.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Duș scoțian
     Relația lui Ion Iliescu cu Partidul Social Democrat se desfășoară acum după modelul dușului scoțian: una rece, una caldă. Supărat de ceva vreme pe colegii săi, care iată nu mai sunt disciplinați și ascultători într-a-l urma fără crâcnire, fostul președinte trăiește sentimente contradictorii față de partidul al cărui mem­bru fondator este. Ba l-ar părăsi, arătându-le el astfel celor vrăjiți de Grupul de la Cluj, că fără el n-o să le meargă bine, ba ar mai sta că doar unde să plece? Sentimentele contradictorii se traduc în acțiuni și declarații contradictorii. Dacă sâmbătă la lansarea ultimului său volum la Târgul de carte Bookarest, Ion Ili­escu declara că s-a hotărât să se retragă de la conducerea grupului senatorilor PSD, luni, lovitură de teatru (doar pentru cei neobișnuiți cu jocul de pase și de așteptare), Ion Iliescu s-a lăsat înduplecat de rugămințile colegilor săi senatori și a decis cu mare mărinimie să rămână în această funcție până la sfârșitul ac­tualei sesiuni parlamentare. Cu onoarea șifonată de eșecul de la Congres pe ca­le de a se repara, fostul președinte începe să vadă și frumusețea luptei de ghe­rilă.
    Deși unii analiști politici consideră că el va pleca din Partidul Social Demo­crat, faptele arată că o astfel de eventualitate este tot mai puțin probabilă. Ion Iliescu înțelege că în afara PSD nu înseamnă mare lucru în sensul că nu va mai avea vreo influență notabilă pe scena politică. El încearcă doar să-și întărească poziția în interiorul partidului. Cu atât mai mult cu cât liderii actuali ai PSD i-au dat clar de înțeles că nu sunt prea speriați de o eventuală dezertare și că doresc să aibă cu el o "relație consultativă". Asta înseamnă că Partidul Social Demo­crat a ieșit aproape complet de sub fascinația lui Ion Iliescu și că se pregătește pentru o evoluție în care fostul lider "nu este pe agenda partidului". Desigur că există și foarte mulți nostalgici, iar Ion Iliescu își are fanii săi, care aduc pro­cente partidului, dar în mod natural numărul lor se va reduce, iar PSD trebuie să se gândească la electoratul tânăr.
    Odată drumul găsit, partidul a început să iasă din letargia care i-a marcat ac­tivitatea în lunile ce au trecut de la alegerile generale. În fața sa stau câteva bune prilejuri de a marca în poarta actualei Puteri. Primul este asumarea răs­punderii guvernului pentru un pachet eterogen de 18 legi privind proprietatea și reforma în justiție. Așa cum era de așteptat PSD a anunțat că va depune o moțiune de cenzură, considerând justificat că aceste legi sunt mult prea impor­tante pentru a nu fi dezbătute de Parlament. Anunțul lui Adrian Năstase a fost primit cu atât de mare enervare la Palatul Victoria încât primul ministru, uitând desigur regulile democrației, s-a stropșit acuzând PSD că se opune bunului mers al procesului de integrare în Uniunea Europeană. Iar restul vor veni odată cu monitorizarea atentă a activității guvernului. Pentru că este clar că greșeli vor fi, așa cum au și fost deja, cele legate de cota unică de impozitare, bâlbâielile legate de Codul Fiscal... Cât despre gestionarea dezastruoasă a inundațiilor ce mai spunem? Sigur că numai cine muncește greșește, dar rolul Opoziției este acela de a constitui un factor moderator al activității guvernamentale. PSD poate să facă acest lucru și fără Ion I­liescu, pentru că PSD nu înseamnă doar Ion Iliescu indiferent de jocurile pe care acesta le va face.
Anca DINICĂ