.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Axele puterii mondiale
     Un mare înțelept antic spunea: "De când a fost creată lumea aceasta, sin­gurul lucru statornic în ea este nestatornicia. Ne­sta­tornic este gândul, nesta­tornică-i bogăția, nestatornice sunt tinerețea și viața. Întreaga lume oscilează...".
    Cam așa stau lucrurile și cu procesul de creare a Europei Unite. Întreaga lu­me oscilează... Încă de acum 55 de ani, de când s-a înfiripat această idee, au existat alte forțe mondiale interesate s-o oprească din fașă. Declarând deschis că se vrea a fi o uniune politică și economică pentru a contrabalansa puternica expansiune a SUA, dar și a Japoniei, normal că cele două mari puteri nu s-au dat la o parte, ci dimpotrivă, au căutat în toate felurile să îi pună bețe în roate. Iar SUA au spus-o direct, de mai multă vreme, că nu va putea exista o Europă Unită în condițiile unor interese naționale așa de mari ca ale Franței, Germaniei sau Angliei...
    Acum că două importante țări, Franța și Olanda, membre fondatoare ale UE, au respins prin referendum Constituția europeană, trebuie să înțelegem și noi că marile puteri nu vor să împartă totul cu noi. Trebuie astfel să medităm mai mult asupra a ceea ce putem reprezenta singuri, ca țară, ce putem face "prin noi în­șine" și ce putem fi sau deveni prin integrarea noastră în Uniunea Europeană, și să tragem unele concluzii mai aproape de adevăr. Au apărut voci chiar din partea unor țări importante din UE care se îndoiesc deja de bunele intenții și de via­bi­litatea proiectului Europei Unite, mai ales în actuala conjunctură. Astfel, zilele trecute, într-o alocuțiune rostită în fața Camerei Deputaților, primul ministru bel­gian, Guy Verhofstadt, a declarat că "prezenta criză din UE nu trebuie să alu­nece spre crearea unui directorat și nici spre transformarea Uniunii Europene într-o zonă a liberului schimb și condusă de un directorat al marilor state mem­bre. Nu ne rămâne decât să optăm - fie pentru a lăsa Europa să se reducă la a fi o simplă zonă de comerț liber, fie să alegem varianta unei Europe politice, capa­bile să joace un mare rol pe scena mondială și să dezvolte un anumit model economic și social (...) Belgia și alte țări au nevoie de o Europă integrată, pentru a se evita ca Franța, Germania, Marea Britanie sau alții să poată decide în locul nostru, în cadrul unui directorat, în legătură cu ce trebuie să devină Europa", a insistat Guy Verhofstadt.
    La doar două zile după respingerea Constituției europene de către Franța și Olanda, reprezentanții unei alte axe a puterii mondiale în formare s-au întrunit la Vladivostok, în Rusia. Este vorba de miniștrii de externe ai Rusiei, Chinei și In­diei. Cele trei state care împărtășesc, în mare, aceeași viziune asupra politicii mon­diale sunt hotărâte să acționeze împreună împotriva a ceea ce ele numesc "he­gemonia americană pe glob". Adoptând principiul "lumii multipolare", ele s-au angajat să acționeze împotriva destabilizării lumii. Și trebuie să credem că au un mare cuvânt de spus, în această chestiune, având în vedere că împreună repre­zintă 40 la sută din populația globului și circa 20 la sută din PIB-ul mondial. Apoi, unele dintre aceste țări reprezintă chiar și singure poli de putere importanți în lume. China, care a înregistrat în ultimii ani cel mai mare ritm de dezvoltare din lume (12% anual), se spune că în aproximativ 10-15 ani va deveni cea mai mare putere mondială. Rușii, de unii singuri, se văd egalii Europei Unite. Iată ce spune în acest sens oficiosul rus "Rossiskaia Gazeta" într-un număr recent: "Victoria NU-ului în Franța și Olanda va trebui să determine UE să accepte o Europă unde vor exista doi "jucători" egali. Viitorul Europei nu este UE care crește mereu, ci constă în crearea a două alianțe ce se vor echilibra reciproc și vor rivaliza amical, o uniune vest-europeană și una est-europeană, sub influența Moscovei". Așadar trebuie să fim convinși că și în viitor marile puteri vor fi tot cu interesele lor, iar țările mici prinse, ca într-un clește, între interesele acestora. Ce-i de făcut?!?
Tinu MATEȘ