.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Mare coadă la populari
     Ați văzut că acum sunt la modă costumele gen mafiot? Acelea negre cu dungulițe albe? Ei bine, o altă modă, de data aceasta politică, este să fii po­pular. Și, pasămite, de aceea ne ține coana Europă la ușă, în loc să ne invite să luăm loc pe "fotel" și să ne servească cu o țâră de dulceață și apă, fiindcă noi n-avem populari forțoși. Dacă lui CV Tudor i-a trecut rapid popularismul (nu și po­pulismul), altora numai ce le-a venit cheful. De pildă Partidului Democrat, care vrea să schimbe macazul și să treacă de la centru-stânga la centru, după cum zice președintele interimar Emil Boc. Dar și predecesorul său, Traian Băsescu, este de aceeași părere. Și mai mulți "grei", între care Videanu, Hava, Blaga și Frunzăverde. De fapt, cronologic, Frunzăverde ar trebui să fie primul și nu de flori de măr, ci pentru că el a fost cel ce s-a gândit la o moțiune populară.
    De partea cealaltă, cu platformă social-democrată, sunt candidatul Cezar Florin Preda, și, mai important, Radu Berceanu. Cinstit vorbind, fiecare are drep­tate. Berceanu atunci când susține că Boc trebuie să explice convingător de ce partidul trebuie să-și schimbe doctrina, ceea ce înseamnă nu numai să pără­sească Internaționala Socialistă, ci și să lase o bună parte din electorat pe­sediștilor. Dar și Boc are dreptate când spune că partidul trebuie să-și modifice statutul în concordanță cu politica pe care o face. Și este clar că și acum, și-n perioada '96 - 2000, aceasta a fost mai accentuat de dreapta decât de stânga. Și, paradoxal, dar unul dintre cei mai de dreapta miniștri de atunci a fost chiar Berceanu! Însă nu e singurul paradox. Cine citește declarațiile de avere ale lui Boc și Preda nu trebuie să se ostenească să facă socoteli fiindcă se vede cu ochiul liber că Preda parcă ar fi popular și Boc social-democrat. Și aici lăsăm deoparte doctrinele și ajungem la "catindați".
    Boc este o figură cunoscută și chiar respectată, ținând cont că a reușit să-l ba­tă și pe Rus, și pe Funar. Și, din câte îmi amintesc, nu a fost implicat în scan­daluri. Dacă era altfel, ar fi fost și nașpa în ochii studenților lui de la Dreptul clujean... Ca să nu mai punem la socoteală că a fost președinte executiv al PD și Băsescu i-a predat explicit conducerea partidului. În legătură cu Preda situația e mai încurcată. Este vicepreședinte al partidului, dar "Adevărul" l-a acuzat în câteva rânduri de afaceri necurate, încă de pe vremea când era director general al REBU. Nu-i vorbă, are două facultăți (ingineria, absolvită în '84, și științe economice, terminată în 2003) plus alte cursuri făcute în țară și străinătate. Însă cea mai înaltă funcție din administrație a fost numai cea de viceprimar de Buzău, în '90 - '91, pe când Boc e primar de Cluj...
    Și acum "să ne dăm cu presupusul" cam care ar fi implicațiile trecerii de la social-democrație la popularism. Pe lângă cele enumerate deja este un fel de dat cioara din mână pentru vrabia de pe gard. Mai ales după declarațiile de la București ale unora dintre liderii Partiului Popular European, care au transmis mesajul că deocamdată sunt vizate PPCD și UDMR, acceptarea PD și a con­servatorilor depinzând de programele lor politice. Și mai importantă este o altă implicație. Nu este vorba de lupta pentru ciolan între doi candidați, ci de alegerea între două ideologii, ceea ce ar putea duce la plecarea unora dacă va ieși mo­țiunea populară. Dacă iese cea social-democrată nu văd de ce ar pleca cineva, însă cred că va pierde la imagine, ceea ce ar duce și la pierderea de electorat. Sincer, chestia asta cu PD popular mi se pare o aiureală la fel de mare și ris­cantă ca fuziunea PD-PNL, care se pare că a și picat înainte de-a începe.
Florin SILEA

La Convenția Națională Extraordinară a PD
Județul Alba are cea mai puternică delegație din provincie
     Peste trei săptămâni, la București, se vor desfășura lucrările Convenției Na­ționale Extraordinare a Partidului Democrat, ocazie cu care se va lămuri, prin vot, orientarea doctrinară a partidului și se va alege președintele. La această con­venție vor participa peste 4000 de delegați din toată țara. Interesant este modul în care s-a stabilit numărul delegaților fiecărei organizații județene. Au fost luate în calcul în primul rând rezultatele obținute de organizație în alegerile de anul trecut, atât cele locale, cât și cele parlamentare și prezidențiale și nu numărul declarat de membri. Astfel, județul Alba va avea cea mai numeroasă delegație - 115 persoane. Delegații mai numeroase au doar organizațiile sec­toarelor Bucureștiului, unde iarăși rezultatele la alegeri au fost foarte bune.
Anca DINICĂ

Deputatul Nicolae Popa, protestează împotriva importului masiv de cereale
•Interpelare adresată domnului Iuliu Winkler, ministru de­legat pentru comerț, prezentată în ședința Camerei De­pu­taților din data de 29 mai
     Deputatul de Alba al Partidului Conservator, Nicolae Popa, și-a exprimat îngrijorarea în fața colegilor săi de la Camera Deputaților față de situația evoluției pieței produselor agricole, în speță a grâului și porumbului, care în opinia lui creează o stare de nemulțumire generală în rândul producătorilor, procesatorilor, depozitarilor și comercianților, tocmai acum când se apropie recolta anului 2005.
    "Fără îndoială că respectarea acordurilor, înțelegerilor și tratatelor inter­na­ționale reprezintă angajamente certe. Dar să nu uităm că aceste înțelegeri, care sunt perfectate la un moment dat, trebuie să fie condiționate și de realitățile existente în domeniul abordat, în așa fel încât să asigurăm protecția capitalului autohton, în principal a producătorului agricol român. Așa se face că deși pro­ducția de grâu a fost de 7,7 mil. tone în 2004, cu mult peste consumul intern de aproximativ 3 mil. de tone anual, în paralel s-a mai aprobat un contingent de import de 120.000 tone din Uniunea Europeană (fără taxe vamale), care a fost deblocat în ianuarie 2005. Consecințele nefavorabile ale acestor decizii nu au întârziat să apară, pentru prima dată de zeci de ani când prețul grâului scade de la 5 500 lei în 2004 la 3 600 lei/Kg în 2005, cu tendința de scădere în continuare.
    Același lucru s-a întâmplat și în cazul aprobării licențelor pentru contingentele pe produs la porumb, unde, deși se știa că s-au realizat cele mai mari producții (circa 8 mii. tone în 2004) s-a angajat importul suplimentar a circa 1 milion de tone, în timp ce țăranii și producătorii agricoli l-au vândut la prețuri derizorii de 2 500 lei/Kg; alte cantități substanțiale s-au depreciat din lipsă de cumpărători.
    Sistemul de acordare a acestor licențe a fost de multe ori netransparent, un sistem duplicitar de care a beneficiat între anii 2000-2004 în special clientela po­litică a celor de la putere.
    Trebuie să fim conștienți că acordarea pripită a licențelor, fără o raportare la situația existentă pe piața cerealelor, poate produce disfuncționalități majore, bul­versând piața produselor agricole și creând un dezechilibru pe piață, care a­fec­tează mai ales producătorii autohtoni.
    În Uniunea Europeană există aceste măsuri protecționiste față de producătorii autohtoni tocmai pentru a preîntâmpina situațiile de criză și falimentarea aces­tora.
    În urma acestei interpelări, solicit domnului ministru Winkler să ne comunice următoarele: care sunt cantitățile de grâu, porumb, carne de porc, pasăre, bo­vi­ne importate de România în 2004 și 2005 și care este strategia ministerului pe care îl conduce în vederea protejării și promovării produselor autohtone?"
Nicolae POPA, deputat de Alba al Partidului Conservator

Aprecieri pentru teatrul "Prichindel"
     În cursul lunii trecute, Teatrul de Păpuși "Prichindel" din Alba Iulia a par­ticipat la două renumite festivaluri desfășurate în Transilvania. Mai întâi la Fes­ti­valul Internațional de Teatru Dramatic "Imagine" de la Tîrgu Mureș, fiind singura trupă de teatru de păpuși acceptată pe scenă, cu două spectacole. De ase­me­nea, la Sibiu, în cadrul Festivalului "La Strada", păpușarii de la "Prichindel" au prezentat spectacolul "Casa noastră". Ținând cont că în curând copiii vor intra în vacanță, pe perioada verii, artiștii albaiulieni vor pregăti alte două piese, "Fetița cu chibrituri" și "O poveste în Țara păpușilor", ale căror premiere se vor produce abia la toamnă, ne-a mai informat Ioana Vieru, directorul instituției. (H.D.M.)
Balastiere ilicite
     Corpul de Control al Prefectului, împreună cu Garda Financiară și cea de Me­diu, a efectuat în perioada 26-31 mai o acțiune de control la societățile comer­ciale care exploatează produse de balastieră. Au fost verificate punctele de lucru din Oarda de Jos, Sântimbru, Coșlariu, Mihalț, Cistei, Beldiu, Decea și Meș­creac ale 4 firme din Alba Iulia, Cluj Napoca, Teiuș, Aiud și Coșlariu. Repre­zen­tanții instituțiilor statului au verificat existența avizelor, autorizațiilor și licențelor eliberate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, Agenția pentru Protecția Me­diului Alba, Inspectoratul pentru Construcții Alba, Consiliul Județean, res­pec­tiv primării. Organele de control au constatat că nici una dintre balastierele con­trolate nu avea vizată autorizația de mediu pentru anul 2005, deși au trecut deja 5 luni de la începutul anului, iar două societăți nici măcar nu aveau autorizație de mediu. Mai grav este însă faptul că 4 din cele 5 societăți funcționau fără auto­rizație de construire, cu toate că Legea 50 în acest domeniu a apărut acum 10 ani. Pentru neregulile depistate, comisarii de mediu au aplicat amenzi totale de 80 de milioane de lei, fiind acordat, într-o primă fază, cuantumul minim al sanc­țiunii. De asemenea, Garda Financiară a aplicat 3 sancțiuni însumând 15 mi­lioane de lei pentru nerespectarea Legii contabilității. Întrucât comisia de control nu s-a așteptat să găsească nereguli în domeniul construcțiilor și nu a cooptat nici un reprezentant al Inspectoratului pentru Construcții Alba, prefectul Cosmin Covaciu a anunțat că va sesiza și această instituție pentru a demara, la rândul său, cercetări. Totodată, organele de control au stabilit termene pentru reme­die­rea deficiențelor și intrarea în legalitate, în caz contrar urmând să fie aplicate sanc­țiuni mult mai drastice, mergând chiar până la stoparea activității.(R.G.)
Accident ca-n filme în plin centrul Alba Iuliei
S-a dus cu taxiul ca... "vodă" prin lobodă
     În seara zilei de vineri 3 iunie a.c., în jurul orei 21.00, în plin centrul mu­nicipiului Alba Iulia s-a produs un grav accident de circulație. Doina Otilia Vodă în vârstă de 37 de ani, conducătoarea autoturismului marca VW cu care efectua taxi, în timp ce efectua manevra de întoarcere pe strada Ardealului (în fața ma­gazinului Gemina), fără a se asigura, a intrat în coliziune cu motocicleta Ya­maha condusă de Adrian Vârtei (20 de ani), din Alba Iulia. În urma ciocnirii, bă­iatul a rămas întins pe jos lângă motocicletă, iar pasagera Geor­giana Bancheș la câțiva metri de acesta, tocmai în fața taxiului. Tânărul motociclist a suferit un traumatism cranio-cerebral mediu și plagă contuză parietală stângă, iar Geor­giana Bancheș (18 ani), s-a ales cu un traumatism al bazinului. Conducătorilor auto le-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alco­olemiei. De remarcat că la fața locului s-a adunat foarte multă lume, încercându-se acordarea de prim ajutor răniților. Nu a fost însă cazul deoarece cele două sal­vări ale Servicului de Ambulanță au sosit cu promptitudine. Poliția continuă cercetările pentru stabilirea exactă a împrejurărilor și cauzelor producerii acci­den­tului. (L.I.)
Autoritățile locale pot să-și dubleze împrumuturile
     Deputații PNL au inițiat un proiect legislativ care vizează modificarea ordo­nanței de urgență privind finanțele publice locale. Liderul grupului parlamentar li­beral, Eugen Nicolăescu, a anunțat că proiectul prevede ca autoritățile admi­nistrației publice locale să poată contracta sau garanta împrumuturi peste limita de 20% din totalul veniturilor, dar până la 40%. Se urmărește dinamizarea ac­tivității administrației publice locale și cointeresarea în realizarea de investiții care să aducă profituri extrabugetare la bugetele locale.
    Deputații liberali au inițiat și un proiect de lege care prevede ca executorii ban­cari ai unei banci să aibă posibilitatea punerii în executare a tuturor titlurilor e­xecutorii, atât a celor aparținând băncii, cât și a celor ale societăților din grupul băn­cii. (I.P.)
6 dosare ale deportaților, respinse
     Membrii comisiei constituite pentru soluționarea dosarelor depuse la sediul Prefecturii Alba în baza Legii 290/2003 au respins în cadrul ultimei ședințe ce­rerile de despăgubire primite din partea a 6 deportați. Subprefectul Clement Ne­gruț a declarat ieri presei că cei 6 solicitanți sau moștenitorii lor legali nu au pu­tut dovedi că persoana care cere despăgubiri a fost forțată să părăsească Ba­sarabia, Bucovina de Nord sau ținutul Herța din cauza celui de-al Doilea Război Mondial, rămânând fără bunurile deținute atunci. Un alt motiv care a stat la baza respingerii dosarelor a fost faptul că solicitanții nu au putut prezenta acte de pro­prietate asupra bunurilor invocate că le-ar fi fost sechestrate sau reținute. Potrivit Legii 290/2003, deportații au dreptul la despăgubiri în natură, cu terenuri și a­cor­darea unor sume de bani actualizate. Până acum au fost analizate 20 de do­sare, iar comisia se întrunește bisăptămânal, marțea și joia.(R.G.)
Delimitare
•Comunicat de presă de la PSD Alba
     PSD Alba a luat act cu surprindere de faptul că organizația județeană și pre­ședintele acesteia sunt amintiți într-un comunicat de presă al Asociației "21 De­cembrie 1989" Alba Iulia, fără ca în prealabil să li se solicite un punct de vedere în legătură cu această luare de poziție. Regretăm că astfel de aprecieri au fost pre­zentate fără consultarea noastră.
    Cu toată considerația față de membrii asociației de revoluționari, înțelegem să ne delimităm de afirmațiile făcute în legătură cu acțiunile PSD, considerând că asociația ar fi trebuit să ne solicite un punct de vedere oficial.
    PSD este adeptul unui stat de drept, care se pregătește să adere la Uniunea Europeană, în care trebuie respectate justiția, libertatea presei, dar și demni­ta­tea persoanei.
    Dorim ca acțiunile noastre să fie asociate numai cu pozițiile oficiale ale par­tidului și nu cu interpretări subiective, pentru a se pune capăt unui întreg șir de speculații. (Biroul de presă al PSD Alba)
Demersuri pentru înființarea unui serviciu SMURD
     Specialiștii din Consiliul Județean Alba lucrează la un proiect vizând în­fiin­țarea unui serviciu de tip SMURD și urmează ca în cursul zilei de astăzi să se întâlnească cu reprezentanții spitalelor orășenești, ai Ambulanței, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și cu autoritățile locale pentru a discuta statutul și actul constitutiv al acestui serviciu. Proiectul va putea astfel deveni operațional în cel mai scurt timp, permițând o mai bună intervenție în situațiile de urgență. "Această unitate este renumită pentru operativitatea și profesionalismul său care au permis salvarea multor vieți și de aceea prezența sa în Alba este indis­pen­sabilă. Intervenția în situații de criză va fi mult mai eficientă și vom elimina ca­zurile în care oamenii mor cu zile pentru că se ajunge cu întârziere la locul ur­genței", a declarat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.