.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Eveniment cultural: o nouă carte de Aurel Pantea
     A ieșit de sub tiparul Editurii Casa Cărții de Știință din Cluj al VII-lea volum de poeme al scriitorului Aurel Pantea. Cartea se numește "Negru pe negru", o relu­are după șase ani a temelor și obsesiilor poetului, ținând seama că el a publicat în 1999 un volum intitulat "Negru pe negru". Cartea este prefațată de importantul critic literar Ion Pop și este postfațată de un alt important critic al literaturii româ­ne contemporane, Irina Petraș.
    Scriitor de anvergură, intelectual de rasă, redactor-șef al revistei "Discobolul", care reprezintă o condiție superioară a conștiinței literare în zonă, Aurel Pantea are o reputație excelentă în breaslă, fiind deținătorul unor premii de prestigiu acor­date de Uniunea Scriitorilor și de alte instituții culturale de prim rang. Acest lucru n-a avut însă nici un impact asupra autorităților albaiuliene și județene care au gratulat cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia și cu diverse alte distincții destule mediocrități fără prezent profesional semnificativ și, în mod sigur, fără posteritate.
Maria Lucia MUNTEANU

CJ Alba înființează Asociația pentru Dezvoltarea Turismului
     Consiliul Județean Alba și-a propus înființarea unei Asociații de Turism, de fapt o Agenție de dezvoltare a turismului județean al cărei obiectiv să fie dezvoltarea, diversificarea și creșterea ofertei turistice a județului. Această asociație va avea în vedere promovarea produsului turistic județean pe piața națională și internațională și crearea unor resurse umane pe piața turismului. "Vom urmări de asemenea cointeresarea operatorilor turistici, tour-operatorilor, primăriilor din zonele cu po­ten­țial cultural, a principalelor confesiuni religioase care au în patrimoniu biserici-monument, pensiunilor turistice", a precizat Dan Popescu, directorul Direcției Teh­nice din cadrul CJ Alba. Asociația de Turism va avea centrul de comandă în municipiul Alba Iulia iar pe lângă acesta vor mai funcționa alte 4 centre, cu scop de informare, la punctele de intrare în județ, în orașe ca Blaj, Câmpeni, Aiud, Sebeș. Agenția are ca scop atragerea de fonduri europene destinate atât admi­nis­trației publice locale cât și organizațiilor neguvernamentale. Asociația va fi func­țională cel mai probabil începând cu data de 1 septembrie a.c. (I.P.)
Subvenții pentru locuitorii din zona montană
     Ministerul Agriculturii a pregătit un act normativ prin care vine în sprijinul lo­cuitorilor zonelor de munte. Suma cu care va contribui ministerul la acest tip de subvenție este de 300 de miliarde de lei și va putea fi folosită de țărani la pro­curarea de motocositoare și greble pentru fânețele din zona de munte, iar pentru cei care au vite, la procurarea de mulgători și tancuri de răcire. Beneficiarii vor fi țăranii din 28 de județe, între care și județul Alba, iar banii vor fi împărțiți respec­tându-se principiul de zonare folosit la acordarea subvențiilor la lapte. (R.J.)
Lucrări de asfaltare și pietruire finalizate
     CJ Alba a informat că s-au finalizat lucrările de asfaltare la DJ107E în zona Ciumbrud. Valoarea totală a investițiilor este de 2,5 miliarde lei iar lucrările au fost executate de S.C. DPL Alba, sursa de finanțare constituind-o cota defalcată de TVA. Din programul de pietruiri, din împrumutul de 1 milion de dolari contractat de statul român, au fost finalizate lucrările de pietruire pe DC7 - DJ107D Heria și DC8-DJ107D Sânbenedic, informează directorul Direcției Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu. Lucrările de pietruire pentru cele două porțiuni de drum sunt în valoare totală de 1 miliard de lei. (I.P.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.