.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 8.6.2005 ::. 
La Sala de sport din Lancrăm continuă lucrările, dar și scandalul
•Mona Muscă ține cu dinții de demolarea sălii a cărei con­strucție e aproape de finalizare
     Ministrul Culturii și Cultelor, Mona Muscă, consideră drept un act de "mare îndrăzneală" continuarea lucrărilor la sala de sport de lângă cimitirul din Lan­crăm. "Pentru mine este inexplicabil cine a putut și cine a îndrăznit să continue construcția acestei săli, deși solicitările mele au fost clare", a declarat Mona Mus­că pentru Mediafax. Ea a precizat că în urmă cu trei zile a discutat această problemă și cu Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, Construcțiilor și Tu­rismului. Principalele aspecte vizate de ministrul Culturii, cuprinse de altfel și în scrisoarea deschisă adresată primarului Sebeșului în urmă cu o lună, sunt cele privind amplasarea ilegală a sălii de sport și nulitatea Autorizației de construire, emise fără avizul Ministerului Culturii și Cultelor. Cu toate acestea, Compania Națională de Investiții a continuat construcția sălii de sport din apropierea mor­mântului lui Lucian Blaga. Alexandru Dăncilă, primarul Sebeșului, contactat te­lefonic la sfârșitul săptămânii trecute, a recunoscut că lucrările au fost reluate și că în opinia sa nu este nimic greșit în aceasta din moment ce până acum s-au investit nici mai mult nici mai puțin de 9 miliarde lei. Pentru a-i anunța despre "situația cu totul inexplicabilă" de la Lancrăm, Mona Muscă a trimis scrisori pre­ședintelui Traian Băsescu, lui Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, Con­struc­țiilor și Turismului, lui Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru amenajarea teritoriului, lui Vasile Blaga, ministrul Administrației și Internelor și lui Cosmin Covaciu, prefectul județului Alba. Ministrul Mona Muscă rămâne fermă pe poziții: "sala trebuie demolată. Ea poate fi mutată și în altă parte", chiar dacă aceasta în termen de aproximativ o lună ar putea fi finalizată. Numai că, în loc de re­cepția noii săli de sport de care s-ar putea bucura câteva sute de copii, vom asista probabil la demolarea acesteia cu orice preț. Și dacă stăm să ne gândim strict la partea bănească, "prețul" nu e de ici de colo fiind vorba de circa 11 mi­liarde lei la care s-ar mai putea adăuga cele 3 miliarde lei necesare la demolare. Dar legea e lege... (I.P.)
Feroviarii intră azi în grevă generală
•În Alba greva mecanicilor de locomotivă reduce circulația trenurilor la 30%
     Trei federații sindicale (Federația Mecanicilor de Locomotivă, Federația Trans­portatorilor Feroviari și Federația Ramura Vagoane) își mențin decizia de a opri lucrul, în timp ce o organizație (Federația Sindicatului din Mișcare-Comercial) a anunțat că renunță la protest. Cei care nu vor participa la grevă sunt controlorii, impiegații de mișcare și casierele. Ei susțin că administrația le-a oferit bonuri de masă și speră ca la discuțiile ce vor avea loc pe 16 iunie vor primi și o majorare salarială. Cornel Crișan, șeful Stației CFR Alba Iulia ne-a declarat că cei men­țio­nați au amânat greva pentru o dată ulterioară, în funcție de rezultatul negocierilor. Cei care participă la grevă, și în județul Alba, sunt mecanicii de locomotivă, angajații din comunicații feroviare și cei din depouri, nemulțumiți că administrația nu vrea să le mărească și salariile. Ceferiștii cer o majorare salarială de cel puțin 10%. Greva generală va ține o săptămână începând de azi, în intervalul șapte dimineața - trei după-amiază. Feroviarii vor asigura funcționarea unei treimi din tre­nurile de marfă și de călători. (I.P.)
Calamitățile naturale în atenția Instituției Prefectului
     Primarii localităților din județ au fost convocați pentru astăzi, la ora 10.00, la sediul Palatului Administrativ din Alba Iulia, la o întâlnire cu conducerea In­sti­tuției Prefectului-prefectul Cosmin Covaciu și subprefectul Clement Negruț. Tema centrală a discuțiilor va fi intervenția autorităților administrației publice locale în cazul producerii unor calamități. La discuții vor participa și specialiști din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență "Unirea", conducerea Sis­te­mului de Gospodărire a Apelor și reprezentanți ai Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu. Vor mai fi abordate aspecte legate de intervenția în caz de accidente la construcții hidrotehnice și poluări accidentale. De ase­me­nea, va fi prezentat modul de întocmire a Planului pentru asigurarea resurselor umane, materiale și financiare pentru gestionarea situațiilor de urgență în anul 2006 și vor fi discutate probleme legate de salubrizarea localităților.(R.G.)
Pericolul de inundații se menține
     Conform Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba în următoarele 24 de ore debitele râurilor de pe teritoriul județului vor fi în creștere. Prognoza hidrologică indică creșteri importante de debite și niveluri cu depășirea cotelor de apărare în intervalul 5.06.-10.06. 2005, pe râurile din bazinul Mureș, conform avertizării hidrologice emise în data de 4.06.2005. Astfel, până vineri există pericolul real de producere a unor noi inundații. De altfel, Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor a transmis avertizări către toate prefecturile, câteva județe, printre care și Alba, fiind atenționate în mod special cu privire la pericolul unor inundații.(I.P.)
Cinstire eroilor neamului
     Ziua Eroilor va fi sărbătorită joi, 9 iunie, de sfânta sărbătoare creștină Înăl­țarea Domnului, la majoritatea monumentelor și troițelor din județ, ridicate în me­moria ostașilor jertfiți pe toate câmpurile de bătălie. La Alba Iulia, de la ora 9.00, sunt programate un ceremonial militar și o slujbă de pomenire la Cimitirul Ero­ilor, a declarat subprefectul Clement Negruț, la finalul întâlnirii avute cu condu­cerea Garnizoanei militare Alba Iulia. Vor fi depuse coroane și jerbe de flori din partea a peste 20 de instituții și servicii publice deconcentrate, precum și din par­tea unor partide politice. Subprefectul Negruț și-a exprimat însă regretul că Alba Iulia, un oraș oarecum cu tradiție militară, nu mai are fanfară, structură care ridică nivelul calitativ al organizării activităților ce impun un astfel de protocol.(R.G.)
Marius Crivțonencu, la Alba Iulia
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a anunțat că în perioada 17-19 iunie 2005, se va afla în județul nostru președintele Autorității Naționale pentru Turism, Marius Crivțonencu. El va fi însoțit de un grup de ziariști din presa centrală care au ca obiect de activitate turismul. Aceștia se vor informa asupra potențialului turistic de care dispune județul Alba. În luna martie 2005, Auto­ri­tatea Națională pentru Turism și-a dat acordul pentru declararea a 5 localități din Alba ca stațiuni tu­ristice: Arieșeni, Rimetea, Gârda, Șugag și Albac. Potențialul turistic al județului are, cu siguranță, nevoie de o promovare corespunzătoare, a­ceasta constitund și principalul motiv al vizitei amintite. (I.P.)
Dr. Călin Potor, vicepreședinte al A.S.R.
     Directorul Spitalului Județean de Urgență Alba, dr. Călin Potor, a fost ales în funcția de vicepreședinte al Asociației Spitalelor din România (A.S.R.) cu unani­mitate de voturi, în urma ședinței din data de 2 iunie a Comitetului de conducere al ASR. În noua sa calitate, medicul albaiulian va răspunde de relația spitalelor din întreaga Transilvanie cu ASR. Meritul său este cu atât mai mare cu cât ceilalți membri ai Comitetului de conducere al ASR sunt din București, în funcția de președinte fiind ales prof. dr. Florian Popa, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgență "Sf. Pantelimon". Excepție face doar prof. dr. Marin Burlea, din ca­drul Spitalului de copii "Sf. Maria" din Iași, care va coordona zona Moldovei.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.