele de ur­mărire penală (deoarece existau anumite indicii cum că unele dintre probele acu­zării sunt "influențate"), cererea lor a fost respinsă. Și, după cum am fost infor­mați de către purtătorul de cuvânt al Curții de Apel, și recursul inculpaților a fost respins, în bloc. (I.H.)
"Leul greu" a venit în Alba Iulia
     PeugeotIeri, la Alba Iulia, s-a dechis oficial showroom-ul Peugeot, marcă supranumită pe plan internațional "Leul Francez", iar la noi "Leul Greu". Acesta este situat pe strada Revoluției nr. 7D, zonă cunoscută de alba­iulieni sub numele "Cracii Primăriței", după cum a subliniat în conferința de presă de la hotel Parc chiar d-l Marian Morar, directorul general al EURIAL Invest Cluj, concesionarul Peugeot care a deschis showroomul. Deo­camdată acesta dispune de un spațiu ex­pozițional de 130 mp (pentru 3 autoturisme) și este deservit de 3 persoane. Însă este conceput după modelul Blue Box, ceea ce înseamnă că și clienții din Alba vor fi tratați la nivelul standardelor inter­naționale ale Peugeot. Faptul că Peugeot este decis să rămână în Alba Iulia îl de­notă și prezența la conferința de presă a directorului de marketing de la Trust Motors (importatorul autovehiculelor Peugeot), Cristina Ionescu, Gabriel Stăn­culescu (directorul de vânzări de la EURIAL Cluj) și Cristian Precup, directorul tehnic de la aceeași firmă.
    Esențial pentru clienții din Alba este faptul că vor avea asigurat service non-stop, de la firma din Cluj, plus alte facilități gratuite în perioada de garanție, cum ar fi un autoturism de înlocuire dacă repararea durează mai mult de o zi. Iar la cumpărare pot apela direct la EURIAL Leasing, ceea ce-i scutește de alte dru­muri. În plus, firma practică și sistemul buy-back.
    Ținând cont că anul trecut Peugeot a fost a doua marcă importată în România, iar vânzările au crescut cu 50% față de 2003, d-l Moraru și-a exprimat con­vingerea că modelele 206 și 407 se vor vinde foarte bine în Alba. Anul trecut firma clujeană a vândut circa 50 de mașini în Alba, după cum am aflat de la d-l Stăn­culescu. Curioșii vor putea testa mașinile chiar azi, la expoziția din fața Casei de cultură a sindicatelor, iar ceilalți le pot admira.
Florin SILEA

După recuzarea completului
"Aurarii" au rămas în arest
     În data de 31 mai a avut loc cea mai mare operațiune din ultimii 50 de ani de recuperare a unor bunuri de patrimoniu ce provin din efectuarea de săpături ilegale în situri arheologice aflate pe raza județului Hunedoara. Au fost reținute 11 persoane, la domiciliul acestora fiind găsite în urma perchezițiilor 15 brățări din aur masiv și monede din perioada traco-dacico-romană. Pentru depistarea cu ușurință a obiectelor membrii găștii au adus din străinătate detectoare de metal performante. Prejudiciul adus statului român se ridică la suma de 1,5 milioane de dolari, grupul infracțional practicând traficul cu comori încă din anul 2000. Cea mai mare parte a comorii a fost vândută în Occident, dar o parte dintre brățări se află în țară la colecționarii de antichități a căror nume nu sunt încă cunoscute. Printre cei 11 inculpați se numără și doi conjudețeni, respectiv Ioan Vasinca și Alberto Ioan Deak, zis Alin Dracul, ambii din Abrud. Cei doi sunt cercetați în stare de libertate pentru comiterea infracțiunilor de instigare la șantaj și lipsire de libertate în mod ilegal. Surse de încredere au precizat că abrudenii au cerut ajutorul a trei dintre membrii asociației infracționale, respectiv Ciprian Hidișan, Sorin Popa și Ioan Groza pentru recuperarea sumei de 1 miliard de lei de la un om de afaceri din municipiul Alba Iulia. Pentru a fi convingători, iar rezultatul să fie unul pozitiv cei trei au apelat la măsuri extreme, afaceristul fiind dus pe un câmp și bătut. Cei 11 membri ai asociației infracționale riscă să stea în închisoare între 10 și 20 de ani. În cursul zilei de ieri, deoarece unul dintre inculpați, respectiv Iulian Ceia, fost polițist, considerat "capul" grupării i-a recuzat pe toți judecătorii completului de judecată, procesul celor 11, care au rămas în arest, a fost mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție. (L.I.)
Pentru al treilea an consecutiv
Suntem campioni la săpăturile arheologice preventive
     Stațiunea Jupiter a găzduit la sfârșitul lunii mai cea de-a 39 ediție a Sesiunii Anuale de Rapoarte Arheologice. La ediția din acest an pe lângă comunicarea rapoartelor de cercetare reflectând activitatea arheologilor pe anul 2004, au avut loc și trei mese rotunde, din care două au fost organizate de arheologii din județul nostru. Este vorba despre masa rotundă "Topografia arheologică - metode și teh­nici de abordare folosite în cercetarea arheologică", în organizarea Institutului de Arheologie Sistemică de pe lângă Universitatea "1 Decembrie 1918" susținută de arh. Marius Breazu și masa rotundă "Braconaje arheologice" prezentată de Gabriel Rustoiu - directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu, Cultural Național Alba și arh. Mihai Căstăian de la Muzeul de Istorie al muni­ci­piului Orăștie. Dar cel mai important este faptul că județul Alba și-a păstrat titlul de județ în care cercetarea arheologică preventivă este privită cu cea mai mare seriozitate. Este al treilea an consecutiv când județul nostru ocupă primul loc la această categorie, anul trecut efectuându-se 75 de săpături de salvare. Pe lo­curile următoare se situează, la mare distanță, județele Constanța (39 șantiere) și Cluj (17 șantiere). În același interval de timp, de exemplu, în municipiul București s-au efectuat săpături doar pe 4 șantiere de salvare, ori în județul Mureș într-unul, în condițiile în care ambele unități administrative au mai multe situri arheologice decât județul nostru, iar municipiul București, dacă e să ne luăm după statistica publicată pe site-ul Institutului de Memorie Culturală (CIMEC), geme de arheologi specialiști și experți.
    Pentru a ilustra mai bine importanța locului fruntaș deținut de județul Alba în privința săpăturilor arheologice preventive să mai spunem câteva date. Cele 75 de șantiere din județul Alba reprezintă un sfert din totalul de 315 astfel de șantiere deschise în anul 2004 în România. Proporția se păstrează de la un an la altul: în 2002 în Alba au fost 52 de șantiere dintr-un total de 213, iar în anul 2003 au fost 64 din 249. Dacă e să ne raportăm la Transilvania, atunci lucrurile sunt și mai clare: în 2002 în Transilvania au fost în total 100 șantiere din care în județul Alba mai mult de jumătate, în 2003 un total de 93 de șantiere din care în județul Alba două treimi, iar anul trecut 115 din care tot două treimi (75) în județul nostru. Din păcate județul nostru nu stă la fel de bine în ceea ce privește șantierele arhe­ologice de cercetare sistematică, cele care se finanțează de către Ministerul Culturii și Cultelor. Din păcate statistica pentru acestea nu este limpede. Poate e­xistă motive! Rămâne însă remarcabil faptul că interesul pentru arheologie în municipiul Alba Iulia și în județ este crescut, iar acest fapt se datorează și exis­tenței secției de Istorie-Arheologie la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia.
Anca DINICĂ

Proiectile și grenade pe toate drumurile
     În județul Alba se pare că a început "să plouă" cu proiectile și grenade. Astfel în satul Galtiu, în locul unde se efectuează lucrări de reparații la podul situat peste Valea Gălzii, a fost găsită, în data de 1 iunie, o grenadă. Persoanele care făceau săpături în acea zonă au descoperit, în jurul orei 18.10, o grenadă de mână, defensivă, neexplodată ce datează din perioada celui de-al doilea război mondial. În aceeași zi, la un centru de colectare a fierului vechi din municipiul Aiud s-a prezentat un cetățean de etnie rromă care, pe lângă alte deșeuri, avea pentru vânzare și două proiectile militare. În urma cercetărilor s-a stabilit că Iosif Vizi (46 de ani), a găsit proiectilele de tipul lovitură comulativă anti-tanc în timp ce efectua săpături după fier vechi pe malul drept al Mureșului, în locul numit "La baraj". Proiectilele erau deteriorate și prezentau urme de rugină. În ambele cazuri a fost anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență care va lua măsurile ce se impun, respectiv distrugerea proiectilelor și a grenadei. (L.I.)
Județul Alba ajută sinistrații din Foeni
     Luând în considerare suferința confraților din Banat, comuna Foeni, Vasile Pușcaș, primarul comunei Valea Lungă s-a deplasat special la fața locului, joi, 2 iunie, pentru a duce ajutoare pentru sinistrați constând în cereale, bani și ali­mente. De asemenea, aiudeanul Virgil Hagea, reprezentantul firmei Luxten în ju­deț, a sprijinit cu 20 de tone de ciment, o familie nevoiașă din Foeni, în vederea construirii unei noi locuințe, grație acestei implicări și primăriile din Săliștea, Șo­na sau Cergău contribuind cu diverse ajutoare pentru sinistrații din localitatea bănăteană, al cărui primar este Ioan Lajos, tatăl arbitrului prim-divizionar, Tiberiu Lajos. (H.D.M.)
Dublu jaf la Războieni
     Lucrători din cadrul Poliției TF Războieni au fost sesizați în data de 1 iunie că persoane necunoscute au pătruns în magazia unui bar, de unde au sustras bă­uturi alcoolice, dulciuri, cafea și suma de 2,5 milioane de lei. Autorii au fost identificați în persoana numiților Claudiu Șerban (29 de ani), Andrei Radu (18 ani), Alin Damian (29 de ani), toți trei cu antecedente penale și Daniel D. (14 ani). Cei patru au intrat în magazie printr-un geam lăsat neasigurat. Prejudiciul a fost recu­perat și restituit unității vătămate, făptașii fiind cercetați pentru comiterea in­frac­țiunii de furt calificat. A doua zi, respectiv 2 iunie, același bar a fost prădat de către Rareș D. (14 ani). Acesta, profitând de neatenția vânzătoarei a sustras din casa de marcat suma de 1,250 milioane de lei. Prejudiciul a fost recuperat și restituit. În cazul în care se stabilește că minorul avea discernământ în momentul comiterii faptei el va fi cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Costul neintegrării - peste 1 miliard de euro
     Leonard Orban, secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, a declarat că amânarea integrării României în UE ne-ar costa peste 1,160 miliarde de euro, fonduri nerambursabile care nu ne vor mai fi acordate. La acestea se adaugă costurile politice. România ar fi pe locul al VII-lea după numărul de voturi. Dem­nitarul a mai precizat că domeniile pentru care am putea primi scrisori de a­vertizare sunt: corupția, agricultura, ajutoarele de stat, mediul, achizițiile publice, proprietatea intelectuală și industrială. Și alte state au primit scrisori de aver­tizare, însă acelea sunt deja în UE... (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.