.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 6.6.2005 ::. 
Conflict minister - inspectorat pe tema desființării secției maghiare de la o școală din Aiud
Ministerul zice NEM, IȘJ Alba - consecvent în DA!
     Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Alba nu va da curs adresei nr. 30.502/17.05. 2005 a Ministerului Educației și Cercetării prin care se cere men­ținerea funcționării în anul școlar viitor a secției maghiare cu clasele I-IV în regim de învățământ simultan la Școala generală "Liviu Rebreanu" din Aiud. Prof. Cor­nel Sandu, inspectorul școlar general al IȘJ Alba, a declarat că instituția pe care o conduce nu a făcut nici o solicitare în acest sens, după ce Consiliul de Admi­nistrație al IȘJ aprobase desființarea acestei clase și mutarea elevilor la Colegiul Național "Bethlen Gabor" din Aiud. Mai mult, art. 158/2 din Legea în­vă­ță­mântului invocat de reprezentanții ministerului, susține prof. Sandu, prevede că învă­ță­mântul simultan poate funcționa doar în zonele izolate, fapt ce nu este valabil în cazul Școlii generale "L. Rebreanu", aflată la marginea municipiului Aiud. El a menționat însă că o adresă în acest sens a fost înaintată directorului general al Învățământului pentru Minorități din cadrul MEdC, Laszlo Murvai, de către prof. Gabriela Toth, inspector școlar pentru minorități al IȘJ Alba. Pentru că docu­mentul nu a fost înregistrat, semnat de inspectorul școlar general și ștampilat, a spus șeful IȘJ Alba, actul este nul. Potrivit documentului, d-na Toth consideră că toate aspectele legate de desființarea secției maghiare de la Aiud, de la restrângerea activității învățătoarei Ana Bardi, până la depunerea dosarului acesteia de către directorul școlii, fără ca femeia să fi semnat cererea de re­ducere a postului, reprezintă ilegalități. Inspectorul școlar pentru minorități mo­tivează că efectivul clasei maghiare este de 6 elevi, cu doi mai mare decât mi­nimul necesar funcționării, în planul de școlarizare pentru anul școlar 2005/2006 depus în luna ianuarie era prevăzută secția maghiară, iar în anii 2001 și 2002, când s-a încercat din nou desființarea secției maghiare, nu a fost găsit un temei legal. În replică, prin adresa nr. 3.019/01.06.2005 înaintată MEdC, inspectorul școlar general a arătat că IȘJ Alba nu a primit nici o solicitare din partea pă­rinților copiilor de la Școala generală "L. Rebreanu" din Aiud pentru menținerea sec­ției maghiare. Oricum, a spus prof. Cornel Sandu, unii dintre elevi erau na­vetiști, mutarea la Colegiul Național "B. Gabor" neafectându-le statutul, întrucât contravaloarea transportului este decontată.
    Prof. Sandu este de părere că intervenția reprezentanților pentru minorități din cadrul IȘJ Alba și MEdC poate fi considerată un abuz și a amenințat că va de­pune plângere penală împotriva acestora, dacă vor mai insista pentru menținerea secției maghiare la școala aiudeană, care în opinia lui a fost desființată legal.
Robert GHERGU

Viteza excesivă face din nou victime pe DN 1
Carambol cu patru mașini avariate și un mort
     AccidentÎn dimineața zilei de 4 iunie, în jurul orei 9.00, pe DN 1, pe raza satului Răhău, a avut loc un accident rutier în urma căruia o femeie și-a pierdut viața. Valeria Cris­tina Cherecheș (29 de ani), medic de profesie, în timp ce se deplasa cu auto­tu­rismul marca VW pe direcția Sebeș-Sibiu nu a păstrat distanța corespunzătoare față de Dacia condusă de Vasile Ghibu (63 de ani) ce intenționa să vireze stânga. Din cauza vitezei excesive cu care rula, VW a intrat în coliziune cu autoturismul Dacia, după care a ricoșat și a intrat în autocarul Volvo condus din sens opus de către Gheorghe Nicolae Bogdan (33 de ani). În cele din urmă VW a fost proiectat în autoturismul Logan aparținând Serviciului Poliției Rutiere ce era parcat în afara părții carosabile. Loganul fusese folosit de către un agent de poliție pentru a se deplasa la locul unui accident petrecut anterior între un tir autotransporter și un autoturism. În urma impactului Valeria Cristina Che­recheș a decedat pe loc, autoturismul VW fiind avariat în proporție de 80 la sută. La fața locului a fost necesară intervenția pompierilor și a unui echipaj de des­carcerare. Vasile Ghibu, conducătorul Daciei, a fost internat la Spitalul muni­cipal Sebeș cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral deschis, comoție ce­rebrală și plăgi faciale minore. Conducătorilor auto le-au fost recoltate probe bio­logice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, poliția continuă cer­cetările. (L.I.)
Tâlhari în autobuzele albaiuliene
     Poliția municipiului Alba Iulia a fost sesizată, în 27 mai, de către Maria Simona Breaz din Alba Iulia că în timp ce călătorea cu microbuzul pe raza mu­nicipiului i-a fost furat portmoneul. S-a stabilit că autorii sunt Ioan Dorin Șerban, din Alba Iulia și Nicolae Arcan, din Teiuș. Portmoneul a fost sustras de către Ioan Șerban și pasat lui Nicolae Arcan care l-a scăpat pe jos. Femeia a observat ce se petrece și a încercat să-i rețină pe cei doi, moment în care a fost lovită de Arcan. Făptașii sunt cercetați pentru comiterea infracțiunilor de furt și tâlhărie. (L.I.)
Sala de sport de la Lancrăm va fi finalizată
     S-au reluat lucrările la controversata sală de sport din Lancrăm. Este o veste bună sau rea, depinde din ce punct de vedere o privim. Bună pentru că era păcat ca cele 9 miliarde lei investite până acum să se risipească, având în vedere că mai erau necesare doar 2 miliarde pentru finalizarea lucrării, în timp ce pentru demolarea ei trebuiau 3 miliarde. Dar e o veste mai puțin bună pentru că noi, cel puțin, nu am înțeles care a fost finalitatea propunerii venite din partea ministrului Culturii, Mona Muscă, ea însăși adresând cu circa o lună în urmă o scrisoare deschisă primarului Sebeșului, în care recomanda demolarea sau strămutarea sălii de sport. Se naște firesc o întrebare: a cedat Mona Muscă și a dat un pas înapoi însă fără a mai face public acest lucru ori s-au reluat lucrările fără știința domniei sale? Contactat telefonic, primarul Sebeșului, Alexandru Dăncilă, care, deși s-a arătat oarecum reticent față de discutarea acestui subiect, a recu­nos­cut reluarea lucrărilor. Nu înțelegem însă atitudinea domniei sale, în condițiile în care noi doream doar să aflăm dacă s-au reluat sau nu lucrările, fără a face a­precieri pozitive sau negative asupra acestui lucru.
Ioana PITICARIU

Dorin Pavel - reabilitat
     La finele săptămânii trecute s-a desfășurat la Sebeș, cea de-a cincea ediție a Sesiunii de Comunicări Tehnico - Științifice "Dorin Pavel". Poate cel mai im­portant aspect care poate fi consemnat cu acest prilej este inițiativa deputatului PSD de Alba, Mugurel Liviu Sârbu, care a propus reabilitarea post - mortem a celui care a fost fondatorul hidroenergeticii românești, Dorin Pavel. Este vorba despre reprimirea în rândurile Academiei române de Studii Tehnice a acestuia, calitate care i-a fost retrasă de către fostul regim comunist. Propunerea a fost însușită de către toți participanții la această sesiune, inclusiv de către dr. ing. Mihai Mihăilă, președinte al Asociației Generale a Inginerilor din România și totodată vicepreședinte al Academiei de Studii Tehnice. Domnia - sa a promis solemn că acest demers se va concretiza favorabil în cel mai scurt timp posibil.(R.J.)
Organism pentru atragerea investitorilor străini
     Președintele Consiliului județean Alba - Ion Dumitrel a declarat că în curând va înființa un organism pentru atragerea investitorilor străini, după modelul celor care funcționează în partea de est a Germaniei. Ideea este că pentru dezvoltarea durabilă pe care CJ Alba o gândește este nevoie de capital. Pentru că noi nu prea avem, atunci trebuie să apelăm la străini. Iar pentru aceasta trebuie să a­vem la dispoziție un organism profesionist care să poată oferi informații despre oportunitățile și facilitățile oferite de județul Alba. Acest organism va avea o parte tehnică, formată din specialiști ai CJ Alba, dar și o parte de lobby la care vor fi invitați să participe toți oamenii politici responsabili din județ, indiferent de orien­tarea politică. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.