.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Scandal în jurul Complexului de Servicii Sociale Comunitare din Pianu
•Comisia de selecție a ofertelor pentru achiziționarea de mo­bilier este învinuită de nerespectarea Caietului de sarcini
     După cum știți, probabil, Asociația "Sprijiniți copiii" din Alba Iulia, în parte­neriat cu Primăria Pianu, a elaborat proiectul "Complex de Servicii Sociale Co­mu­nitare", proiect co-finanțat de către Ministerul Integrării Europene, prin pro­gra­mul Investiții în Servicii Sociale. Pentru realizarea obiectivelor proiectului, în luna mai a anului curent a fost organizată o selecție de oferte pentru achiziționarea mobilierului necesar viitorului complex de servicii sociale. Această selecție a avut loc la primăria din comună, iar în data de 20 mai 2005 a fost desemnat câștigătorul: SC "Leo Construct" SRL. Iată însă că, imediat după anunțarea câștigătorului, o firmă concurentă (SC "Cordial Plus" SRL) a depus o contes­ta­ție, considerând că membrii comisiei au procedat incorect la selectarea ofer­te­lor.
    Redăm mai jos cele exprimate de contestatari, în paralel cu prevederile din Caietul de sarcini: *"SC Leo Construct SRL, care a fost declarată câștigătoare, nu dispune de nici un fel de utilaje, echipamente tehnice și alte mijloace fixe pentru a executa în condițiile cerute mobilierul solicitat" (La punctul B 3.2., alin.7, din Caietul de sarcini se precizează că ofertantul trebuie să depună o "declarație care conține informații privind dotările specifice, utilejele, echipamentul tehnic, mijloacele de transport..." etc., pe care se angajează să le utilizeze pentru îndeplinirea contractului.); *"SC Leo Construct SRL nu are personal angajat, de specialitate, strict necesar pentru îndeplinirea Contractului de furnizare." (La punctul B 4.1., alin. 8, din Caietul de sarcini se arată că "autoritatea contractantă solicită, ca cerință minimă, asigurarea personalului de specialitate care este considerat strict necesar pentru îndeplinirea contractului de furnizare".); *"SC Leo Construct SRL nu are la dosar nici un Bilanț contabil, ceea ce dovedește faptul că societatea nu are activitate, prin urmare nu își poate dovedi capacitatea economico-financiară." (La punctul B 3.2., alin 10, din Caietul de sarcini se arată că ofertantul trebuie să prezinte "Bilanțul contabil din anul precedent, vizat și înregistrat de organele competente..." etc.); *"SC Leo Con­struct SRL nu are spațiul necesar pentru a realiza mobilierul (atelier, hală de producție...) și nici punct de lucru la adresa de pe Certificatul de înregistrare de la Registrul Comerțului, nefiind posibilă desfășurarea activității de executare a mobilierului solicitat."
    La contestația de mai sus, Primăria Pianu a răspuns, printr-o adresă datată în 24 mai a.c., și primită de contestatari în data de 31 a aceleiași luni, în felul următor: "Prin prezenta respingem contestația dvs. (...) întrucât criteriul luat în considerare în atribuirea contractului (...) este prețul cel mai scăzut." Societatea contestatară, avându-l ca director general pe Daniel Filipescu (fiul ex-senatorului PSD Cornel Filiescu), consideră că ofertanților care nu întruneau condițiile soli­citate în Caietul de sarcini, nici măcar nu trebuia să li se ia în considerare ofer­tele. Pe de altă parte, contactat de noi telefonic, primarul comunei Pianu, Marin Petruse, ne-a declarat următoarele: "Eu nu am făcut parte din Comisia de se­lecție a ofertelor, dar mă aflam în Primărie la momentul respectiv. Consider că s-a procedat corect, deoarece la punctul E 8.3. din Caietul de sarcini se preci­zează că evaluarea ofertelor constă în compararea prețurilor fiecărei oferte și în întocmirea, în ordinea descrescătoare a prețurilor respective, a clasamentului pe baza căruia se stabilește oferta câștigătoare. De asemenea, pentru mobilierul de care avem nevoie nu este neapărat necesar ca societatea ofertantă să fie ditamai producătorul. În fond este vorba de o valoare puțin peste 100 de milioane de lei și nu pune probleme tehnice deosebite... Ca să nu mai adaug faptul că dl. Filipescu a participat la selecție cu trei firme (a fost chiar surprinzător pentru noi că a câștigat... o a patra). Iar dânsului i-a mai fost atribuită în mod direct o lu­crare (placarea cu gresie a Monumentului Eroilor din Pianu de Jos), de calitatea căreia consilierii locali sunt foarte nemulțumiți..."
Ioan HĂNȚULESCU

Despăgubiri pentru culturile agricole calamitate
     Proprietarii de terenuri agricole ale căror culturi au fost afectate de cala­mi­tățile naturale produse în lunile aprilie-mai vor beneficia de despăgubiri din partea statului, în baza HGR 446/19.05.2004, dacă suprafețele respective au fost asi­gurate. Potrivit reprezentanților DADR Alba, în județul Alba au existat doar 43 de hectare de teren calamitate în această perioadă, culturile inundate în luna martie nefiind incluse în actul normativ. Conform site-ului oficial al ministerului de re­sort, din cele 43 de hectare, doar 15 hectare cultivate cu grâu și secară au fost asigurate la societăți de profil. Și în acest caz, numai 2 hectare au fost integral compromise, 13 hectare fiind afectate doar parțial. Pentru fiecare hectar de grâu de toamnă calamitat, producătorii agricoli vor beneficia de o despăgubire de 6,5 milioane de lei, reprezentând 70 la sută din cheltuielile efectuate până la data producerii calamităților, în timp ce actul normativ nu prevede despăgubiri pentru secară. Depunerea documentației pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate parțial se va face abia după încheierea recoltării culturilor, iar termenul pentru cei ale căror culturi au fost integral afectate este 19 iulie.(R.G.)
"Nedeea Almășană"
     Primăria și Consiliul Local Almașu Mare au deosebita plăcere de a vă invita la tradiționala sărbătoare "Nedeea Almășană" și la cea de a V-a ediție a "Fiilor Satului" Almașu Mare, care va avea loc joi, 9 iunie, orele 13.00, în Comuna Almașu Mare. Organizatorii sunt Prefectura Județului Alba, Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Național Cul­tural Alba, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Al­ba, Primăria Almașu Mare, Consiliul Local Almașu Mare. Vă așteptăm cu drag! (Primar, ec. Aron Zaharie)
Cartușe pitite în... fân
     Voicu Resiga din comuna Vidra, satul Lunca a găsit în data de 6 iunie 6 cartușe. Bărbatul i-a anunțat pe polițiștii din Câmpeni care s-au deplasat la fața locului. Cele 6 cartușe, dintre care 5 militare și unul de vânătoare au fost găsite de Voicu Resiga în timp ce efectua lucrări de reparații la acoperișul grajdului. Cartușele descoperite în pod, sub fân au fost ridicate pentru cercetări. (L.I.)
Accident rutier la Unirea
     În după amiaza zilei de 6 iunie, la ora 18.40 pe raza comunei Unirea a avut loc un accident rutier. Conducătorul Cosmin Mureșan (28 de ani), din Alba Iulia, aflat la volanul autoturismului marca Cielo, proprietatea unei societăți comer­ciale, pe raza comunei Unirea nu a redus viteza într-o curbă la dreapta și a de­rapat. Cielo a pătruns pe contrasens și s-a izbit cu partea din spate de un auto­tractor proprietatea unei societăți comerciale din Oradea și condus regulamentar din sens opus de către Florian Doboș (45 de ani), din județul Bihor. În urma im­pactului pasagera autoturismului Cielo, Doina Mureșan, mama conducătorului auto a fost grav rănită. Femeia aflată în comă a fost transportată de urgență cu elicopterul SMURD la Spitalul din Târgu Mureș. Cosmin Mureșan a suferit con­tuzie forte la umărul stâng și plăgi tempo-parietale bilaterale. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
Înjunghiat de prietenul de pahar
     Într-un bar din Sântimbru între Ioan Covaci în vârstă de 37 de ani și Virgil Bâr­san de 32 de ani, ambii din localitate, a izbucnit un scandal în data de 6 iunie, la ora 21.45. Cearta dintre cei doi a început pe fondul consumului de alcool și a unor discuții contradictorii. Ioan Covaci i-a aplicat în jur de 10 lovituri de cuțit prie­tenului său de pahar Virgil Bârsan. Victima a fost transportată la Spitalul Jude­țean Alba, unde a fost diagnosticat cu plăgi înjunghiate multiple braț stâng și he­mi­torace stâng, fiind în afara oricărui pericol. Ioan Covaci este cercetat pentru co­miterea infracțiunilor de port ilegal de cuțit și vătămare corporală. (L.I.)
La Cugir
2,9 miliarde de lei pentru modernizarea străzii Suseni
     Primăria Cugir a anunțat că a emis ordinul de începere a lucrărilor de mo­dernizare a străzii Suseni. Lucrările implică executarea rețelei de canalizare me­najeră, înlocuirea rețelei de apă curentă și modernizarea străzii prin asfaltare. Acestea se preconizează a fi finalizate în luna august a.c. iar costul total se ci­frează la 2,9 miliarde lei. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.