.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
În județul Alba
Ploile torențiale au făcut pagube de aproape 100 de miliarde de lei
     În perioada 5 - 31 mai a.c., pe teritoriul județului Alba au căzut precipitații a­bundente, ploile având adeseori caracter torențial, determinând creșterea nive­lurilor majorității râurilor până în apropierea cotelor de apărare, se arată în raportul de ieri al Comitetului județean pentru situații de urgență, coordonat de prefectul Cosmin Covaciu. S-au format unde de viitură pe râurile Mureș, Târnava Mică, Se­cașul Mare și Mic și s-au produs scurgeri de pe versanți, fiind, de asemenea, reactivate unele alunecări de teren și eroziuni de mal. Nu s-au înregistrat victime omenești ca efect al fenomenelor hidro-meteorologice periculoase produse în a­ceastă perioadă în județul Alba, dar s-au produs importante pagube materiale în 19 localități. Au fost afectate 17 case (2,7 mld.), 158,6 ha terenuri agricole (1,4 mld), 2 drumuri naționale (15,3 mld.), 6 drumuri județene (38,1 mld.) și 4 drumuri comunale (2,1 mld.), 55,5 km drumuri forestiere (18,3 mld.), 2 străzi (2,5 mld.), 0,2 ha pepinieră (140 mil.), 2 poduri (4,7 mld.), 12 podețe (10,2 mld.), 2 con­strucții hidrotehnice (1,4 mld.), iar 25 de familii de albine au murit (130 mil.), va­loarea totală a pagubelor depășind suma de 97,2 miliarde de lei. Pentru îm­bu­nătățirea activității de apărare împotriva inundațiilor, prefectul Cosmin Covaciu a cerut Executivului acordarea unui sprijin financiar din fondul de intervenție la dis­poziția Guvernului, în valoare totală de 97,2 miliarde de lei. (R.G.)
Noi avertizări ale Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor
•În Alba a fost deja inundat un drum național *Până în 10 iunie va ploua pe arii extinse în toată țara
     Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor a avertizat că, începând din seara zilei de ieri, 6 iunie a.c., până la sfârșitul acestei zile va ploua în Oltenia, Mun­tenia, sud-estul Transilvaniei, Carpații Meridionali și Orientali. Vor fi afectate toate județele, însă între cele unde fenomenele periculoase vor avea o intensitate mai mare nu se regăsește și Alba. Cantitățile de apă vor depăși 20-25 de litri pe me­tru pătrat, iar pe arii restrânse 35-40 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. Local va cădea grindină. De azi, până în data de 10 iunie, ploile vor fi pe arii extinse și însemnate cantitativ în toată țara. Se vor înregistra 25-30 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. Ministerul avertizează autoritățile locale în legătură cu posibilitatea producerii de inundații, ca urmare a precipitațiilor prognozate.
•În Alba a fost deja inundat un drum național
     În urma ploilor torențiale din cursul după-amiezii de duminică, în zona Valea Lungă, din Alba, a fost inundat, pe o porțiune de câteva zeci de metri, drumul na­țional 14B, care face legătura între orașele Blaj și Copșa Mică. Ca urmare cir­culația a fost deviată pe o rută ocolitoare, timp de câteva ore. Tot atunci au rămas fără energie electrică mai multe localități de pe Valea Sebeșului și din zona Bla­jului. Echipele de la Electrica au intervenit pentru schimbarea unor izolatori sau refacerea firelor rupte. (I.P.)
În satul Geogel, comuna Ponor,
Intemperiile și indiferența au distrus pictura originală a unei biserici-monument
•Preotul Ghelasie cere sprijin financiar din partea Consiliului Județean Alba
     biserică"Micuța biserică ortodoxă din lemn cu hramul «Sf. Arh. Mihail și Gavril», si­tuată pe Dealul Scoarța din satul Geogel, co­muna Ponor, a fost construită în anul 1751, fiind pictată trei ani mai târziu de artistul Gheor­ghe Tobias Popa, și-a început relatarea părintele ieromonah Ghelasie Păcurar, preot paroh la acest lăcăș de cult. În cei peste 250 de ani de existență, în fiecare an s-au ținut slujbe religioase în bisericuța din lemn, care mai păstrează încă o parte din sticla feres­trelor originare. Părintele spune că acest lu­cru a fost posibil datorită faptului că oamenii s-au rugat aici plini de dragoste de Dumnezeu, astfel că lăcașul de cult a fost ferit de contropitori și războaie. La un moment dat, biserica a devenit neîncăpătoare, motiv pentru care a fost necesară extinderea ei. După anul 1800, în această parte a lăcașului a izbucnit un incendiu și, odată cu tâmplăria din lemn, s-au aprins și câteva icoane donate de-a lungul timpului de alte biserici din țară, singura care a scăpat aproape neatinsă de flă­cări fiind cea care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria. Din cauza intemperiilor, acoperișul imobilului și pereții au crăpat, iar apa s-a infiltrat prin fisuri distrugând parțial pictura originală. Din lipsa fondurilor, lăcașul de cult nu a fost supus unor reparații de anvergură, deși figurează de 50 de ani pe lista bisericilor din pa­trimoniul cultural național, susține preotul Ghelasie. Acum 3-4 ani, cu mari eforturi a fost reparat acoperișul, iar de curând a fost montată o centrală termică mo­dernă, pentru ca cei aproximativ 220 de enoriași, majoritatea în vârstă de peste 70 de ani, care vin la slujbă în fiecare duminică și în zilele de sărbătoare să se poată ruga în condiții mai bune, îndeosebi iarna. Marea problemă este însă re­facerea picturii și consolidarea clădirii, lucrări care acum câțiva ani au fost es­timate la circa 2 miliarde de lei, sumă care depășește posibilitățile de finanțare ale comunității. Ar fi absolut necesare înlocuirea pardoselii, schimbarea instalației de paratrăznet și repararea tavanului, care în altar prezintă fisuri de o palmă. Ieromonahul a spus că s-a gândit și la bătrânii săraci din comună, în acest sens având intenția de a deschide o cantină socială pentru a oferi o masă caldă eno­riașilor care vin duminica la Sf. Liturghie. De asemenea, vechea școală din sat, pe care o mai frecventează acum doar 4-5 copii, a spus preotul Ghelasie, ar pu­tea fi reamenajată pentru organizarea unor tabere de creație și pentru a dezvolta turismul în această zonă pitorească a Munților Apuseni. El a solicitat sprijinul Consiliului Județean, consilierul președintelui CJ Alba, George Șinca, afirmând că administrația județeană are deja intenția de a inventaria lăcașele de cult pentru a propune elaborarea unui proiect de reabilitare a acestora, cu scopul de a le in­troduce în circuitul turistic județean.
Robert GHERGU

Pentru funcționarea iazului de decantare al minei de la Ro­șia Montană,
Prefectul Cosmin Covaciu intervine la Ministerul Integrării Europene
•500 de mineri vor avea în continuare locuri de muncă
     Într-o adresă înaintată zilele trecute Ministerului Integrării Europene, prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, subliniază necesitatea continuării activității SC Roșiamin. Iazul de decantare de la Valea Săliștei, scrie documentul, ar fi trebuit închis încă de la sfârșitul anului trecut, în baza angajamentelor luate de guvernul de atunci față de Uniunea Europeană. În plus, închiderea iazului de decantare era prevăzută și în HGR nr. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor lichide din in­dustria extractivă (iazuri de decantare). Din aceste motive, Agenția pentru Pro­tecția Mediului Alba nu a putut emite autorizațiile de mediu pentru continuarea activității solicitate de Filiala Roșiamin SA a Companiei "Minvest" Deva. Aceasta fiind situația, un expert tehnic ministerial, agreat și de Ministerul Mediului și Gos­podăririi Apelor, a expertizat iazul, exprimându-și punctul de vedere cu privire la necesitatea punerii în siguranță a iazului de decantare de la Valea Săliștei.
    Potrivit documentului întocmit de ing. Mihai Grozea, iazul Valea Săliștei are actualmente o depunere neuniformă, mai mare în partea vestică, iar oprirea ex­plo­atării ar conduce cu siguranță la un dezechilibru periculos al întregului depozit. Expertul tehnic susține că este necesar ca iazul să funcționeze o perioadă în condiții speciale înainte de a se demara procedura de trecere în conservare, post­utilizare sau abandonare a iazurilor de decantare, conform normelor în vigoare.
    De asemenea, este necesară o etapă finală de exploatare de 14-16 luni, în cazul iazurilor de vale, timp în care, prin funcționare intermitentă și depunere selectivă pe anumite zone a sterilului, se pregătesc depozitele de steril pentru închidere, potrivit Normelor pentru proiectare, execuție și exploatare a iazurilor de decantare.
    Nu în ultimul rând, este absolut necesară atingerea unei anumite cote de de­pozitare pentru a pune în siguranță stabilitatea iazului. Pe lângă concluziile ex­pertizei tehnice care susțin menținerea în funcțiune a iazului de la Valea Săliștei, SC Roșiamin Roșia Montană livrează concentrate aurifere unor beneficiari, în baza contractelor încheiate pentru acest an. Mai mult, sistarea activității exploa­tării miniere ar duce la disponibilizarea a încă 500 de persoane, care nu ar mai avea altă alternativă pe piața locală a muncii, având în vedere că este o zonă mo­noindustrială, iar minele de la Baia de Arieș și Zlatna sunt deja închise.
Robert GHERGU

Cătune în beznă
     Din cauza ploilor abundente, în zona Apuseni au foste arse duminică 5 pos­turi de transformare din localitățile Bârzana și Arți. Echipele de intervenție ale Electrica au reușit să termine reparațiile ieri, la ora 10.46, moment de la care a fost reluată alimentarea cu energie electrică. (S.F.D.)
Laszlo Borbely, în vizită la Sala de sport de la Lancrăm
     În cursul dimineții de ieri Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrări publice și amenajarea teritoriului a vizitat, pentru circa un sfert de oră, șantierul de la Sala de sport din Lancrăm. Vizita nu a fost una anunțată sau mediatizată, din moment ce despre venirea ministrului nu a avut cunoștință nici măcar Pre­fectura Alba. Reamintim că, după o perioadă mai lungă de stagnare, lucrările de finalizare a Sălii de sport din Lancrăm au fost reluate în această lună. (I.P.)
La 84 de ani a rămas fără locuință
     La vârsta de 84 de ani, o femeie din satul Sartăș a rămas fără locuință. În noaptea de 4/5 iunie, la locuința numitei Maria Fornade a izbucnit un incendiu. La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Primăriei Baia de Arieș, care ajutați de 10 localnici au acționat pentru stingerea focului. Din nefericire imobilul ce era construit în totalitate din lemn a ars în proporție de 95 la sută, pagubele fiind es­timate la suma de 100 de milioane de lei. În urma verificărilor s-a stabilit că in­cendiul s-a produs în urma unui scurtcircuit, instalația electrică fiind foarte veche. (L.I.)
Un tânăr a ajuns fără voie de la bar la spital
     Adrian Costin, în vârstă de 21 de ani, a fost accidentat în timp ce stătea liniștit în fața unui bar din satul Băgău, comuna Lopadea. În data de 5 iunie, în jurul orei 20.00, Tiberiu Lucian Hațegan (21 de ani), din Lopadea Nouă, în timp ce încerca să parcheze autoturismul Dacia Nova în fața barului din Băgău a pierdut controlul volanului și l-a lovit frontal pe Adrian Costin ce se afla pe scările barului. În urma cercetărilor s-a constatat că șoferul Daciei nu deține permis de condu­cere. Așa zisului conducător auto i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, el fiind cercetat, deocamdată, pentru comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice fără a avea carnet de șofer. În urma acci­den­tului Adrian Costin a suferit contuzii în regiunea lombară, fiind acum în afara ori­cărui pericol. (L.I.)
Cupoanele agricole în așteptarea beneficiarilor
     Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba a distribuit primăriilor din județ toate bonurile valorice pentru procurarea de semințe, îngrășăminte chimice și pesticide, necesare culturilor înființate în toamnă sau în primăvară, în sumă totală de 63 de miliarde de lei. Reprezentanții DADR Alba susțin însă că valoarea cupoanelor agricole care au ajuns la beneficiari este de numai 57,3 miliarde de lei, pentru că unii dintre țărani nu și-au ridicat nici până acum bonurile. Este vor­ba, în principal, de producătorii agricoli care nu locuiesc în comunele unde dețin teren sau suprafețele agricole respective au fost date în arendă. Pe de altă parte, DADR Alba a eliberat peste 3.000 de adeverințe pentru procurarea cantității totale de 636.428 de litri de motorină subvenționată cu 5.000 de lei/litru, valoarea aju­torului gvernamental acordat însumând 3,2 miliarde de lei.(R.G.)
BVB și RASDAQ pot fuziona tehnic
     Comisia Națională a Valorilor Mobiliare și-a dat acordul pentru fuziunea, din punct de vedere tehnic, a celor două burse, Bursa de Valori București și RAS­DAQ. Aceasta înseamnă că ele pot realiza integrarea tehnică a operațiunilor de tranzacționare și post-tranzacționare în vederea definitivării fuziunii. Fuziunea teh­nică implică trecerea acțiunilor de la RASDAQ pe platforma de tranzacționare a BVB. Până la fuzionarea juridică mai sunt însă câțiva pași de parcurs, primul fiind transformarea BVB în societate pe acțiuni, proces care se speră că va fi încheiat în această lună. (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.