.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
În Sohodol, toată lumea pune osul la treabă
Primarul Lucian Andreica reabilitează un drum județean cu forțe proprii
     Despre primarul liberal Lucian Andreica, din Sohodol, am scris până acum, din nefericire, mai ales cu prilejul unor dispute pe marginea furturilor de pădure, culminate cu acțiuni în instanță. (Deși această ipostază nu-l definește ca om, el fiind mai degrabă un creștin cu frica lui Dumnezeu, care n-a pregetat să-și a­sume creșterea unor copii orfani.) Acum, când în sfârșit s-a făcut pace în co­mună, iar șeful de post a fost înlocuit cu un polițist cu care administrația poate coopera, primarul și consilierii săi s-au apucat serios de treabă. Mai întâi au dotat sediul Primăriei (reparat exclusiv pe banii primarului, preț de vreo câteva sute de milioane de lei), cu diferite piese de inventar, mobilier etc., din fonduri de la bugetul local. De asemenea, cot la cot, primar, consilieri, angajați ai Primăriei și beneficiari de ajutor social au ieșit la lucru, reparând drumul județean ce leagă Sohodolul de Câmpeni, drum aproape impracticabil în perioadele ploioase. Bi­neînțeles, la repararea drumului mai contribuie și diferiți prieteni de-ai primarului, însă cea mai mare parte a lucrării se execută cu forțe proprii, deoarece Primăria dispune acum de utilaje (printr-o firmă la care Consiliul local este acționar unic). Din câte am aflat, deja jumătate din drum a fost reparat, iar finalizarea lucrării este preconizată la sfârșitul acestei săptămâni. (I.H.)
Proiectul "Eco-grădinița"
     Copiii instituțiilor de învățământ preprimar din Alba Iulia, incluse în proiectul "Eco-grădinița", vor primi cărți de colorat și versuri editate de un colectiv al Gră­diniței nr. 12 din Alba Iulia, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Direcția de Sănătate Publică Alba. Educatoarea Veronica Suciu, directorul uni­tății, a declarat că pe lângă copiii unității pe care o conduce, este vorba de pre­școlarii grădinițelor nr. 7, 13, 15 și 18, care au participat la o serie de acțiuni de­rulate prin acest proiect, în total fiind tipărite 1.000 de exemplare. Desenele cărții intitulate "Apa-sursa vieții" au fost realizate de Monica Bălănean, iar versurile aparțin educatoarelor Elvira Ilea și Camelia Negrea. În cele 14 pagini, copiii pot gă­si și informații legate de formarea unei atitudini corecte despre sănătate și me­diu, date inserate împreună cu dr. Olimpia Candrea din cadrul DSP Alba.(R.G.)
Donație franceză pentru nou-născuți de la "Speranța"
     Societatea Handicapaților Neuropsihic "Speranța" din Alba Iulia a donat Spi­talului Județean de Urgență Alba, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, îm­brăcăminte în valoare de peste 3.300.000 de lei, a anunțat directorul unității sanitare, dr. Călin Potor. Este vorba de 4 pardesie și două perechi de pantaloni fabricate în Franța de care ar fi trebuit să beneficieze, potrivit adresei semnate de președintele organizației, Rozalia Sucevescu, copiii născuți pe data de 1 Iunie la secția maternitate. Dr. Potor a spus însă că a luat decizia de a dona aceste cadouri prin intermediul secției pediatrie, pentru că bebelușii ar mai fi tre­buit să crească pentru a putea folosi aceste haine, întrucât îmbrăcămintea era adecvată copiilor cu vârsta de peste un an.(R.G.)
La Roșia de Secaș,
Proiecte de modernizare a unităților de învățământ
     Conducerea Școlii generale Roșia de Secaș a elaborat proiectele necesare realizării unor ample lucrări de modernizare a unităților de învățământ din centrul comunei, a declarat directorul unității, prof. Ioan Popa. Este vorba de instalarea unor centrale termice pe lemne, introducerea rețelei de apă și canalizare, atât în școala nouă și cea veche, cât și în imobilul în care funcționează grădinița, dar și înființarea unui Centru de Documentare și Informare. O parte din fondurile nece­sare realizării lucrărilor au fost asigurate de municipalitatea din localitatea fran­ceză Savigni, care a renunțat la montarea unei noi orgi electronice, donând su­ma de 14.000 de euro "fraților" din Roșia de Secaș. De asemenea, la punerea în operă a acestor proiecte ar putea contribui cu bani, pe lângă Consiliul Local Ro­șia de Secaș, și Consiliul Județean Alba. (R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.